Klienti stavebních spořitelen se začínají bránit. Proti výpovědím smluv


04. 04. 2016  00:19     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Problém výpovědí smluv ze stavebního spoření nabyl skutečně hromadných rozměrů. Stavební spořitelny tak masově vypovídají tzv. staré smlouvy, které byly sjednány ještě v dobách existence vysokých úrokových sazeb u těchto smluv. První klienti se začínají aktivně bránit před soudem. ČTĚTE DÁLE!

Klienti stavebních spořitelen se začínají bránit. Proti výpovědím smluv




Smyslem žaloby, kterou jeden z klientů stavební spořitelny podává, je argument, že neporušil své povinnosti ze smlouvy, ani ze všeobecných obchodních podmínek spořitelny. Navíc se v těchto podmínkách tvrdí, že spořitelna nemá právo jednostranně vypovědět smlouvu o stavebním spoření bezdůvodně, resp. bez porušení povinností klienta. Právní zástupkyně tohoto klienta pak bude argumentovat tím, že smlouva a všeobecné obchodní podmínky mají přednost před novým občanským zákoníkem, který prý podání výpovědi bez důvodu umožňuje. Faktem je, že smlouvy byly podepisovány v době účinnosti starého občanského zákoníku a uplatnění nových ustanovení OZ, které nebyly v době podpisu smluv platné, by mohlo být považováno za retroaktivitu. Tedy právní předpisy se nemají uplatňovat zpětně. Uvidíme však jak o věci rozhodne nakonec soud a jaké bude odůvodnění jeho rozhodnutí.

Bohaté zkušenosti máme se stížnostmi klientů stavebních spořitelen i na našem serveru Bankovní poplatky.

Obdobnou zkušeno má i náš čtenář, který zaslal stížnost do naší sekce VRBA. "Pravidelně měsíčně spořím 0,5% dohodnuté cílové částky a jinak smluvní podmínky plním. Velké překvapení jsem zažil v závěru minulého týdne, kdy jsem obyčejným (nikoliv doporučeně nebo ještě lépe do vlastních rukou) dopisem obdržel jednostrannou výpověď ze strany ČMSS. Dopis je nacyklostylovaný (podpis předsedy představenstva p. Ing. L. Staňury je černý), který zdůvodňuje výpověď s jednoměsíční výpovědní lhůtou extrémně nízkými úrokovými sazbami s dopadem do ekonomiky ČMSS. " a dále čtenář dodává:

"Svoji výpověď ČMSS dále opírá o Novelu Občanského zákoníku - zákona č. 89/2012 Sb., zejména § 2675, odst. 1), (pozn. výpověď tzv. neplatebního účtu – já ale žádnou smlouvu o neplatebním účtu s ČMSS nemám!) a pak dále § 3077 (retroaktivita - vztahuje se i na dřívější smlouvy). ČMSS to uplatňuje jako jednostranné vypovězení smluvního vztahu prakticky bez důvodu. Vůbec se mne neptá na to, zda s tím souhlasím nebo ne!"

PŘÍBĚH KLIENTA V NAŠÍ VRBĚ NALEZNETE ZDE!

Čtenář přitom dále naráží na fakt, že kdyby podobnou věc udělal klient vůči velké instituci, tedy, že by vypověděl pro něj nevýhodnou smlouvou s tím, že na ní nemá aktuálně peníze, tak by se dočkal spíše uplatnění sankcí a pokut.

Proč je soudní rozhodnutí ve věci důležité a zásadní?

Tím, že se celý spor, který má rozsáhlejší charakter dostane k soudu, a ten o něm také rozhodne, získáme tím velmi jasné a zřetelné stanovisko nezávislé instituce k celému sporu. Zjistíme tedy, jestli pravdu mají spíše stavební spořitelny, které smlouvy vypovídají, nebo klienti, kteří se jednostrannému vypovězení brání. Důležité v této souvislosti je, aby se klient v případě neúspěchu u první či druhé instance soudu odvolal, resp. podal dovolání k nejvyššímu soudu, případně ústavnímu soudu, který celou věc rozhodne s definitivní platností.

Bude se tak jednat o judikát, který ukáže cestu všem ostatním nespokojeným klientům. V případě úspěchu totiž velká část klientů podá žaloby na své stavební spořitelny. V případě neúspěchu pak drtivá většina klientů bude muset výpovědi strpět a smířit se s daným stavem.

Výpověď i bez porušení povinností klienta

Klienti na postupu stavebních spořitelen kritizují fakt, že se jedná o ryze účelové jednání. Stavební spořitelny vypovídají tyto dlouhodobé smlouvy s odkazem na to, že je to pro ně nevýhodné. Na druhou stranu klienti uzavírali dané smlouvy o stavebním spoření právě proto, že to pro ně bylo nějakým způsobem výhodné a při podpisu smlouvy vycházeli z faktu a ujištění, že smlouvy nebudou bez porušení povinností klienta vypovídány a rušeny. Nyní je situace úplně jiná.

Na druhou stranu pojišťovny argumentují tím, že situace na trhu a udržitelnost těchto smluv se natolik změnila, že nemohou tyto smlouvy do budoucna plnit. Argumentem je zde finanční zdraví těchto institucí a argument takové změny podmínek na trhu, že je nemohou nutit k pokračování v plnění těchto smluv a ohrozit tak své hospodaření i majetek akcionářů.

RŮZNÉ PŘÍBĚHY A STÍŽNOSTI NAŠICH ČTENÁŘŮ NA FINANČNÍ INSTITUCE NALEZNETE ZDE!



Klienti stavebních spořitelen se začínají bránit. Proti výpovědím smluv

Nebraňte se - investujte
Stavební spoření je jen pro lidi, kterí do jedné smlouvy (na jednoho člena domácnosti), dávají maxim...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15545470288

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více