Klienti slovenských bank žádají vrácení úvěrových poplatků


02. 08. 2013  10:27     ČTK     komentáře (0)

Klienti slovenských bank se hromadně připojili k iniciativě, jejíž cílem je přinutit peněžní ústavy vrátit údajně neoprávněně inkasované poplatky za úvěrové účty. Pokud bude pokus o mimosoudní dohody s komerčními bankami neúspěšný, mají následovat žaloby. Podobný postup zvolili už dříve klienti bank v České republice. Nyní banky na Slovensku úvěrový účet zpoplatňovat už nemohou.

Klienti slovenských bank žádají vrácení úvěrových poplatků




Nevládní slovenská organizace Spotrebiteľské centrum zaregistrovala více než 1500 lidí, kteří žádají od bank vrácení přes 47.000 eur (1,2 milionu Kč). "V případě, že se s bankami nepodaří dohodnout, klienti prostřednictvím centra podají hromadné žaloby," uvedla organizace, která nespokojené klienty bank sdružuje.

Zatím není jasné, zda banky žádosti o vrácení poplatků vyhoví. Peněžní ústavy v minulosti tuto možnost odmítly s odůvodněním, že s placením poplatků dlužníci souhlasili podpisem smlouvy o úvěru. "Zda bude banka o mimosoudní dohodě jednat, je její obchodní rozhodnutí," reagovala mluvčí bankovní asociace Monika Klobušická.

Několik Slováků už v minulosti individuálně žádalo banky, aby vrátily zaplacené poplatky. Podle dostupných informací ve sporu o tyto platby slovenské soudy dosud nevynesly verdikt.

Na nevládní organizaci se budou moci obrátit i lidé, kteří čerpají úvěr od stavebních spořitelen nebo od firem poskytujících spotřebitelské úvěry, a kteří v minulosti platili poplatky za úvěrový účet.

Od června už tento poplatek finanční instituce na Slovensku inkasovat ze zákona nemohou. Výjimkou jsou poplatky za úvěry poskytnuté v souvislosti s používáním kreditních karet nebo za povolené přečerpání běžného účtu. V minulosti si slovenské banky za vedení úvěrového účtu například u hypotéky účtovaly dvě až čtyři eura (zhruba 50 až 100 korun) měsíčně.

V České republice se proti placení úvěrových poplatků spojily desítky tisíc klientů peněžních ústavů. V několika případech daly soudy za pravdu bankám, v dubnu pražský soud naopak rozhodl ve prospěch klienta banky.



Klienti slovenských bank žádají vrácení úvěrových poplatků

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15725927936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více