Kapesné dostává většina dětí od první třídy, třetina školáků má i vlastní bankovní účet


09. 09. 2019  00:04     Tisková zpráva     komentáře (0)

Většina dětí dostává od nástupu do školní výuky kapesné. Jeho výše se pohybuje u těch nejmladších okolo stokoruny měsíčně. S přibývajícím věkem rodiče neváhají dávat svým potomkům v průměru i násobně vyšší částky. Aktuální průzkum Poštovní spořitelny také ukázal, že třetina školou povinných dětí má svůj vlastní bankovní účet, platební kartu pak necelá pětina.

Kapesné dostává většina dětí od první třídy, třetina školáků má i vlastní bankovní účet




Průměrné kapesné, které děti dostávají (v Kč):

  1l 

Výše kapesného se liší podle věku i podle ekonomických možností každé rodiny. Na prvním stupni základní školy dostávají děti v průměru 127 korun, na druhém stupni už je to 343 korun a u středoškoláků a starších gymnazistů je to dokonce 842 korun měsíčně. Většina žáků dostává kapesné hned od první třídy. „Čím dříve se děti začnou seznamovat s hodnotou a funkcí peněz, tím lépe. Důležitější, než výše kapesného, je ale jeho pravidelnost,“ říká Přemysl Hanzelka, ředitel Segmentu Poštovní spořitelny.

 Přemysl Hanzelka_PS.JPG Každý třetí školák má také svůj vlastní účet v bance. Rodiče ho v průměru zakládají okolo devátého roku života, tedy zhruba ve čtvrté třídě. Platební karta ale u dětí stále ještě běžná není, ačkoli je banky nabízejí už od osmi let. Celkem ji podle průzkumu má 18 procent školáků a v průměru kartu dostávají až v 18 letech. „Může to být dáno tím, že rodiče nemají důvěru ve schopnosti svých potomků nakládat s platební kartou v mladším věku a raději čekají, až ji bude dítě skutečně potřebovat,“ myslí si Hanzelka.

Zodpovědnost za vštěpování základů nakládání s penězi u dětí ve většině případů přebírají právě rodiče. Tři čtvrtiny respondentů uvedly, že své děti učí finanční gramotnosti doma. Sedmnáct procent rodičů je přesvědčeno, že žádné velké vzdělání v tomto ohledu není potřeba, protože se děti vše naučí samy. Část rodičů v tomto ohledu spoléhá také na školu, která by podle nich měla jejich dětem informace o zacházení s penězi předat.

S výukou finanční gramotnosti mohou školám výrazně pomoci právě instituce z finančního trhu jako například banky, které v rámci svých společensky odpovědných aktivit vzdělávání žáků mnohdy aktivně podporují. „Skupina ČSOB se zasazuje o výuku finanční gramotnosti na školách již od roku 2016. Za dobu působnosti programu navštívili zaměstnanci skupiny téměř 300 škol a proškolili více než 25 tisíc žáků,“ zhodnocuje Stanislav Hötzl, který má na starosti projekt Finanční vzdělávání ČSOB pro školy.

*Průzkum mezi 500 dospělými respondenty se uskutečnil letos v květnu formou on-line dotazníku.



Kapesné dostává většina dětí od první třídy, třetina školáků má i vlastní bankovní účet

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11171261344

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více