KAZUISTIKA:
Petra se spolehla na podpis bez ověření. Doplatila na to


07. 03. 2019  00:01     Miroslav Zeman     komentáře (1)

KAZUISTIKA - REÁLNÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ: Petra doplatila na svou lehkovážnost při koupi garáže. Měla štěstí, že šlo jen o garáž, mohla přijít o více. 

KAZUISTIKA: Petra se spolehla na podpis bez ověření. Doplatila na to




Petra si našla na internetu nabídku na prodej garáže. Jelikož pobívá dlouhodobě v zahraničí, řešila vše korespondenčním způsobem. Mailem kontakovala prodejce a domluvili se na koupi. Vše se mělo řešit tak, že prodejce podepíše kupní smlouvu a tu pošle Petře do zahraničí. Petra si smlouvu v zahraničí už sama podepíše, uhradí kupní cenu 70 tisíc korun a sama už si doručí kupní smlouvu na katastr.

Vše vypadalo dobře a mohlo by i klapnout, kdyby byla Petra opatrnější. Petře skutečně dorazila od prodávajícího smlouva s podpisem. Petra však jaksi přehlédla, resp. ani nevěděla, že by měl být podpis ověřený. I ona podepsala smlouvu bez ověření, a ihned poslala na sdělený účet částku kupní ceny. Myslela si, že už jen smlouvu pošle na příslušný katastrální úřad a tím je vše vyřešeno. Má přeci podepsanou kupní smlouvu, kupní cenu zaplatila, tak není co řešit. 

Bohužel však Petry předpoklad nevyšel. Naopak se věci ubíraly úplně jiným směrem, než Petra očekávala. Katastrální úřad totiž vklad zamítl s tím, že podpisy na smlouvě nebyly ověřeny. Takový problém by se dal odstranit podpisem nové smlouvy. Ale...Nikdo už se na mail Petře neozýval. Petra tedy při cestě do Česka navštivila majitele na adrese jeho bydliště. Ten však odmítl, že by garáž prodával a že s nikým o jejím prodeji nikdy nejednal. Petra pochopila, že se stala obětí podvodu a podala trestní oznámení policii ČR. Jelikož však téměř nic neměla v ruce, kromě mailu, se kterým komunikovala, a který byl rovněž užíván ze zahraničí, a čísla účtu, který ale patřil úplně jiné osobě, která byla zneužita jako zprostřekovatel k trestné činnosti neznámého pachatele, policie věc odložila. Nepodařilo se dohledat, která osoba zneužila předluženou důchodkyni k využívání jejího účtu k příjmání plateb a obvinění důchodkyně se ukázalo jako neprůchodné, protože se jednalo o velmi nemocnou osobu, která navíc měla problémy s exekucemi a předlužením. Navíc nejednala úmyslně a byla pachatelem spíše zneužita. 

Petra udělala chybu, že věc řešila na dálku, aniž by měla jistotu, že jedná se skutečným vlastníkem nemovitosti. Navíc se spokojila s podpisem, kde si vůbec nemohla být jistá, že se jedná o podpis vlastníka.

DALŠÍ REÁLNÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



KAZUISTIKA: Petra se spolehla na podpis bez ověření. Doplatila na to

šikanozní insolvence, správce nerespektoval rozhodnutí nejvyššího soudu, kupujíci chatu ve spoluvlastnictví zboural
Dobrý den, ráda bych se zeptala na prodej 1/3 chaty v rámci insolvence, kterou na mne podal odpůr...
Diskutovat (1)