Kazuistika - co dělat v případu exekuce?


22. 08. 2012  21:20     BP.com     komentáře (0)

Přečtěte si další příběh týkající se skutečných osudů, které se řeší tuzemské v síti občanských poraden. Jako u každého takového příběhu jde o pěníze - tentokráte je v hlavní roli exekuce...





Výchozí situace:

Klientka se na nás obrátila kvůli exekuci. Na klientčina manžela byla podána exekuce kvůli pohledávce společnosti EOS KSI Česká republika, s.r.o. Exekuce byla nařízena usnesením Okresního soudu v Mostě a to na základě rozhodčího nálezu. Soud pověřil provedením exekuce soudního exekutora JUDr. Tomáše Vránu. Celková výše dlužné částky činí 130.384,-Kč s příslušenstvím. Přestože oběma manželům strhávají exekuci ze mzdy, dostavil se k nim domů vykonavatel soudního exekutora a exekučně jim sepsal a současně oblepil téměř veškeré movité věci v bytě. Klientka nám sdělila, že nejhorší pro ni bylo chování vykonavatele, který byl arogantní a hrubý. Mezi sepsanými položkami byly také věci klientčiných rodičů, kteří jim tyto věci zapůjčili k užívání. Soudní vykonavatel byl na tuto skutečnost upozorněn, nicméně věci ze seznamu nevyškrtl.

 .

Klientka se na nás obrátila kvůli exekuci. Na klientčina manžela byla podána exekuce kvůli pohledávce společnosti EOS KSI Česká republika, s.r.o. Exekuce byla nařízena usnesením Okresního soudu v Mostě a to na základě rozhodčího nálezu. Soud pověřil provedením exekuce soudního exekutora JUDr. Tomáše Vránu. Celková výše dlužné částky činí 130.384,-Kč s příslušenstvím. Přestože oběma manželům strhávají exekuci ze mzdy, dostavil se k nim domů vykonavatel soudního exekutora a exekučně jim sepsal a současně oblepil téměř veškeré movité věci v bytě. Klientka nám sdělila, že nejhorší pro ni bylo chování vykonavatele, který byl arogantní a hrubý. Dokonce si s sebou odvezl dceřin počítač. Dcera, která studuje na obchodní akademii, v něm měla uloženou ročníkovou práci, kterou potřebuje odevzdat, aby úspěšně ukončila první ročník a postoupila do druhého ročníku. Nyní musí začít znovu. Mezi sepsanými položkami byly také věci klientčiných rodičů, kteří jim tyto věci zapůjčili k užívání. Soudní vykonavatel byl na tuto skutečnost upozorněn, nicméně věci ze seznamu nevyškrtl. Klientka je nešťastná. S manželem vychovávají tři děti, a pokud jim budou sepsané věci odvezeny a prodány v dražbě, zůstane jim holý byt.

. Klientka se dotazuje, jakým způsobem může celou situaci vyřešit. Dále nás požádala o informace, které věci nepodléhají exekuci. .

S klientkou jsme uzavřeli ústní dohodu o spolupráci, seznámili jsme ji s § 267 odst. 1 O.S.Ř. a poskytli jsme jí následující informace:

§ Od 1.11.2009 může skutečný vlastník podat návrh na vyškrtnutí věci z exekuce. Majitel sepsaných věcí by tak měl učinit nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy se dozvěděl o jejich sepsání. Návrh musí podat písemně do sídla příslušného soudního exekučního úřadu. K návrhu by měl současně připojit důkazy o svém vlastnictví.

§ Exekutor do 15 dnů od doručení rozhodne, zda návrh přijme nebo odmítne. Opožděný návrh exekutor odmítne.

§ Pokud vlastníkovi exekutor nevyhoví, může do 30 dnů od doručení jeho rozhodnutí podat žalobu na vyloučení věcí z exekuce u soudu, který exekuci nařídil. O tomto postupu by ho měl poučit exekutor. Od podání návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu do 30 dnů od doručení rozhodnutí o tomto návrhu, případně také po dobu řízení o vylučovací žalobě, nesmí exekutor sepsané věci prodat. V případě soudního výkonu rozhodnutí by měla být podána přímo vylučovací žalobu u soudu.

§ Odstavec druhý § 68 exekučního řádu potom výslovně uvádí ve svém výčtu, na základě jakých důkazů rozhodne exekutor o případném vyjmutí. Těmi jsou: znalecké posudky, zprávy a vyjádření orgánů, fyzických a právnických osob, notářské nebo exekutorské zápisy a jiné listiny, předložené navrhovatelem společně s návrhem. V této souvislosti je určitě vhodné pořídit notářsky ověřený soupis věcí ve vašem vlastnictví, což by mělo postačovat jako důkaz, aby exekutor tento majetek vyňal ze svého soupisu, neboť odstavec třetí § 68 exekučního řádu stanoví, že exekutor vždy vyškrtne věc ze soupisu, pokud během provádění exekuce vyjde najevo, že povinnému nepatří či patřit nemůže. Pokud by exekutor vašemu návrhu nevyhověl, nezbývá Vám než podat u soudu tzv. excindační žalobu na vynětí věcí dle § 267 občanského soudního řádu, směřující proti oprávněnému z exekuce do 30 dnů od doručení rozhodnutí exekutora, kterým nevyhověl, byť jen zčásti, Vámi včas podanému návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu.

§ Exekutor nesmí postihnout exekucí věci, které jsou ve vlastnictví povinného a které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, jakož i jiných věcí, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.

Takto jsou z výkonu rozhodnutí vyloučeny zejména:

a)    běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti

b)   snubní prsten a jiné předměty podobné povahy

c)    zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě

d)   hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce podle zvláštního právního předpisu, aktuálně 6.252,- Kč

§ Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna.

§ Takto je definovaný zákon, ale praxe je bohužel jiná!!!!  .

Klientka nás požádala o sepsání návrhu na vyškrtnutí věci z exekuce. Její žádosti jsme vyhověli a návrh jí sepsali v bodech. Klientce jsme předali informační letáček s provozní dobou OP, s číslem spisu a telefonickým kontaktem.

Prognóza:

Pokud rodiče klientky doloží listiny prokazující vlastnictví k zabaveným věcem, měli by být úspěšná.

Zpětná vazba:

Zatím není

Citované zdroje:

Exekuční řád, o.s.ř.

  


Kazuistika - co dělat v případu exekuce?

Diskutovat (0)