1. díl - Kazuistika:
Oddlužení může být často velmi náročné


22. 03. 2018  00:47     poradny     komentáře (0)

Výchozí situace: Na poradnu se obrátil klient, který má problémy s dluhy. Je rozvedený, žije se svou partnerkou a dítě má zletilé. U má několik půjček, které už nezvládá delší dobu splácet. Jedna půjčka již byla zesplatněna a byla mu zaslána poslední předžalobní výzva k úhradě 183 000 Kč.

1. díl - Kazuistika: Oddlužení může být často velmi náročné




U nemůže  nic poslat, protože minulý měsíc pomohl zaplatit všechny závazky své přítelkyně, která si chtěla vzít půjčku a pomoci mu tak uhradit jeho dluhy, což nakonec nevyšlo. U se ptá, co může v této situaci ještě dělat a měl by také zájem o oddlužení. U má příjem asi 12 000 Kč čistého měsíčně, další peníze ještě dostává na dietách.  U odhaduje celkovou výši dluhu asi na 500 000 Kč, ale nemá dluhy aktualizované. Žádný dluh zatím není vymáhán soudně či exekučně. Dluhy nejsou z podnikání.

Popis problému – zakázka:

U by se rád s pomocí občanské poradny oddlužil. Byla tedy dohodnuta spolupráce  v rámci pomoci s oddlužením.

Intervence / možnosti řešení:

Klient navštívil poradnu opakovaně. Poradna má vypracovaný postup při práci s klientem, jak  podat IN.  V jednotlivých krocích tedy bylo klientovi sdělováno a pomáháno formou rad a návrhů, jak má postupovat, aby byl jeho insolvenční návrh  kompletní a obsahoval všechny potřebné údaje a přílohy.

Po 4 konzultacích bylo zjištěno, že skutečná výše dluhu činí 536.000Kč, kdy U dokládal průměrný příjem pouze 11.200Kč. Což znamená že by U nesplnil podmínky pro oddlužení. U však uvádí, že bude mít darovací smlouvu. Posléze byly s klientem vyplněny všechny potřebné přílohy k insolvenčnímu návrhu včetně samotného formuláře. U přistupoval ke spolupráci zodpovědně, nicméně nebyl připravený tak, jak bylo ústně dohodnuto. Chyběli mu potřebné informace, neměl dlouho zjištěnu aktuální dlužnou částku a průměrný výdělek. Klient navštívil poradnu celkem 6 krát, až dospěl k vyplnění formuláře a kompletaci všech potřebných příloh. Vše bylo řádně zkontrolováno k podání na soud.

Prognóza:

Pokud se klientovi podaří držet se návrhů a rad, které mu byly po dobu spolupráce s OP poskytovány a návrh skutečně podá, pak by mohl uspět v oddlužení. Majetek žádný hodnotný nemá, ale snaží se tvrdě pracovat a své závazky by chtěl upřímně splatit. Bude také záležet na tom, jak soud přihlédne k darovací smlouvě, jelikož klient ze svých prostředků nesplňuje podmínku 30% splacení dluhů.  Šance na oddlužení jsou veliké.

Zpětná vazba:

U si návrh zpracovával v rámci svých možností a byl velmi snaživý. Návrh byl podán, v současné době soud rozhoduje o jeho „osudu“. U za pomoc děkoval.

Citované zdroje:

Insolvenční zákon č. 182/2006 Sb.

http://insolvencni-zakon.justice.cz

 



1. díl - Kazuistika: Oddlužení může být často velmi náročné

Diskutovat (0)