Klienti největších bank dali loni za poplatky přes 31,8 mld. Kč


22. 08. 2007  20:07     ČTK     komentáře (0)

Letos domácí banky zatím na poplatcích vybraly přes 21 miliard korun, uvádí průběžně aktualizované počítadlo na portálu.





Za poplatky loni podle Nachera nejvíce inkasovala Česká spořitelna, celkem 9,5 miliardy Kč. Komerční banka na poplatcích vybrala téměř osm miliard korun, ČSOB získala 7,2 miliardy. Klienti GE Money Bank na poplatcích zaplatili zhruba 2,8 miliardy korun, zákazníci HVB Bank odvedli více než 2,4 miliardy. Raiffeisenbank inkasovala přes miliardu korun, eBanka si z poplatků polepšila o více než 900 milionů.

Údaje vycházejí z loňských výnosů z poplatků a provizí, které banky zveřejnily ve svých finančních zprávách, uvedl Nacher. Náklady spojené s výběrem poplatků neodečítal.

Čísla podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové nic nevypovídají o výši bankovních poplatků u jednotlivých bank. "Výše výnosů z poplatků a provizí za rok 2006 u jednotlivých bank je dána počtem klientů jednotlivých bank a jejich skladbou. Jediné, co lze ze žebříčku vyčíst, je fakt, že Česká spořitelna si trvale drží přední místo coby banka pro drobné střadatele a obecně pro domácnosti. Klasický drobný střadatel, který nepožaduje úvěr, ale používá banku jen jako médium pro správu svých účtů, je typickým platičem poplatků a také klasickým klientem České spořitelny," uvedla Šichtařová.

Údaje jsou zavádějící také podle České spořitelny. "Většina čtenářů si představí pod tímto číslem poplatky zaplacené fyzickými osobami, nicméně tato částka obsahuje i poplatky od velkých firem a bank," upozornila Simona Můčková z tiskového oddělení banky. Připomněla také, že spořitelna spravuje největší počet aktivních účtů na domácím trhu.

Na nepřiměřené poplatky za bankovní služby si v minulosti stěžovala řada občanů. Lidem nejvíce vadí poplatky, u nichž přesně nevědí, za co je vynakládají, nebo ty, u nichž mají pocit, že za ně nic nedostávají. Jde například o poplatek za výběr platební kartou z bankomatu vlastní banky, za vedení běžného účtu či poplatek za položku.



Klienti největších bank dali loni za poplatky přes 31,8 mld. Kč

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16345948384

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více