Kazuistika:
Byt je jeho. Vystěhovat vás ale nemůže


29. 03. 2018  08:57     Miroslav Zeman     komentáře (1)

KAZUISTIKA - REÁLNÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ: Paní Pavla se dostala do nepříjemné a stresové situace. Plánuje rozvod, ale její manžel jí vydírá, že jí vystěhuje ze svého bytu, kde mají společnou domácnost. Má na to právo?

Kazuistika: Byt je jeho. Vystěhovat vás ale nemůže




Pavla pracuje jako zdravotní sestra v jedné nemocnici. Aktuálně je však na mateřské dovolené druhým rokem. Před třemi lety přitom poznala svého současného manžela. Zpočátku to bylo skvělé, velmi dobře si rozuměli, plánovali a budovali svůj společný život. Po narození dcery se manžel změnil. Nebo se jen spíše přestal kontrolovat, protože lidé se ve skutečnosti nemění. Doma ho to nebavilo, na celou noc odcházel z domu, a vracel se ve značně podnapilém stavu s vůní dámských parfémů na trenýrkách. Pavla to nějakou dobu snášela už kvůli dceři. Ale nešlo to dlouho vydržet.

Pavla, 26 let: 

Dobrý den, chtěl jsem vás poprosit o pomoc a radu. Jsem ve svém manželství nešťastná. Mám krásnou dvouletou holčičku Julinku a jsem s ní na mateřské. Manžel mě podvádí, netráví s námi vůbec žádný čas, často se napije. Dříve byl hodný a pozorný, ale asi u něj převážil ten pocit stereotypu s námi a jakási ponorka. Možná je to i mnou. I když se snažím, aby se mu s námi líbilo, vařím mu věci, které má rád, zajistila jsem hlídání, abychom mohli třeba do kina a trávili spolu více času, ale on o to nemá zájem. Prý se mám starat o dceru a nedávat jí cizím lidem, kteří jí neznají a mohli by jí prý ublížit. Mezi ty cizí lidi počítá i mou matku. Pohrozila jsem mu rozvodem a že už s ním nebudu. Nejde mi ale o ten rozvod, ale o to, aby se změnil, pokud je to vůbec možné. Jeho reakce? Začal mi vyhrožovat, že jakmile podám rozvodové papíry, vyhodí nás ze svého bytu. Na hodinu. Je to jeho byt, to je pravda a může si s ním nakládat jak uzná za vhodné. Ale snad nás nemůže s dcerou vyhodit na ulici. Nebo ano? Mám hrozný strach teď cokoliv udělat. Mám v jeho bytě i své památeční věci, nějaké cetky, pár zlatých šperků, oblečení. Mám strach, že nás může kdykoliv se mu zachce, vyhodit. 

Odpověď právníka:

Paní Pavlo. Přestaňte se obávat věc řešit. Manželovi zjevně současný stav vyhovuje. Vy se staráte o společné dítě, jste mu oporou a on si přitom může dělat co chce, bez ohledu na Váš názor. Pokud se Vám něco nelíbí, vyhrožuje Vám vyhozením z bytu. To není moc gentlemanské chování. Mohu Vás přitom ujistit, že se jedná skutečně jen o vyhrožování. Vyhrožování a vydírání je přitom bohužel velmi běžný nástroj, kterým si jeden z manželů vynucuje poslušnost toho druhého. Vyvolávání strachu v lidech není jen úkolem politiků, ale používá se tato strategie i v rodinách. 

Manžel Vás za dobu manželství, tedy až do rozvodu vystěhovat nemůže. Podle § 747 nového občanského zákoníku:

"Má-li alespoň jeden z manželů právo nakládat domem nebo bytem, ve kterém se nachází rodinná domácnost manželů nebo rodiny, a tohoto domu nebo bytu je k bydlení manželů nebo rodiny nezbytně třeba, musí se zdržet všeho a předejít všemu, co může bydlení znemožnit nebo ohrozit. Manžel zejména nesmí bez souhlasu druhého manžela takový dům nebo byt zcizit nebo k domu, jeho části nebo k celému bytu zřídit právo, jehož výkon je neslučitelný s bydlením manželů nebo rodiny, ledaže zajistí manželovi nebo rodině po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním."

Vaše právo na užívání bytu je zakotveno přímo v zákoně a to přesto, že je byt ve vlastnictví manžela. Po celou dobu manželství Vám tak musí manžel umožnit byt užívat. A dokonce ho nesmí proti Vaší vůli ani prodat. Ani po rozvodu manželství Vás pak nemůže manžel jednostranně vystěhovat z bytu. Musí požádat soud o vyklizení bytu z Vaší strany a soud stanoví lhůtu po kterou si můžete najít nové bydlení - lhůta může být až jeden rok.

Na koho se obrátit pokud vás bude chtít druhý manžel vystěhovat z bytu:

- Policie České republiky

- Příslušný soud v obvodu, kde se bydlení na chází - předběžné opatření

- Odbor sociálně právní ochrany dětí (OSPOD), pokud je jednání manžela ohroženo dítě

 



Kazuistika: Byt je jeho. Vystěhovat vás ale nemůže

My husband is my life
Velké poděkování Dr. Wealthymu, že nikdy nevěřím, že po všech těch letech zklamání z obrovských spam...
Diskutovat (1)