Když padá koruna, vyplatí se spořit v eurech (HN)


25. 02. 2009  10:42     Pavel Cechl     komentáře (0)

Založení i vedení spořicích účtů a termínovaných vkladů je většinou zdarma. Při převodu na eura využijte směnárny, ne banky.





Koruna vůči euru oslabila za poslední půlrok téměř o 20 procent. Zatímco v polovině září bylo možné evropskou měnu sehnat zhruba za 24 korun, nyní stojí okolo 28,5 koruny. Analytici dokonce odhadují, že by kurz eura koncem roku mohl dosáhnout i 32 korun. Řada lidí proto přemýšlí o spoření v eurech. "Než k tomu přistoupíte, měli byste si ovšem spočítat poplatky za převod. A převedené peníze potom utratit pokud možno v eurech," upozorňuje Lukáš Buřík, finanční poradce ze společnosti AWD ČR. Pokud chcete peníze převést ze spořicího účtu v korunách na konto v eurech, vyplatí se peníze v korunách z účtu nejdříve vybrat. Nechte si je směnit ve směnárně, která si za konverzi neúčtuje poplatek. Vyplatí se to víc než nechat směnit peníze bankou, která to zpoplatňuje. Pokud se rozhodnete spořit v eurech, máte na výběr ze dvou produktů - spořicího účtu a termínovaného vkladu. Výhodou toho prvního je, že výběr peněz z něj je snazší a většinou není limitován výpovědní lhůtou.  

U spořicího účtu dejte pozor na výpovědní lhůtu

Existují ovšem i banky, které výpovědní lhůtu u spořicího účtu mají. Tou je například UniCredit Bank, která má na Spořicím účtu výpovědní lhůtu od jednoho týdne do šesti měsíců (podle toho, jak se klient s bankou dohodne ve smlouvě) a na Spořicím účtu PLUS tři měsíce. "U druhého z nich lze ovšem vybrat ještě před touto lhůtou bez sankce 1500 eur," říká Tomáš Pavlík, mluvčí banky. Pokud bude majitel účtu chtít bez včasné výpovědi vybrat více, zaplatí jedno procento z vybírané částky. Bankou, která má u spořicího účtu výpovědní lhůtu, je i ČSOB. U Volksbank se pak může výběr úspor provést pouze "v klientem předem smluvně stanovený den". Jinak zaplatí čtvrt procenta z vybírané částky. Roční úrokové sazby se přitom na spořicích účtech v eurech pohybují od 0,64 procenta u ČSOB do tří procent u LBBW Bank. Založení, vedení i vklady na spořicí účty přitom bývají většinou bez poplatků.

Spořicí účet můžete založit i svým dětem

K založení spořicího účtu většina bank vyžaduje, aby klient byl starší 18 let. Podmínkou může být, jako například u HSBC, aby měl založen u banky běžný účet. Většina finančních domů také neotvírá spořicí účty pro podnikatele, ale pouze pro zaměstnance. Spořicí účet v eurech přitom můžete například založit i svým dětem. Třeba u LBBW Bank je to takzvaný svěřenecký spořicí účet, který je na jméno dítěte. Ani první vklad nemusí být nijak velký. Například u již zmíněné LBBW lze začít účet využívat již s 20 eury. Pokud však máte k dispozici jednorázovou částku, nehodláte na účet vkládat eura průběžně a víte, že je nebudete potřebovat okamžitě, je lépe zvolit termínovaný vklad. "Úrokové sazby pak většinou bývají o něco výhodnější," říká Lukáš Buřík. To se týká především nižších částek pohybujících se ve stovkách či tisících eur.

Peníze můžete ukládat opakovaně

Při tomto způsobu investování je potřeba zvážit, jak dlouho své peníze nebudete potřebovat, abyste se vyhnuli poplatkům za předčasný výběr. Pokud dáváte přednost tomu, mít své peníze k dispozici co nejdříve, ale zároveň je nechcete zbytečně vybírat, můžete zvolit takzvaný revolvingový vklad s kratší výpovědní dobou. Peníze se pak na účet budou vkládat opakovaně. Samozřejmě u kratších výpovědních lhůt musíte počítat s nižší úrokovou sazbou. Podobně jako u spořicích účtů, bývá i zřízení a vedení termínovaného vkladu bez poplatků. Výjimkou je, kdybyste například chtěli uskutečnit vklad v mincích. Pouze pokud budete chtít vybrat vklad předčasně, musíte počítat se sankčním poplatkem. Ten se většinou pohybuje okolo jednoho až dvou procent z uložené částky. Ovšem ne vždy. Například u České spořitelny lze vybrat i čtvrtinu vkladu bez sankce. Podmínky pro založení jsou stejné jako u spořicích účtů. To znamená, že byste měli splňovat především nutný věk. Na rozdíl od spořicích účtů ovšem může být vkladatelem i podnikatelem. Termínovaný vklad lze přitom založit již s pár set eury. Výše minimálního vkladu se může lišit podle jednotlivých bank. Někde však začínají minimální vklady v řádů tisíců eur.

O výši úroků rozhoduje výše i doba vkladu

Na rozdíl od spořicích účtů nejsou u termínovaných vkladů stanoveny jednotné úrokové sazby. Jejich výši totiž ovlivňují - vedle rozhodnutí Evropské centrální banky o úrokových sazbách - především výše částky, kterou na vklad vložíte, a doba, po kterou ji zde chcete nechat. Nejkratší doba vkladu přitom začíná na sedmi dnech, ale může dosáhnout až pěti let. Nejnižší úrokové sazby jsou u nejnižší spořicí doby. Začínají zde v řádu desetin procenta. U nejdelší možné doby a nejvyšších částek pak mohou dosáhnout i téměř tří procent. Aktuální sazby spořicích účtů i termínovaných vkladů je pro tento účel možné najít například na webových serverech zaměřených na finanční záležitosti.  


Když padá koruna, vyplatí se spořit v eurech (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12607936656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více