KAZUISTIKA:
Jak Leoš přišel o své bydlení


26. 07. 2018  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST - KAZUISTIKA: Reálné příběhy našich čtenářů. V tomto díle našeho seriálu představíme pana Leoše, který se kvůli své důvěřivosti dostal do existenčních problémů. Jaké jsou jeho zkušenosti?

KAZUISTIKA: Jak Leoš přišel o své bydlení




Pan Leoš je v důchodu už třetím rokem. Jeho dcera ho se svým manželem požádala, že jedině on jim může pomoci získat vysněný dům v Praze. Protože ale jeho hodnota nestačí na poskytnutí hypotéky, budou potřebovat doplnit ručení o další nemovitost. A jestli Leoše něco nenapadá. Pana Leoše samozřejmě napadl pouze jeho byt, v němž žije, s čímž jeho dcera předem počítala a ochotně tento nápad schválila. Zároveň dcera požádala Leoše, aby se podepsal do úvěrové smlouvy jako ručitel k dalšímu úvěru na auto, které dcera s manželem prý nutně potřebuje na dojíždění za prací.

Leoš i z důvodu dobrých vztahů s dcerou, protože nikoho jiného už neměl, souhlasil. Dva roky vše probíhalo bez problémů. Dcera potvrzovala, že vše řádně splácí a pan Leoš se nemá čeho bát. Později obdržel Leoš poštovní zásilku od banky. Banka ho vyzvala jako ručitele, aby splatil celý úvěr dcery na auto a současně ho vyzvala, aby začal splácet i splátky na dům, za nějž ručil svou nemovitostí. Jelikož Leoš neměl žádné volné prostředky, kontaktoval dceru, aby věc vysvětlila a hlavně vyřešila. Ta s ním však od té chvíle odmítala komunikovat. Na Leoše byla následně nařízena exekuce a začaly se mu srážet částky dluhu z důchodu do nezabavitelného minima.

Pan Leoš byl rád, že vůbec zaplatil nájem a na ostatní potřeby mu zbylo méně než tisíc korun. Dceru ani jejího manžela však problémy Leoše vůbec nezajímaly. Odstěhovali se do Anglie a svůj původně vysněný dům nechali banku prodat v dražbě. Leoš měl velké štěstí, že prodej domu hypotéku nakonec pokryl, jinak by přišel i o svou střechu nad hlavou.

Zajištění na důchod není jen o spoření a investicích, ale také o odpovědném přístupu. Jako důchodci, nebo lidé těsně před důchodem, bychom rozhodně neměli ručit svým dětem za jejich půjčky, nebo dávat do zástavy nemovitost, ve které bydlíme. Naše slušně vychované děti by se na nás neměly za tento přístup nijak zlobit, ani se pohoršovat. Právě neodpovědnost a velká vstřícnost k vlastním dětem, stojí za nárůstem exekucí na důchod. Ty se v roce 2015 týkaly 80 tisíc penzistů. Z důchodů se v rámci exekucí srazí ročně 1,8 miliardy korun. Pro srovnání oproti stavu před deseti lety se počet exekucí na důchody zvedl 2,6 krát.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ REÁLNÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



KAZUISTIKA: Jak Leoš přišel o své bydlení

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více