Kampeličky:
Češi jim zase začínají věřit (www.penize.cz)


20. 12. 2007  13:19     Eva Sovová     komentáře (0)

Kampeličkám se v poslední době daří. Zvyšuje se počet jejich členů a rostou také vklady. V záložnách mají nyní lidé uloženo přes 6,5 miliardy korun.





Kampeličkám se v poslední době daří. Zvyšuje se počet jejich členů a rostou také vklady. V záložnách mají nyní lidé uloženo přes 6,5 miliardy korun. Lákají je především levné produkty a řada transakcí zdarma.

Kampeličky, neboli družstevní záložny se v Česku už dávno oklepaly z problémů na konci devadesátých let a teď se jim daří. Počet členů (klientů) a množství jejich vkladů rok od roku roste. Za devět měsíců letošního roku vydělalo 17 kampeliček sdružených v Asociaci družstevních záložen téměř tolik, jako za celý loňský rok. Ve třetím čtvrtletí dosáhl jejich zisk 78,2 milionu korun. Od ledna 2007 se novými členy družstevních záložen stalo dalších zhruba pět tisíc lidí a celková členská základna přesáhla 28 tisíc osob. Množsví peněz, které členové dosud do spořitelních družstev uložili, vzrostlo od letošního ledna o 29procent na 6,574 miliardy korun.

Důvodů, proč se lidé stále více přiklánějí ke kampeličkám, jsou především nižší poplatky. „V Česku chybí levnější finanční sektor. Tento prostor mohou vyplnit právě družstevní záložny,“ říká Lukáš Hampl z Asociace družstevních záložen. Jak dodává, kampeličky sice nemohou bankám konkurovat co do objemu vkladů klientů a celkového rozsahu služeb. Mají ale štíhlý aparát a nízké administrativními náklady. Proto mohou účtovat podstatně nižší nebo žádné poplatky.

Novodobé kampeličky začaly v Česku vznikat v roce 1996. Na jejich založení tehdy stačilo půl milionu korun. Počet kampeliček se během pár let vyšplhal na 124. Členy se staly desetitisíce důvěřivých občanů, kteří do nich vložili okolo 10,5 miliardy korun. Rok 1999 však přinesl pro mnohé šok. V likvidaci a konkurzu se postupně ocitly téměř dvě třetiny záložen. S krachem přišla řada lidí o značnou část celoživotních úspor a některé soudní spory, zda na ztrátě kampeličkářů nese částečnou vinu i stát, se vlečou dodnes.

Aby se tato situace neopakovala, zpřísnily se kapitálové požadavky a pravidla pro vznik a činnost kampeliček. Na fungování záložen dohlíží Česká národní banka (ČNB). Kdo chce dnes založit spořitelní družstvo, musí složit 35 milionů korun a získat povolení od ČNB. Zůstatky na běžných a vkladových účtech družstevních záložen jsou ze zákona pojištěny jako u bank, tedy až do výše 90 procent, maximálně však do 25 tisíc eur.

„Situace každé jednotlivé instituce je odlišná, sektor jako celek se ale jeví jako stabilní,“ říká Pavel Zúbek z ČNB. Letos odňala ČNB povolení k činnostijedné kampeličce, konkrétně společnosti České národní spořitelní družstvo, se sídlem v Brně.

V České republice dnes působí devatenáct družstevních záložen, sedmnáct znich sdružuje Asociace družstevních záložen. Podle odborníků kampeličky přitahují zájem lidí vyššími úrokovými sazbamiz vkladů či větší dostupností úvěrů klientům.

Celý článek najdete na:

http://www.penize.cz/39130-kampelicky-cesi-jim-zase-zacinaji-verit



Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit (www.penize.cz)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12512962416

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více