PRÁVNÍ PORADNA:
Chtěla pomoci dceři a mohla přijít o střechu nad hlavou


12. 04. 2017  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Jiřina se málem zaručila za dluh své dcery. Nyní je ráda, že to neudělala a neriskuje ztrátu vlastního domova. ČTĚTE DÁLE!

PRÁVNÍ PORADNA: Chtěla pomoci dceři a mohla přijít o střechu nad hlavou




Jiřině letos bude 73 roků. Je to svižná a čilá paní, která lpí na své rodině a udělala by pro ni cokoliv. O tom svědčí i tento reálný příběh. Jiřina má dvě děti. Dceru a syna. Když si dcera našla přítele, začala žít jen jím a nic jiného jí nezajímalo. Přestala k Jiřině jezdit tak často jako dříve a plně svůj čas věnovala novému příteli. V poslední době ji však několikrát navštívila. Dcera přednesla Jiřině příběh o tom, jak se jim podařilo s přítelem sehnat velmi výhodně dům nedaleko od bydliště Jiřiny, jak je dům skvělý a jak si ho vždy přála. Bohužel na pořízení domu jim chybí s přítelem milion korun. A zřejmě tak o tu jedinečnou šanci přijdou. Pak už dcera čekala diplomaticky na názor a vyjádření maminky Jiřiny. Ta sice milion korun nemá, ale má dům, kterým by mohla dceři ručit, protože ten nový ještě není stále zapsaný v katastru nemovitostí, jedná se totiž o nedokončenou stavbu, na kterou prý dceři hypotéku neposkytnou. Nyní po odjezdu dcery se Jiřina obrátila na právníka se svou otázkou.

Jiřina: Pane doktore, nechci Vás obtěžovat. Jsem už v podstatě rozhodnuta, jen bych chtěla znát Váš názor na celou věc, abych měla lehčí svědomí. Poradíte mi prosím? Chci dceři ručit svým domem, aby si mohla pořídit své vysněné bydlení. Když je ona šťastná, budu i já. Už jsem také stará a kromě syna, vnoučat a dcery nikoho nemám. A rozhodně bych nechtěla o kohokoliv z nich přijít. Jak bych měla celou věc udělat a na co bych si měla dát případně pozor?

Odpověď právníka: Paní Jiřino, rozumím Vašim obavám a rozumím i tomu, že chcete svou dceru potěšit a pomoci jí splnit její sen. Na druhou stranu se na věc podívejte i optikou své dcery. Také jí stejně tak jako Vám záleží na Vás a Vašem štěstí? Vycházím z toho, že ve svém popisu jste uvedla, že dcera v minulých měsících a letech nejevila o Vás nějaký vážný zájem, na rozdíl od syna. Nyní se to najednou změnilo, ale s tím zájmem přišel i požadavek na pomoc. Musíte si uvědomit, že to co po Vás dcera chce je vysoce riziková transakce a to pouze pro Vás. V podstatě zástavou svého domu zaplatíte pořízení domu dcery. Pokud se dcera například následně rozejde s partnerem, nebo se dostane do finančních problémů a nebude schopna splácet svůj dluh vůči bance, banka se obrátí na Vás jako zástavce a následně může požadovat uhrazení dluhu, nebo prodej Vašeho domova. Zatímco dcera ponese riziko pouze minimální. Navíc se tohoto rizika nemusíte zbavit po mnoho desítek let, kdy bude dcera splácet svůj dluh. Nevím, zda by byla dcera schopna přestat dluh hradit. Někdy to může přijít i bez ohledu na vůli toho člověka, ale známe ze své praxe spoustu případů, kdy rodiče přišli o střechu nad hlavou a celá tato pomoc vedla pouze k tomu, že jejich dítě se s nimi definitivně rozešlo. Pokud Vám mohu radit, neriskujte. Dcera si jistě poradí i bez této pomoci, jen to bude o něco složitější ale věc určitě řešitelná je. A po odmítnutí této vysoce rizikové pomoci, také zjistíte, zda dcera i nadále bude s Vámi ráda, a bude se s Vámi stýkat stejně jako je tomu teď, anebo se opět situace změní a Vy budete na druhém místě. Tedy zjistíte, zda šlo pouze o ty peníze, anebo jde i o Vás samotnou.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE! 



PRÁVNÍ PORADNA: Chtěla pomoci dceři a mohla přijít o střechu nad hlavou

Diskutovat (0)