3. díl - Kazuistika:
Spirála předlužení se velmi těžko řeší


05. 04. 2018  00:58     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace: Klientka se na OP Hlinsko obrátila na jaře roku 2017. Paní začala první měsíc pracovat, měla velké množství dluhů. Poradnu navštěvovala společně se svoji dcerou, která jí pomáhala se v situaci orientovat.

3. díl - Kazuistika:Spirála předlužení se velmi těžko řeší




Klientka jedenáct let nepracovala, žila ze svého  vdoveckého důchodu a sirotčího důchodu dětí (17 a 22 let). Paní měla druha, s nímž žila ve společné domácnosti v jejím domě, který zdědila po manželovi. Druh byl také často dlouhodobě nezaměstnaný. Špatnou finanční situaci řešili nejrůznějšími půjčkami. Půjčky byly ve většině případů v menší částce, u jedné společnosti si půjčili větší finanční sumu a ručili jim domem. Po nějaké době docházelo u partnerů k prodlení ve splátkách, plnění hradili se zpožděním. Několikrát neuhradili nic. Celou situaci dlouhodobě neřešili. Dopisy od jednotlivých společností přebírali, ale příliš se v nich neorientovali. Společnosti, od které si půjčili velkou finanční částku, podepsali snížení splátek ovšem s navýšenou finanční částkou, ani menší částky však nebyly schopni hradit. Mezi partnery docházelo k neshodám. Neznalostí zákonů také podaly odpor proti platebnímu rozkazu, který jim soud zamítl, a dlužná částka byla navýšena. V jednom případě podaly žalobu k soudu, s níž neuspěli a byli nuceni náklady, které se soudním řízením měla druhá strana. Celou situaci ještě zhoršil fakt, že partner nastoupil do výkonu trestu odnětí svobody. Partnerka s ním přerušila kontakty, neboť dle jejích slov nebyla situace mezi nimi dobrá. Klientka se rozhodla, že chce svoji dluhovou situaci řešit, neboť si uvědomuje, že situace je opravdu vážná a časem se bude stále více zhoršovat.

Popis problému – zakázky:

Klientka má velké množství dluhů, jedná se tedy o zadlužení. Za současné situace dojde

k tomu, že klientce bude nařízena exekuce ze mzdy a bude jí prodán dům v exekuci.

Klientka žádá o radu, neví, jak situaci řešit. Zajímá se o možnosti oddlužení.

Vedlejší informace (netýkající se zadlužení)

Mimo rámec dluhového poradenství jsme dále s US řešili informace rozdílu mezi DDP, DPČ,  nekolidující zaměstnání při evidenci na ÚP a z toho vyplývající povinnosti, možnost uplatnit daňovou slevu na děti. 

Možnosti řešení

  1. Udržet si zaměstnání – nutné mít příjem
  2. Řešit celou situaci za pomoci oddlužení
  3. Splácet jednotlivých věřitelům pravděpodobná exekuce na mzdu

 

Klientka si vzhledem k situaci vybrala oddlužení, i přestože byla upozorněna na skutečnost, že v případě oddlužení bude její nemovitost prodána. V průběhu návštěv bylo zjištěno, že klientka má velké množství exekučních příkazů k prodeji na domě.

Prognóza:

Klientka s poradnou spolupracovala, i přes velkou náročnost a problémy, které se v průběhu procesu příprav na oddlužení objevily (ztratila zaměstnání), snažila se najít si nové, bylo klientce oddlužení povoleno a v současné době oddlužení plní.

Zpětná vazba:

Na poradnu se obrátila dcera klientky, která SP sdělila, že její matka byla se službami spokojená a doporučovala služby dále.

Za půl roku se na poradnu obrátila i sama klientka s dotazem ohledně své probíhající insolvence, SP seznámila se svou současnou situací. Zaměstnání se jí podařilo udržet. Ve spolupráci se sociálním odborem jí byl přidělen městský byt, do něhož by se měla v nejbližší době stěhovat.

 

Zdroje informací:

výpověď uživatele služeb, insolvenční zákon



3. díl - Kazuistika:Spirála předlužení se velmi těžko řeší

Diskutovat (0)