Klientský index – I. čtvrtletí 2015 - Průměrné bankovní poplatky 184 Kč měsíčně


23. 04. 2015  00:13     Redakce BP     komentáře (2)

Od Nového roku 2013 došlo ke změně při výpočtu Klientského indexu. Nově se vyčísluje čtvrtletně. K tomuto kroku došlo z důvodu, aby se do hodnocení účtů s nejnižšími náklady dostalo co nejvíce typů účtů z důvodu vypovídací hodnoty dat. Přesto dostatečná vypovídací hodnota stále nemůže být dosažena u všech účtů na trhu.

Klientský index – I. čtvrtletí 2015 - Průměrné bankovní poplatky 184 Kč měsíčně




Kalkulátor bankovních poplatků s Klientským indexem se liší od ostatních kalkulátorů vyskytujících se na trhu (např. www.finparada.cz) apod. Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů. Kalkulátor tak odráží přesné náklady, které klienti ve skutečnosti platí svým bankám. Jedná se o přesné monitorování položek sazebníku: hlavně kolikrát klienti využívají dané služby a jakou částkou jsou zpoplatněny. Z tohoto důvodu, pokud se jedná o aktivního klienta, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně.

Alternativní pohled na poplatky poskytuje Bankovní index, který analyzuje nejvhodnější bankovní účty pro 4 základní skupiny klientů. Pro získání individualizovaného přehledu o trhu je ovšem nejlepší použít Kalkulátor bankovních poplatků.

Hodnota Klientského indexu se v prvním čtvrtletí 2015 zvýšila o 3 koruny na 184 Kč. Rozdíl je v mezích statistické chyby.

V druhém a třetím čtvrtletí došlo k růstu Klientského indexu (dále též KI). V posledním čtvrtletí 2014 naopak poklesla hodnota KI o 2 Kč. V prvním čtvrtletí 2015 opět vzrostla o 3 Kč na historické maximum 184 Kč. Tyto změny mohly být vyvolány povánočními výprodeji a zvýšenému výběru ze zahraničních bankomatů.

V prvním čtvrtletí 2015 většina bank podnikajících na území ČR změnila své sazebníky. Některé byly ku prospěchu klienta, jiné zase znamenaly zvýšení průměrných měsíčních nákladů za vedení bankovního účtu. Mezi nejdůležitější změny lze považovat:

U Expobank začal počátkem nového roku platit Sazebník odměn a poplatků. Mezi největší změny v oblasti osobního bankovnictví patří zvýšení poplatku za zaslání výpisu v papírové podobě poštou, a to u balíčku Konto 5 za 50. Měsíční výpis byl původně za 15 Kč nebo zdarma v rámci balíčku (v případě výběru měsíčních výpisů jako volitelné služby), nyní si banka účtuje 30 Kč/měsíc. Čtvrtletní výpis byl za 5 Kč, nyní je to 10 Kč/měsíc. Nově banka poskytuje i roční výpis, a to za 30 Kč ročně. Změny v poplatcích za měsíční výpis a čtvrtletní výpis se týkají také balíčku IQkonto HYPOTÉKA, Spořicího účtu GARANT, GARANT PREMIUM a Expo spořicího účtu.

S novým rokem představila Equa bank hned tři produktové novinky. Banka nově nabízí běžný účet zcela zdarma bez jakýchkoliv dalších podmínek.

I Komerční banka od 1. 1. 2015 připravila pro své klienty změny v sazebnících. Mezi největší patří změna poplatku za výpis z účtu zasílaný měsíčně poštou u balíčků a běžných účtů, a to z 25 Kč na 30 Kč. Zaslání výpisu z běžného účtu do zahraničí z podnětu klienta poštou stálo dříve 75 Kč + náklady banky, nyní je to 69 Kč. Další změny se týkají Expresní linky KB. Zřízení zmocnění pro Expresní linku KB je nyní zdarma (dříve 200 Kč) a úprava ve stávajícím zmocnění na EL KB je také zdarma (dříve 30 Kč). V rámci hotovostních operací nyní banka poskytuje výběr hotovosti v Kč z účtu v cizí měně a výběr hotovosti v cizí měně z účtu v Kč zdarma (dříve 2 %, min. 50 Kč). V rámci povolených debetů banka poskytuje rezervaci zdrojů (z nečerpané částky) nyní bez poplatku (dříve 0,9 % p.a.).

Sberbank snížila od 1. 1. 2015 poplatek u Spořicího účtu za odchozí platbu pořízenou prostřednictvím elektronického bankovnictví mimo Sberbank CZ (včetně položek na trvalém příkazu, plateb SIPO a akceptovaného inkasa), a to z 18 Kč na 5 Kč.

I UniCredit Bank přistoupila k 1. 1. 2015 k určitým změnám v sazebnících poplatků. Cílem změny bylo dále zjednodušit a zpřehlednit portfolio produktů a služeb banky. Hlavní změny se týkají bezpečnostních schránek, šeků a přímého bankovnictví.

V neposlední řadě ČSOB a Poštovní spořitelna mění ceny, vylepšují účet zdarma. Poštovní spořitelna dále zatraktivní Era online účet tím, že k němu od dubna začne nabízet kontokorent zdarma. Nyní se za jeho vedení platí 19 korun měsíčně.

GE Money Bank od 1. března snížila minimální kreditní obrat pro majitele Konta Genius Gold pro přiznání sníženého poplatku za vedení konta ve výši 169 Kč ze 40 000 Kč na 35 000 Kč měsíčně.

mBank provedla ve svém sazebníku od 1. března 2015 změny u zahraničního platebního styku pro mKonto a mKonto Business, u domácího platebního styku pro spořicí účty a u poskytnutí a vedení povoleného přečerpání pro firmy. Další změny se týkají debetních i kreditních karet, hypotečních úvěrů, půjček a výpisů z účtu.

Česká spořitelna zařadila do sazebníku pro fyzické osoby do sekce „Kartové služby - Ostatní služby ke kartám“ položku „vyrobení náhradní bezkontaktní nálepky“ za 200 Kč.

Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: I. čtvrtletí 2013 - I. čtvrtletí 2015

Klientský rating

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR.

      Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za IV. čtvrtletí 2014

ÚČET

Průměrné náklady v Kč

Equa bank Běžný (aktivní klient)

8

UniCredit Bank U konto (splněny podmínky)

26

mBank mKONTO

33

Air Bank Malý tarif

34

Fio Běžný účet

49

Sberbank Fér konto Varianta Start

61

ERA Online účet

97

Air Bank Velký tarif

100

Expobank Konto 5 za 50

127

Raiffeisen bank eKonto KOMPLET (splnění obratu)

129

      Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

Pořadí „nízkonákladových“ účtů do 150 Kč/měsíc se ani v tomto čtvrtletí příliš nezměnilo, ale nově se přidala UniCredit Bank s U kontem, kde klienti průměrně měsíčně zaplatili 26 Kč. Celkově ale průměrné náklady u většiny účtů vzrostly. Polepšila si mBank s mKontem, kde byly průměrné náklady 33 Kč/měsíc.

Na šestou pozici se také nově probojovala Sberbank s Fér kontem variantou Start s průměrnými náklady 61 Kč/měsíc. Jen o jednu příčku hůře se umístila ERA s Online účtem, u které klienti průměrně zaplatili 97 Kč. O 3 koruny více zaplatili klienti Air Bank s Velkým tarifem. Do 150 Kč hranice se ještě vešla v minulém čtvrtletí přejmenovaná LBBW na Expobank s Kontem 5 za 50 a Raiffeisen bank eKontem Komplet, kde byly průměrné měsíční náklady 127 a 129 Kč.

Bankovní účty ostatních bank se nevešly do hranice 150 Kč (např. Komerční banka, ČSOB) nebo nebylo dostatek respondentů, aby šlo vyhodnotit validní data (např. ZUNO, UniCredit Bank, Citibank, GE Money Bank, Sberbank a další).

Většině poskytovaných účtů těchto bank se ani tento měsíc nepodařilo dostat pod 150 Kč hranici. Tento aspekt může být způsoben vlivem špatně zvoleného druhu konta u dané banky nebo se jedná o velmi aktivní klienty, kteří provádí více měsíčních operací, než jsou zdarma v rámci balíčku dané banky a chtějí optimalizovat svoje náklady a na Kalkulátoru hledají vhodnější účty.

Další trend na bankovním trhu je především u větších bank (např. GE s Genius Gold apod.) vybízejí své klienty mít na účtech minimální zůstatky a měsíční obraty. Při splnění těchto podmínek vychází vedení účtu relativně levně. Otázkou je, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html

 

Ing. Ivan Soukal, Ph.D.

Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D



Klientský index – I. čtvrtletí 2015 - Průměrné bankovní poplatky 184 Kč měsíčně


Tento článek je blbost... Dlouhodobě mám účet u KB za 39 Kč a všechny služby mám v této ceně. Více...
Ta to jsem asi u FIO nějaký VIP klient, který za celé ty roky nezaplatil za účet ani jednu korunu
Za co bych jim platil 49,- Kč měsíčně ?????...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15542958736

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více