Kazuistika z občanské poradny - co dělat, když podvodem přijdete o dům?


10. 08. 2012  15:48     Bp.com     komentáře (0)

Přinášíme vám další popis problému, do kterého se může dostat každý z nás. Stačí chvilka nepozornosti, proti vám vychytralý "čičmunda", a problém je tady. Své o tom ví i paní, jež se obrátila na občanskou poradnu v Třebíči. Přišla totiž o dům.





Popis problému:

Uživatelka služby (dále US) je žena v důchodovém věku. Do Občanské poradny přišla na konzultaci v květnu 2012. US si půjčila od jednoho pána 10 000 Kč. Pán US řekl, že musí kvůli půjčce ručit svým domem. US mu tedy podepsala ručení. Později však přišel US z katastru dopis, že je její dům prodán. US na základě toho zjistila, že pánovi nepodepsala ručení domem, ale kupní smlouvu na dům. Věc řešila Policie. Pán vypovídal, že US zapřela, že mu dům prodala. Taktéž řekl, že US dům daruje zpět, pokud mu doplatí zbylý dluh 8 500 Kč. (US v mezidobí zaplatilla pánovi první splátku 1500 Kč.) Policie sdělila US, že mu nic platit nemá. Tím to skončilo. US v domě stále bydlí. K domu přijel exekutor a hledal nového majitele. US mu vysvětlila situaci. Exekutor sdělil US, že má vyplatit exekuci a pak že by jí mohl dům prodat. US na to však nemá peníze.

CO V TAKOVÉ SITUACI DĚLAT?

.

souboj log - podívejte se, jak si stojí vaše banka

.

Intervence:

Možností, jak řešit problém, je soudní cesta. US by mohla podat žalobu na určení vlastnictví domu, ve které by se přednostně řešila platnost kupní smlouvy či odstoupení od ní (vzhledem k tomu, že byla uzavřena v tísni). Sepsání takové žaloby je však poměrně složité, US tedy bylo doporučeno řešit věc s právníkem, pokud by se rozhodla žalobu podat. Vzhledem k situaci US by mohla zkusit žádat o přidělení bezplatného právníka soudem. US byla nabídnuta služba terénního poradenství OP, která by jí mohla pomoci s doprovodem k soudu a se sepsáním žádosti o přidělení bezplatného právního zástupce. US souhlasila. Za pomoci terénních pracovnic tedy byla vypsána žádost.



Kazuistika z občanské poradny - co dělat, když podvodem přijdete o dům?

Diskutovat (0)