KAZUISTIKA:
Není vše diamant co se třpytí


09. 11. 2017  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA: Ivan si objednal diamanty, které se však ukázaly jako falešné. Risk se u investic nemusí vyplatit. Prodělek může být skutečně fatální. ČTĚTE DÁLE!

KAZUISTIKA: Není vše diamant co se třpytí




Pan Ivan dostal skvělý typ. Dle doporučení, které našel na internetu, si mohl zakoupit přímo z Jihoafrické republiky, samozřejmě za výhodnou cenu, diamanty, jejichž hodnota už delší dobu rostla. Pan Ivan je od mládí dobrodruh a nic riskantního mu není cizí. Rozhodl se proto doporučení vyslechnout a prostřednictvím zahraniční zprostředkovatelské agentury diamanty zakoupit. Vyzvednout si měl zásilku na letišti, kde mu diamanty měl zástupce zprostředkovatelské agentury předat. Pan Ivan zaplatil na určený účet dohodnutou částku a pak čekal, kdy diamanty dorazí na Pražské letiště. K investici ho mimo jiné motivovaly četné pozitivní reference, které si na internetu dohledal. Tak se vlastně ujišťoval, jestli nejde o podvod.

Všechny sice byly cizojazyčné, ale pan Ivan jim důvěřoval. Našel je totiž na několika nezávislých serverech. Po dvou týdnech skutečně dostal pan Ivan informaci o doručení zásilky na místo zprostředkovatele. Diamanty si Ivan vyzvedl a doma otevřel zapečetěný balíček. Našel tam nádherné kameny. Těmito kameny se pan Ivan pochlubil svému známému zlatníkovi, který mu ovšem okamžitě sdělil, že se rozhodně o diamanty nejedná, ale jde o výrazně levnější cenné kameny. Ivan si teprve nyní naplno uvědomil svou chybu i svůj riskantní postup, a podal trestní oznámení na policii. Policie sice sepsala protokol, ale po devíti měsících věc odložila. Požádala pouze o spolupráci policii v Jihoafrické republice, která ani v dalším období nic nezjistila. Nebylo tak ani prokázáno, že pachatelé na území Jihoafrické republiky skutečně působili, nebo se jednalo pouze o zavádějící informace. Zprostředkovatel, který na letišti zásilku předával, vypověděl, že balíček pouze převzal od Jihoafrického doručovatele, ale o jeho původu či charakteru vůbec nic nevěděl. Pan Ivan tak definitivně přišel o stovky tisíc korun, které vynaložil na podvodný obchod s diamanty.

Co z toho plyne? Jakékoliv investování vyšších částek do nevšedních, atypických či specializovaných komodit, je velmi riskantní. Nezkušený investor se vystavuje nebezpečí, že se stane obětí podvodu. Nelze investovat do produktu, kterému vůbec nerozumíme. Nemělo by se platit dopředu za komoditu, která je údajně z druhé straně planety.



KAZUISTIKA: Není vše diamant co se třpytí

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více