Kazuistika z občanské poradny - když vás dluhy příbuzných táhnou ke dnu


17. 08. 2012  15:36     Kazuistika     komentáře (0)

Přinášíme vám další příběh, "který se skutečně stal". Občanská poradna v Bohumíně musela řešit netradiční problém. Vnučka majitelky jistého domu zdědila čtvrtinu této nemovitosti, ale záhy přišel majitelce dopis od exekutora informující o exekuci domu z důvodu dluhu její povedené vnučky. Co dělat?





Výchozí situace:

Klientka žádající o radu (dále UŽIVATELKA)  říká: "Vnučka zdědila čtvrtinu mého domu, nyní mi přišel dopis od exekutora, že je na nemovitost uvalena exekuce a to pro 120.000,- Kč dluhu. Nevím, co mám s tím dělat, jestli mám dluh vyplatit, ale vnučka má asi další dluhy."

Popis problému – zakázky:

Uživatelka se logicky obává, že přijde o dům vinou nezodpovědného jednání své vnučky. Ta se velmi lehkovážně zadlužuje a své závazky řádně neplní, tak se stalo, že na její dědický podíl je uvalena exekuce. Vnučka uživatelky má ještě další dluhy a je možné, že uživatelka o některých ani nemá informace. Uživatelka se obává, že přijde o celý dům, nerozumí dopisu exekutora. Potřebuje dopis vysvětlit a poradit, jak postupovat dál tak, aby o dům nepřišla. Uživatelka je nyní hospitalizována, je jen na jednodenní dovolence, chce exekutorovi oznámit, kdy bude doma, aby jeho případná návštěva proběhla v její přítomnosti.

 

Možnosti řešení

1.) požadovanou částku za vnučku zaplatit

  • klady: budete mít nižší náklady než při odkoupení čtvrtiny domu
  • zápory: vnučka se spoléhá, že za ní vždy problémy vyřešíte, dále je téměř jisté, že se objeví další dluh, nová exekuce a situace se bude opakovat.

2.) uplatnit předkupní právo a vnuččin díl domu odkoupit

  • klady: dům by byl celý váš, byl by přepsán v katastru a dluhy vnučky by ho již neohrozily
  • zápory: částka za díl domu bude poměrně vysoká, což může být nad možnosti uživatelky

3.) nechat exekutora díl domu prodat

  • klady: nemusíte se už problémem zabývat, exekutor dům prodá sám
  • zápory: část domu bude v rukách cizích lidí. Dům není přesně rozdělený na část patřící vnučce a vaší část, exekutor proto může také obstavit váš majetek v domě, musíte pak dokázat, že se nejedná o majetek dlužnice, což může být složité. Viz exekuční řád „ZPŮSOBY PROVEDENĺ EXEKUCE:
§ 58(1) Exekuci lze provést jen způsoby uvedenými v tomto zákoně.
(2) Nepostačuje-li jeden z těchto způsobů k uspokojení oprávněného, lze exekuci v jednom exekučním řízení provést více způsoby, popřípadě i všemi zákonem stanovenými způsoby. K provedení exekuce více nebo všemi zákonem stanovenými způsoby lze přistoupit současně nebo postupně.
(3) Způsob provedení exekuce určí exekutor.

§ 59

(1) Exekuci ukládající zaplacení peněžité částky lze provést

a) srážkami ze mzdy a jiných příjmů,b) přikázáním pohledávky,c) prodejem movitých věcí a nemovitostí, d)prodejem podniku.

4.) sepsat exekutorovi dopis s vysvětlením celé situace  

  •  klady: jednoduchost řešení, možnost být u exekuce
  • zápory: exekuci se nezabrání


Zpětná vazba:

 

Uživatelka se rozhodla sepsat dopis exekutorovi. Je značně nervózní, bojí se soudního procesu, ale chce problém natrvalo vyřešit.

.

CO BYSTE DĚLALI VY?



Kazuistika z občanské poradny - když vás dluhy příbuzných táhnou ke dnu

Diskutovat (0)