Kam ve středu ČNB zvedne sazby?


21. 06. 2022  09:18     Tomáš Volf     komentáře (0)

Zítra zasedá ČNB, jaké jsou varianty a co rozhodnutí o sazbách přinese nového? Středeční labutí píseň pro staré složení bankovní rady bude možná znamenat nejostřejší jednání ČNB za dlouhá léta.

Kam ve středu ČNB zvedne sazby?




Aktuálně má hlavní 2T REPO sazba hodnotu 5,75 % a nikdo nepochybuje, že sazby půjdou zítra opět nahoru. Otázka je, jak moc se centrální bankéři odhodlají být přísní.

Zvýšení sazeb o 1 p.b. - Trhy počítají s tím, že by ČNB mohla zpřísnit měnovou politiku až o jeden procentní bod a zvednout sazbu na 6,75 %. Tomu by napovídal především fakt, že pod taktovkou nového guvernéra A. Michla nebudou mít jestřábi na růžích ustláno a tendence a ochota bankovní rady pokračovat ve zvedání sazeb bude nižší.

Zvýšení sazeb o více než 1 p.b. - Vcelku reálná je také možnost ještě prudšího zvýšení sazeb až k 7 %. Tato hranice se zdá být na první pohled už mimo rámec, ve kterém se ČNB pohybovala desetiletí, ale situace zdaleka není normální a vyžaduje tvrdá opatření. Proto je naprosto reálné, že sazby vzrostou dokonce nad tuto hranici. Pokud by ČNB šla až na 7,25 %, jednalo by se o jasný signál trhům, že odhodlanost bojovat s inflací je velmi silná. Poslední zasedání ve starém složení bude chtít možná zvýšit sazbu „do foroty“. Tento krok by zároveň uvolnil ruce právě novým členům rady, kteří se budou moci opřít o vyšší sazby a tlak na další zvedání nebude takový. Koruna by pak měla tendenci připisovat si zisky.

Menší zvýšení sazeb - Naopak nižší zvýšení sazeb než o 1 p.b. se nejeví jako reálné. Pokud by k tomuto scénáři přeci jen došlo, dalo by se to číst jako určité vítězství nového vedení bankovní rady a de facto jako její první rozhodnutí (i když ve starém složení). Pro trhy by to znamenalo negativní signál, že ochota ČNB řešit inflaci sazbami se podstatně vyčerpala.

Domácí meziroční spotřebitelská inflace se v květnu zastavila až na hranici 16 % a ceny průmyslových výrobců se zvýšily dokonce o 27,9 %. Německé průmyslové ceny vzrostly o 33,6 %, z čehož se dá vyvodit, že domácí ceny se budou v budoucnu posouvat i u nás svižným tempem nahoru. Jestliže jsme dnes zděšeni růstem cen o 16 %, za půl roku se ceny mohou zvedat až o 25 %. Vše záleží na vývoji války na Ukrajině a od toho se odvíjejících cen energií. ČNB může tyto tlaky pouze mírnit.

Celý článek naleznete ZDE!

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Kam ve středu ČNB zvedne sazby?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15157733792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více