Když banka mění podmínky stávajících smluv, pánbůh s vámi...


21. 05. 2012  15:38     L.     komentáře (2)

S bankami to není jednoduché, neboť partnerství banka-klient není tak jednoznačně rozvnoměrné, jak se nám banky snaží při podpisu smluv namluvit.





Dobrý den milá redakce,

.

obracím se na Vás jakožto na server, která pravidelně otiskuje příběhy klientů v sekci Vrba. Ze své vlastní zkušenosti vím o praktikách, které na svých klientech uplatňuje Komerční banka, a.s. Tyto praktiky se mi vůbec nelíbí.

Komerční banka, a.s., mění k 1/6/2012 svůj sazebník a produktové podmínky, a proto se někteří klienti rozhodli podat nesouhlas a své hypoteční úvěry i v době fixace přemístit jinam. Na to mají dle všeobecných podmínek KB právo (čl. 31.5 a 31.6). Já, další lidé, o kterých vím, a jistě i další, o kterých nevím, jsme se obrátili na své pobočky KB, a tak banka musela zaujmout k celé věci nějaký jednotný postup. Pověřila proto přípravou vyjádření zástupce právního oddělení (toto vyjádření nyní sdělují jednotlivé bankovní poradkyně napříč Českou Republikou). Ovšem jejich tvrzení není dle mého názoru pravdivé, a co víc, porušuje zákon o platebních službách.

.

Nejen, že se nenachází v žádné písemné formě a jejich tlumočení je pouze ústní, ale největší paradox je, že ani samotné poradkyně příslušný zákon nemají nastudovaný, včetně obchodník podmínek banky.

Co banka připravila pro své klienty? Umožní zanechat v platnosti podmínky plynoucí ze starého sazebníku, který je v platnosti od 16. 4. 2012. To je ale pouze jedna ze dvou možností, jak uspokojit klientův požadavek vyslovení nesouhlasu s novým sazebníkem. Zároveň totiž banka tvrdí, že na hypoteční úvěr nelze uplatnit VOP KB odstavec 31.5 a 31.6, jelikož údajně není HÚ platební styk. Dle § 3 zákona č. 284/2009 Sb., odstavce 1, d, je to ale jinak, zákon jasně říká, že hypoteční úvěr je splácen z úvěrového účtu a na ten lze uplatit zákon o platebním styku! Na postup dle § 94 zákona č. 284/2009 Sb., odst. 4 nechce brát ohled.

.

Ještě dodám, že já svůj dotaz KB poslal 28/4/2012 a dodnes nemám oficiální písemné potvrzení, že banka (ne)bude postupovat podle zákonů České Republiky. Přitom si pracovníci banky musí být vědomi, že úmyslně zdržují celou záležitost, protože písemné vyjádření k nesouhlasu se změnou podmínek musí být odevzdáno do 31/5/2012 a popřípadě do tohoto data i zaplacen úvěr.

Děkuji za případné uveřejnění na Vašich webových stránkách (v případě zveřejnění poprosím o zachování mé anonymity kvůli stále probíhající komunikaci s bankou, zatím však pouze jednostranně) a přeji hezký den.

. L.

POŽÁDALI JSME BANKU O REAKCI, POKUD BUDE DORUČENA, BUDE ZVEŘEJNĚNA.



Když banka mění podmínky stávajících smluv, pánbůh s vámi...

Komrdčka
Banka dodnes serveru neodpověděla, protože prostřednictvím svých bankovních poradců klientům LHALA!!...
KB - prvotřídní lháři!
Řeším ten stejný problém a banka semnou také nekomunikuje, údajně nařízení právního oddělení.....
Diskutovat (2)