Kazuistika z Pardubic - Dluhové poradenství


04. 09. 2012  16:09     Bp.com     komentáře (0)

Přinášíme vám "další příběh, který se opravdu stal". Tentokráte jde o anonymizovanou zkušenost z Občanské poradny v Pardubicích. Ačkoliv jsme se posunuli regionálně, tematicky zůstáváme pořád na tom samém místě - u dluhů...





Výchozí situace:

Uživatel služby (dále jen US), má několik dluhů u různých věřitelů včetně soukromých osob. Od roku 2010 nepracuje a dle svých slov nemůže sehnat žádnou práci, nepobírá ani žádné dávky od státu. Navíc mu již teď hrozí exekucemi a tvrdí mu, že dluhy vyrostou o náklady z těchto exekucí. Výši svého dluhu nezná, nemá od smluv žádné doklady, domnívá se, že se jedná o částku cca 600 tis.Kč.

Popis problému – zakázka:

US chce na sebe podat osobní bankrot a chce vědět, co je k tomu potřeba udělat.

Intervence:

US vysvětleny základní náležitosti, principy a pravidla, které jsou nezbytné pro úspěšné vyřešení jeho tíživé finanční situace.

  • Návrh na oddlužení se podává k příslušnému Krajskému soudu, který zároveň poskytuje tiskopisy tohoto návrhu spolu se vzorem, jak by návrh měl v ideálním případě vypadat.
  • Insolvenční zákon vymezuje několik podmínek, které jsou nezbytné pro povolení oddlužení. Např.:

- musí být dodržen dlužníkův poctivý záměr
- dlužník musí prokázat, že je v úpadku, popřípadě v hrozícím úpadku
- v následujících 5 letech musí uhradit minimálně 30% dluhu všem věřitelům
- dluhy nesmějí pocházet z podnikatelské činnosti

Možnosti řešení:

Vzhledem k tomu, že US momentálně nemá žádný pravidelný příjem, tak není z čeho hradit pravidelné měsíční splátky věřitelům, což je jednou z podmínek povolení osobního bankrotu. Je tedy třeba, aby si US zajistil příjem, který bude dostačovat na případnou splátku. Pokud nebude mít US příjem, nemá smysl podávat Návrh na povolení oddlužení

Prognóza:

V případě, že si US zajistí příjem, objedná se do OPP na konzultaci Insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na oddlužení.


Kazuistika z Pardubic - Dluhové poradenství

Diskutovat (0)