KAZUISTIKA:
Kreditní karta se musí používat šikovně


22. 08. 2019  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PŘIBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ: Pokud se kreditní karta používá špatným způsobem, jedná s o velmi nevýhodný produkt. Pokud ji využívat umíte, může vám občas pomoci. ČTĚTE DÁLE!

KAZUISTIKA: Kreditní karta se musí používat šikovně




Jiří s Romanou hospodaří jako partneři ve společné domácnosti. Každý z nich disponuje debetní kartou, kterou jim banka vydala k obsluhování jejich běžných účtů. Jiří s Romanou se vydali jednoho dne do své banky, aby vyřídili změnu své adresy po přestěhování do jiného bydliště. V bance jim pracovník mimochodem nabídl i zřízení kreditní karty. Podle poskytnutých informací budou moci Jiří s Romanou touto novou kartou hradit nákupy, utrácet a používat ji místo své původní karty. Pokud budou navíc hodně utrácet, zvýší se jim i bonusy a výhody. Jednou z výhod je například připsání 1% z útraty na jejich běžný účet. Ostatní důležité informace jako by zanikly v množství popisovaných výhod.

Jiří s Romanou pochopili, že existuje nějaké bezúročné období, ale předpokládali, že se o vše postará banka tak, aby žádné úroky nebo poplatky hradit nemuseli. Ve svém nadšení si ani pozorně nepročetli smlouvu ke zřízení kreditní karty ani obchodní podmínky banky související s tímto produktem. Kartu začali velmi často používat. Když potřebovala Romana hotovost, vybrala si kreditní kartou hotovost z bankomatu. Problém byl i v tom, že si oba sjednali limit kreditní karty velmi vysoký a tak je nic neupozornilo na to, že už je čas přestat utrácet či jinak kartu používat. Až po dvou měsících si oba uvědomili, že se dostali na hranu limitu karty a také, že se z běžného účtu Jiřího, který měl sjednanou kreditní kartu na sebe, strhla vysoká částka splátky. Částka zaplacená kartou dosáhla téměř 30 tisíc a bylo mimo možnosti obou partnerů, aby ji zaplatili jednorázově a okamžitě. Navíc se z účtu Jiřího strhlo 550 korun jen na úrocích za pár dnů. Na druhou stranu se sice připsal na účet bonus 290 korun, ale to byla jen malá útěcha oproti nákladům, které navýšil i poplatek 50 korun za vedení karty měsíčně. Kreditka se tak stala pro Jiřího s Romanou dluhovou pastí.

Pokud by používali kartu odpovědně, nevybírali s ní z bankomatu, utratili jen takovou částku, kterou jsou schopni ze svého měsíčního příjmu splatit, hlídali si termín bezúročného období a v něm částku úvěru v plné výši vrátili, rozhodně by používání kreditní karty nebylo pro ně tak frustrující.

DALŠÍ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ NALEZNETE V NAŠÍ SEKCI KAZUISTIKA ZDE!

 



KAZUISTIKA: Kreditní karta se musí používat šikovně

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více