Kdo je kdo v bance, 2. díl - tiskový mluvčí


26. 01. 2012  02:22     BP.com     komentáře (0)

V novém seriálu na webu BankovniPoplatky.com vám budeme představovat jednotlivé zajímavé pracovní pozice v bance spolu s agendou, která je pro tyto pozice charakteristická (bez ohledu na příslušnosti k té či oné bance). Na pomoc si vždy přizveme někoho z vybrané banky, aby nám s odhalováním tajemství ze světa za oponou pomohl. Ve druhém díle našeho seriálu se věnujeme specifické pozici, jež je nám novinářům nejbližší, tiskovým mluvčím.





Jak název napovídá, hlavní náplní tiskové mluvčí či tiskového mluvčího banky je především komunikace mezi bankou na straně jedné a zástupci sedmé velmoci, tedy médii všeho druhu na straně druhé, a to jak tištěných, tak televizních. V bance má tiskový mluvčí (anglicky „spokeperson“) svůj specifický prostor, který je standardně elementem oddělení zajišťujícího komunikaci. „Tiskový mluvčí v UniCredit Bank je součástí oddělení Identity a komunikace. Mezi hlavní činnosti oddělení patří externí a interní komunikace, marketingová komunikace a event management,“ vypočítává tiskový mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek hlavní agendu své práce. Ta je pro úspěšně fungující banku v tržním prostředí naprosto klíčová, protože tisková či tiskový mluvčí nejenže spoluutváří mediální obraz banky, tedy nepřímo působí na klienty, ale podílí se i na přímé propagaci jednotlivých oddělení a produktů, které má banka ve své nabídce. „V rámci externí komunikace má tiskový mluvčí na starosti denní monitoring tuzemského a zahraničního tisku, přípravu tiskových zpráv, komunikaci s klíčovými novináři, odpovědi na dotazy novinářů, přípravu PR plánů pro jednotlivá oddělení banky, editaci externích příspěvků pro média, aktualizaci novinek a tiskových zpráv na internetových stránkách, komunikaci s řediteli jednotlivých oddělení a komunikaci s tiskovým oddělením skupiny UniCredit,“ upřesňuje Plocek.
.
HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011!
.
A jak vypadá takový běžný pracovní den tiskového mluvčího české banky? Výčet jeho aktivit je poměrně dlouhý… „Ranní monitoring tuzemského a zahraničního tisku, porada s PR agenturou – aktuální status PR projektů pro jednotlivé divize banky, příprava tiskové zprávy, konferenční hovor s kolegy v rámci skupiny UniCredit (strategické projekty skupiny), porada s oddělením marketingu (externí komunikace vztahující se k marketingové kampani), odpovědi novinářům na aktuální dotazy, průběžný monitoring zahraničního tisku, editace poskytnutého interview nebo aktualizace požadavků na internetových stránkách tiskového centra,“ přibližuje Petr Plocek, co jeho práce obnáší.



Kdo je kdo v bance, 2. díl - tiskový mluvčí

Diskutovat (0)