Každý pátý Čech přiznává, že není schopen rozlišit lichváře


01. 08. 2012  14:38     tz     komentáře (0)

Navigátor bezpečného úvěru ve spolupráci s agenturou GfK realizoval v uplynulých týdnech první ze série průzkumů veřejného mínění, které se budou zabývat otázkou postoje Čechů k úvěrům, jejich finanční gramotností, a z toho vyplývající rizikovosti podlehnutí lichvářům. První část tohoto seriálu průzkumů se zaměřila na schopnost obyvatel České republiky rozlišit mezi bezpečným poskytovatelem úvěru a lichvářem.





Hlavní zjištění průzkumu veřejného mínění

  • Každý pátý Čech přiznává, že není schopen rozlišit lichváře od bezpečného poskytovatele úvěru.
  • Spotřebitelé ani nevědí o zákonné možnosti předčasného splacení úvěru, které je téměř bez sankcí.
  • Pro 62 % spotřebitelů je stále nejdůležitějším parametrem kvalitního úvěrového produktu nízký úrok. Problém je v tom, že to lichváři už vědí, nabízí nízké úroky a najdou si jiný způsob, jak si peníze od lidí takříkajíc vybrat
  • Stále jen pro 13 % spotřebitelů jsou zásadní srozumitelné a transparentní smluvní podmínky – pod slibem nízkého úvěru jsou tak spotřebitelé schopni a ochotni podepsat velmi nevýhodné smlouvy, které je přivedou do velkých problémů a nezřídka do úvěrových spirál
  • 87 % Čechů se ve smlouvách, které podepisují, nevyzná
  • 73 % spotřebitelů nedokáže adekvátně definovat parametry, které by měli sledovat při výběru a hodnocení úvěrových společností

 

 

Ačkoliv lidé stále nejvíce věří bankám, dobře se v průzkumu umístily i velké značkové nebankovní společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci, které za bezpečné považuje 35 % oslovených. Z bank nejlépe, co se důvěryhodnosti týče, dopadly Česká spořitelna a ČSOB, ze značkových nebank pak Home Credit a Cetelem. „Ačkoliv poskytovatele sms půjčky a internetových půjček či neznámé nebankovní společnosti za bezpečné považuje jen minimum oslovených (3% u poskytovatelů sms půjček a 4 % u poskytovatelů internetových půjček a neznámých nebankovních poskytovatelů), větší obezřetnost Čechů vůči lichvářům dlouhodobě nepozorujeme,“ říká Gabriel Tkáč z agentury GfK, která průzkumu na téma finanční gramotnost dělá pravidelně. .

 

 

 

.

„Mohlo by to působit, jako poměrně dobrý výsledek, když „pouze“ každý pátý Čech není schopen rozlišit lichváře od bezpečného poskytovatele úvěru. Pokud se ale zaměříme na to, do jaké sociální skupiny těchto 20 % obyvatel České republiky patří, zjistíme, že se jedná právě o ty, kdo jsou cílovou skupinou pochybných poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. Tento fakt souvisí s často diskutovanou nízkou úrovní finanční gramotnosti českého obyvatelstva, na kterou lichváři (úvěroví predátoři) spoléhají,,“ hodnotí výsledky průzkumu Michal Mejstřík, profesor Univerzity Karlovy, člen NERV a jeden ze spoluautorů projektu Navigátor bezpečného úvěrování. Podle něj je tak tento výsledek naopak varující a je potřeba se více zaměřit na vzdělávání těchto 20 % české populace. „Je potřeba stále dokola lidem vysvětlovat, že pokud neuspěli u značkových poskytovatelů spotřebitelských úvěrů, pak to, že jim někdo na ulici nebo přes telefon peníze zdánlivě snadno a zdánlivě levně poskytne, není výhra, ale s největší pravděpodobností se stane spíše noční můrou,“ vysvětluje Mejstřík. Upozorňuje přitom také na skutečnost, že právě tato skupina obyvatel se umí proti pochybným praktikám lichvářů nejméně bránit. „Jednak nemají dostatečné informace a ani neví, jak se k nim dostat, jednak situaci dlouhodobě neřeší, nakonec se dostanou za pomyslný bod zlomu, ze kterého se dostat je nesmírně složité, jakkoli nikoli nemožné,“ říká Mejstřík a dodává: “To jsou po tom ty lidské příběhy, končící tragicky, většinou exekucí.“ Průzkum také ukázal, že Češi se stále velmi výrazně soustředí na výši úroku poskytnutého úvěru – pro 62 % z nich je výše úroku rozhodujícím faktorem při hodnocení kvality úvěru. Tím ale nereflektují trendy, kterými se řídí nedůvěryhodní poskytovatelé půjček. Opticky to vypadá dobře – úvěr je nízký, spotřebitel si spočítá, o co by vypůjčené peníze „přeplatil“ a podle toho se rozhoduje. S tím ale současná šedá zóna spotřebitelských úvěrů počítá a nebezpečí jsou skryta v různých detailech – například v poplatcích za vyřízení půjčky, ve splátkách uváděných nikoliv měsíčně, ale například týdně, aniž by na to byl spotřebitel výslovně upozorněn, nebo v přemrštěných sankcích za pozdní splátku,“ upozorňuje Michal Mejstřík na současné metody lichvářů.  Výše úroku by měla být jen jedním z kritérií hodnocení výhodnosti a bezpečnosti daného úvěru.

 .

Jak průzkum, který realizoval Navigátor zodpovědného úvěrování ve spolupráci s agenturou GfK, také ukázal, Češi se stále nevyznají ve smlouvách, které při přijetí úvěru podepisují. „Když už se naučí smlouvy před podpisem přečíst, není jim to nic platné, protože se v nich nevyznají – jsou komplikované, a mnohdy netransparentní, skrývají se v nich různé chytáky,“ vysvětluje Gabriel Tkáč z agentury GfK. Celkem 87 % Čechů se ve smlouvách, které podepisují, nevyzná. Přitom mnohdy obsahují velmi vysoké sankce, které mohou spotřebitele dostat do dluhové spirály a nikoli ve výjimečných případech jej i připravit o vše, co má.

 

Podívejte se na klasický marketingový nástroj, který používají lichváři a na patero rad spotřebitelům, jak postupovat při výběru spotřebitelského úvěru a nenaletět při tom!

 1. Než se rozhodnete vzít si úvěr, zjistěte si o společnosti maximum informací – je to banka nebo velká zavedená značková společnost s obchodní historií? Je společnost členem České leasingové a finanční asociace? Kde sídlí? Pokud nevíte, hledejte na internetu, ale informace ověřujte! . 2. Pokud jste se už rozhodli, že úvěr skutečně potřebujete, zajděte do několika institucí a zjistěte si podmínky. Zajímat by Vás mělo především, jak dlouho budete platit a kolik měsíčně. RPSN Vám vychází přes 100%? Jsou sankce, pokud nebudete moct splátku poslat, v řádech tisíců či dokonce desetitisíců? Chce po Vás společnost poplatek za poskytnutí půjčky předem? Chcete si půjčit 10 000 Kč a máte ručit domem? To jsou všechno jasné signály, že půjčka bude neseriózní a pokud podepíšete, jednoznačně naletíte lichváři. . 3. Když už si vyberete společnost, přečtěte si nejprve, co podepisujete. Tam, kde vám nedají předsmluvní formulář, okamžitě vstaňte a odejděte. Pokud vám společnost tvrdí, že je běžné nechat prázdná místa ve smlouvě s tím, že se to tam pak doplní, lže! A pokud trvá na okamžitém podpisu, pak je to jednoznačná známka neseriozního jednání. Vždy máte právo veškeré smluvní podmínky v klidu prostudovat doma a případně se poradit s blízkými. 4. Nebuďte naivní a nezvěte si rádoby finanční poradce domů. Seriózní úvěrové společnosti mají vždy infolinky (ty ale nezačínají drahými placenými čísly typu 906…) a přehledné webové stránky. Nikdy neposílají svoje zástupce k vám domů! . 5. Pokud aktuálně nemáte příjem či máte už půjčeno jinde a ve značkových nebankovních institucích Vás odmítnou, nepůjčujte si jinde. Uloví vás s největší pravděpodobností právě lichváři, kteří nejenom v registrech nekontrolují, zda už někde nejste zadlužení, ale jsou ochotní Vám půjčit, ačkoliv vy zrovna nejste schopni garantovat splátky. Dostanete se do úvěrové spirály a cesta ven vás může dovést až k exekuci!
 

Vybrané výsledky průzkumu v grafech

 

 



Každý pátý Čech přiznává, že není schopen rozlišit lichváře

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16518505520

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více