2. díl - Kazuistika:
K oddlužení je někdy potřebný souhlas věřitele


27. 03. 2018  00:53     poradny     komentáře (0)

Výchozí situace: S uživatelkou služby (dále jen  US) byla uzavřena ústní dohoda o poskytnutí služby. US sděluje že má dva věřitele více závazků u jednoho. Jeden dluh v rámci IČA,  tedy jde o dluh z podnikání. Na dluzích zatím neváznou exekuce ani se dluhy neprojednávají u soudního řízení.

2. díl - Kazuistika: K oddlužení je někdy potřebný souhlas věřitele




U je sice jen měsíc po splatnosti, nebude moci své závazky plnit, jelikož sice pobírá  důchod, ale je nízký.  U si hledá místo, brigádu a dále ještě k tomu podniká v rámci účetnictví. Už má přislíbeno, že bude pracovat v expedici sice na dohodu, ale potřebují ji tam. 

Popis problému – zakázka:

US by se ráda s pomocí občanské poradny oddlužila. Byla tedy dohodnuta spolupráce  v rámci pomoci s oddlužením.

Intervence / možnosti řešení:

US navštívila poradnu opakovaně. Poradna má vypracovaný postup při práci s klientem, jak  podat IN.  V jednotlivých krocích tedy bylo klientce sdělováno a pomáháno formou rad a návrhů, jak má postupovat, aby byl její insolvenční návrh  kompletní a obsahoval všechny potřebné údaje a přílohy.

V rámci jednotlivých konzultací byly probírány všechny okolnosti související s oddlužením a byly probírány všechny faktické věci, které by mohly celé řízení negativně ovlivnit. U přicházela dle dohody na konzultace. Nedařilo se jí sehnat potřebnou práci tak, aby splnila podmínky oddlužení. S US byla probírána i varianta případného konkurzu pokud by věřitel nesouhlasil s oddlužením podnikatelského dluhu. Vysvětleno vše stran dluhu z podnikání, navrženo žádat o souhlas s oddlužením a upozornění na konkurz a zálohu spojenou s ním. U by si někde pro jistotu tuto zálohu ráda sehnala od známých. Celková dlužná částka je 860.000Kč.

US se v rámci konzultací potýkala s mnoha úskalími. Jednak žádala dvakrát věřitele v rámci souhlasu s oddlužením podnikatelského dluhu, kdy druhá odpověď byla zamítavá. I tak se US rozhodla návrh podat s rizikem, že skončí v konkurzu. U se dále potýkala s při výdělkem, kdy měla přislíbeny téměř najisto dvě brigády a pak jí nevyšla ani jedna. US však se snažila i nadále k situaci přistupovat zodpovědně a nakonec si našla brigádu, kde má i vyšší příjem než je zapotřebí na splnění hranice 30%. Návrh byl v rámci konzultací nakonec vypracován i se všemi potřebný přílohami. US dále před podáním návrhu zrušila živnostenský list.

Prognóza:

Pokud se US podaří držet se návrhů a rad, které  byly po dobu spolupráce s OP poskytovány a návrh nakonec  podá, pak by mohla uspět v oddlužení. US nemá žádný hodnotný majetek, přesto je tu obava z toho, že věřitel, u něhož vznikl dluh  z podnikání, nebude souhlasit s oddlužením a dá pokyn ke konkurzu. U se snažila o souhlas žádat, ale věřitel jí vyrozuměl, že  jí bohužel vyhovět nemohou, ale nijak to neodůvodnili. US se pro tento krok vybavila zálohou na náklady spojené s konkurzem a je rozhodnutá návrh podat.

Pokud by tedy došlo i na konkurz, který by byl zřejmě zastaven pro nedostatek majetku, je US rozhodnutá podat návrh znovu a tentokrát již úspěšně. Je velmi pravděpodobné, že ať dojde či nedojde ke konkurzu, US je připravena uhradit potřebnou zálohu a po skončení konkurzu by návrh podala opakovaně,  zřejmě by pak byla úspěšná.

Zpětná vazba:

US si návrh zpracovávala v rámci svých možností a byla velmi snaživá. Situaci jí komplikovalo to, že si ještě mezitím hledala potřebnou brigádu, velmi dobře spolupracovala a přesto byl návrh nakonec zpracován. US vždy za předané informace poděkovala a byla velmi ráda za pomoc při zpracování.

Citované zdroje:

Insolvenční zákon č. 182/2006 Sb.

http://insolvencni-zakon.justice.cz

 



2. díl - Kazuistika: K oddlužení je někdy potřebný souhlas věřitele

Diskutovat (0)