Kdo je kdo v bance, 15. díl - hypoteční specialista


20. 07. 2012  16:59     Bp.com     komentáře (0)

V oblíbeném seriálu vám představujeme zajímavé pozice v bance a agendu, kterou pracovníci na těchto pozicích vykonávají. Na pomoc si vždy přizveme někoho z vybrané tuzemské banky, aby nám s odhalováním tajemství ze světa „za bankovní oponou“ pomohl. V 15. díle seriálu osvětlíme, co spadá do kompetence pracovníků na pozici s názvem hypoteční bankéř (hypoteční specialista).





Není žádným tajemstvím, že hypotéka tvoří pro banky stabilní a „poměrně“ bezrizikový produkt, v němž se, díky velikosti úvěrů a z nich plynoucích úroků, točí obrovské peníze. Z toho vyplývá, že oddělením zajišťujícím prodej a agendu těchto produktů v bance věnují odpovídající význam. Potvrzuje to i Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank: „Hypotéční bankéři UniCredit Bank jsou nepostradatelnou součástí naší banky. Všichni spadají pod příslušnou pobočku v rámci distribuční sítě UniCredit Bank. Zabývají se nejenom hledáním řešení, jak našim klientům pomoci zajistit financování jejich vytouženého bydlení, rekonstrukce domu, bytu či chaty včetně refinancování stávající hypotéky, ale dovedou poskytnout i další informace, které se týkají služeb osobního bankovnictví UniCredit Bank.“ Kompetence pracovníků bank zabývající se hypotékami se odráží od znalostí, jež musí mít., A tlak na ně je velký – nejen co se financí, ale také co se realit týče. „Hypotéční bankéři se z titulu své pozice musí dokonale orientovat nejen v samotném světě financí, ale rovněž ve světě realit, resp. v její terminologii. Pojem jako je LTV jim rozhodně není cizí. Hypoteční bankéř provází klienta od sepsání žádosti o hypoteční úvěr až po samotné čerpání. Investice do vlastního bydlení je dlouhodobou investicí a je třeba ji rozmýšlet s rozvahou. Kompetence hypotečního specialisty tak sahají od samotného vyřízení žádosti o hypoteční úvěr, přes posouzení bonity klienta a případných rizik se splácením až po samotné připravení nabídky a doporučení nejvhodnějšího způsobu financování nemovitosti,“ říká Plocek.

.

Bez soustavného studia se hypoteční bankéř zkrátka neobejde, v jeho denním harmonogramu si toto studium vždy nějaký ten čas vyžádá. Jak vůbec pracovní den těchto zaměstnanců vypadá?  „Hypoteční bankéř pracuje v režimu interního zaměstnance a jeho pracovní den má tedy poměrně jasně daný řád. Na úvod dne se specialista většinou seznámí s aktualitami na hypotečním trhu, a to jak lokálními, tak i zahraničními, aby registroval trendy a novinky, které hýbou světem financí a realit i za našimi hranicemi. V rámci dopoledního programu absolvuje specialista interní poradu s týmem hypotečních specialistů, a hned poté se začne připravovat na schůzky s klienty,“ říká Plocek a dodává, že  setkání s klienty probíhá vždy podle jasného scénáře a jejich délka je odvislá podle stavu vyjednávání či již konkrétní přípravy podmínek samotného hypotečního úvěrů. „V odpoledních hodinách specialista věnuje čas převážně zpracovávání žádostí, které během dne přijal, případně si telefonicky operativně vyjasňuje s klienty některé body jejich žádosti. Nedílnou součástí náplně práce hypotečního specialisty jsou pravidelná interní školení vzhledem k tomu, že hypoteční trh je opravdu proměnlivý a i UniCredit Bank připravuje pro klienty stále nové nabídky, které je třeba dokonale znát, tak aby klient získal maximum informací a mohl se dobře rozhodnout.“

.

Banka, která to myslí s hypotékami vážně, se zkrátka a dobře bez těchto pracovníků neobejde. „Role hypotečního bankéře je nepostradatelná zejména v tom, že je v rámci bankovního světa jednou z mála osob, která řeší jednu z největších životních investic drtivé většiny běžných lidí. Hypoteční specialista tak má možnost přispět ke zvýšení jejich životního standardu?“ zakončuje Petr Plocek z UniCredit Bank.

 


Kdo je kdo v bance, 15. díl - hypoteční specialista

Diskutovat (0)