KAZUISTIKA:
Milan už je chytřejší. Porovnává podle PRSN, ne podle úroku


29. 06. 2017  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - REÁLNÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ: Milan si kupoval ojeté auto na úvěr. Při výběru přímo v autobazaru se nechal ovlivnit velmi dobrým úrokem k úvěru. I proto zaplatil tisíce korun zbytečně navíc. ČTĚTE DÁLE!

KAZUISTIKA: Milan už je chytřejší. Porovnává podle PRSN, ne podle úroku




Milan si vyhlédl v jednom z autobazarů zachovalou Škodu Oktávii. Sám měl k dispozici jen asi čtvrtinu kupní ceny. Na tři čtvrtiny si pak potřeboval vzít úvěr. Zástupce autobazaru ihned pružně nabídl Milanovi úvěr partnerské splátkové společnosti. Milan se zpočátku stavěl k nabídce rezervovaně a chtěl si ještě zajít pro nabídku do své banky, kde věděl, že úrok činí cca 6 procent. Zástupce autobazaru, ale nabídl ve svém úvěru úrok 5 procent, a to rozhodlo.

Milan podepsal jak smlouvu na koupi automobilu, tak i smlouvu o úvěru. Jak je nedobrým zvykem Čechů, smlouvu si nijak podrobně nepročítal. Pouze si vyhledal, že výše úroku odpovídá a úvěr spokojeně podepsal. O úvěr se začal zajímat v době, kdy začal mít problémy s kvalitou automobilu a jeho častou poruchovostí. V té chvíli se vrátil k úvěru, který ho zatěžoval a konzultoval podmínky úvěru ve své bance. 

Jeho zjištění však nebylo moc pozitivní. Po analýze podmínek úvěru zjistil, že mu byl sice nabídnut viditelně nejnižší úrok k úvěru, ale RPSN byla více než dvakrát vyšší. Roční procentní sazba nákladů (RPSN) totiž obsahuje i další náklady úvěru, nejen úrok, ale i různé poplatky, které jsou s úvěrem spojeny. Zatímco tedy ve své bance mohl využít RPSN ve výši pouhých 6,5 procenta, u splátkové společnosti v autobazaru zaplatil ročně na RPSN 12 procent, tedy dvakrát tolik. Ve výši splátek činil rozdíl 9 tisíc korun ročně. Jen za první rok splácení tedy zbytečně zaplatil Milan jen na úrocích a poplatcích částku o 9 tisíc korun vyšší, než by tomu bylo v případě úvěru od jeho banky. Za celou dobu splácení by tak Milan přišel o necelých 50 000 korun. Milan se rozhodl tento nevýhodný úvěr refinancovat jiným úvěrem od své banky a tím si ušetřil několik desítek tisíc korun. 

Nyní už Milan ví, že nemá věnovat pozornost pouze výši úroku, ale musí vždy a bezpodmínečně porovnávat RPSN.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



KAZUISTIKA: Milan už je chytřejší. Porovnává podle PRSN, ne podle úroku

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více