Kdy vlastně odcházejí peníze z účtu?


17. 08. 2007  20:13     Patrik Nacher (pro Deník)     komentáře (0)

Na otázky čtenářů Deníku odpovídal Patrik Nacher, provozovatel portálu www.bankovnipoplatky.com. Tentokrát to bylo na téma mezibankovní styk.





Kdy skutečně odcházejí peníze z bankovního účtu?

To je zajímavá otázka, ale odpověď na ní není jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. První věcí je, jak tuto skutečnost řeší zákon. Druhou pak, jaké jsou aktuální technické možnosti bank a konečně poslední, jak dlouho bankám skutečně trvá než peníze převedou z jednoho účtu na druhý. Zákon o platebním styku říká, že banka má dva pracovní dny od data splatnosti na provedení převodu peněz (tzv. D+2). I přesto, že to je dnes technicky možné mnohem rychleji, banky příliš nepospíchají s převodem a dva pracovní dny opravdu až na malé výjimky využívají bezezbytku. Všechny platby mezi bankami procházejí přes zúčtovací centrum ČNB. Příkazy pro převod v určitý pracovní den je možné zadávat od 17.00 hod. předchozího pracovního dne a končí v 16.00 hod. daného pracovního dne. Pokud tedy příkaz zadáte v ranních hodinách není technický důvod, proč by nemohly být peníze ještě tentýž den na druhém účtu. Teoreticky. Praxe je jiná. Mimochodem je třeba si uvědomit, že datum splatnosti není den, kdy bude částka připsána na účet příjemce, ale den, kdy odcházejí peníze z účtu příkazce.

Asi největším problémem, na který si klienti nejvíce stěžují je fakt, že zatímco na prvním účtu již peníze nejsou a byly odečteny, na účtu příjemce po dobu minimálně dvou dnů také ještě nebudou a nejsou tudíž přičteny. Vzniká zde několikadenní vakuum, které mohou banky využít pro obchodování s těmito penězi.

 

 

Kolik vlastně stojí mezibankovní převod peněz?

Kolik si účtují banky za odchozí a příchozí platbu si mohou klienti najít v sazebnicích bank nebo na specializovaných internetových stránkách. Pohybuje se to v řádu korun (do 10 Kč). Překvapivé ale je, že u mnohých bank se k této částce přičte další, byť drobný poplatek (ve výši kolem 2 Kč) v případě, že jde o mezibankovní operaci, tedy o platbu do jiné banky, která přechází přes zúčtovací centrum ČNB. Vyvstává pak tedy velmi zajímavá otázka, kolik tyto operace skutečně stojí, respektive, kolik bankám účtuje ČNB. Poplatky za odchozí transakci se pohybuje podle množství transakcí od 0,09 do 0,22 Kč, tedy řádově mnohem méně. Za příchozí transakce si ČNB neúčtuje dokonce žádné poplatky. Takže v tomto případě jsou navýšené poplatky za mezibankovní operaci zcela nelogické.



Kdy vlastně odcházejí peníze z účtu?

Diskutovat (0)