Kazuistika:
Jak nejlépe vybrat správnou banku


28. 02. 2019  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - REÁLNÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ. Slečna Věra hledá novou, pro ní ideální a vstřícnou banku. Podle čeho vlastně banku vybírat a na jaké parametry se při výběru zaměřit?

Kazuistika: Jak nejlépe vybrat správnou banku




Slečna Věra dokončila střední zdravotnickou školu, nastoupila do prvního zaměstnání a díky tomu vznikla u ní potřeba zřízení běžného účtu u banky. Věrka je ale na pochybách. Působí na ní jak reklamy z televize, tak doporučení známých a kamarádů. Věrka chce ale přistupovat k celému výběru banky odpovědně.

Věra, zdravotní sestra, 20 let:

Dobrý den, dokončila jsem úspěšně školu, působím jako zdravotní sestra a potřebovala bych si zřídit banovní účet pro zasílání mé výplaty a abych začala plnohodnotně fungovat, platit kartou, ideálně neplatit za účet žádné poplatky. Je pro mně důležité, abych mohla vybírat hotovost z bankomatu a banomaty byly také dostupné a nemusela jsem je hledat po celém městě. Určitě bych také chtěla mít internetové bankovnictví a banku na mobilu. Do budoucna také uvažuji, že si pořídím hypotéku a byt do osobního vlastnictví. Můžete mi prosím nějakou banku poradit? Nebo podle čeho bych měla banku vybírat?

Odpověď právníka:

Děkuji za Váš dotaz. Tento problém řeší velké množství lidí a zejména lidí, kteří právě dostudovali střední nebo vysokou školu. Tito lidé svou banku vybírají poprvé a banky také na ně ve svých kampaních a reklamách velmi silně cítí.

Vybírat banku by jste měli vždy podle toho co od ní očekáváte a jaké služby hodláte využívat. Vy už jste naznačila své priority, které máte velmi dobře srovnané. Určitě Vám zde nemohu poradit konkrétní banku, ale způsob výběru této banky.

Na trhu můžete vybírat z velkého množství bank. Tím hlavním rozdílem mezi bankami je, zda se jedná o banku, tzv. tradiční, velmi často největší banky na trhu, nebo banky nízkonákladové. Tradiční, velké banky se chlubí výrazně větším rozsahem služeb a lepší dostupností, naopak výhodou menších, nízkonákladových bank jsou velmi nízké náklady na využívání služeb. Znakem nízkonákladových bank je, že jsou skutečně bez poplatků, nebo uplatňují výrazně nižší poplatky, než banky velké.

Nicméně pro založení účtu bez poplatků, který požadujete můžete aktuálně využít téměř jakoukoliv z bank. V současnosti každá z bank nabízí alespoň jeden účet bez poplatků za jeho vedení a základní funkce. Rozdíl je v tom, že velké banky uplatňují podmínky k tomu aby byl účet bezplatný. Takovými podmínkami je například určtiý počet plateb platební kartou, minimální výše měsíčního příjmu na účet, nebo minimální výše zůstatku. Naopak nízkonákladové banky nabízejí své účty bez poplatků a bez podmínek. Možnost výběru z bankomatů nabízejí všechny banky bez ohledu na to jestli jsou velké, nebo malé. Větší banky nabízejí výběry bezplatné nebo s nižším poplatkem ze svých vlastních sítí bankomatů. Naopak nízkonákladové banky řeší tento problém možností vybírat z bankomatů i jiných bank. Některé banky dokonce umožňují svým klientům výběr za jakéhokoliv bankomatu v České repubice zdarma.

Pokud jde o dostupnost poboček, tak ta už je značně rozdílná. Velké banky samozřejmě disponují větším počtem poboček a lepším zázemím. Menší banky se pak hledají hůře. Faktem je, že drtivou většinu finančních transakcí na účtu už lze řešit mobilním či internetovým bankovnictvím. Tuto službu nabízejí ke svým účtům úplně všechny banky bez rozdílu. U velké banky pak také můžete využívat širší spektrum služeb a produktů, než banky menší. To vše ale za cenu vyšších poplatků a nákladů na tyto služby.

Při výběru banky je tak vhodné rozdělit banky na skupinu velkých, tradičních bank (Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Moneta), a skupinu menších a nízkonákladových bank (Air Bank, Equa Bank, Fio banka, mBank apod.) Po rozhodnutí, zda je pro vás akceptovatelnější využívat nízkých poplatků a levných služeb, nebo naopak větší rozsah služeb a vyšších poplatků se rozhodnout pro jednu, nebo druhou skupinu.

Po zúžení výběru pak už můžete vybrat konkrétní banku při osobních jednání, která Vám vyjde nejlépe vstříc a která Vás nejlépe oslovuje. Pro výběr banky je také možné využít internetových srovnavačů podle porovnání výhodnosti produktů bank, nebo výsledky hodnocení bank, tkerých v České republice funguje několik. 

ANKETY ZABÝVAJÍCÍ SE HODNOCENÍM BANK:

- Nejlepší banka

- Vstřícná banka

- Banka roku

- Zlatá koruna - hodnocení podle kvality produktů bank 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Kazuistika: Jak nejlépe vybrat správnou banku

Diskutovat (0)