Klientský index – IV. čtvrtletí 2014 - Průměrné bankovní poplatky 181 Kč měsíčně


15. 01. 2015  08:28     redakce BP     komentáře (0)

Od Nového roku 2013 došlo ke změně při výpočtu Klientského indexu. Nově se bude vyčíslovat čtvrtletně. K tomuto kroku došlo z důvodu, aby se do hodnocení účtů s nejnižšími náklady dostalo co nejvíce typů účtů z důvodu vypovídací hodnoty dat. Přesto dostatečná vypovídací hodnota stále nemůže být dosažena u všech účtů na trhu.

Klientský index – IV. čtvrtletí 2014 - Průměrné bankovní poplatky 181 Kč měsíčně




Kalkulátor bankovních poplatků s Klientským indexem se liší od ostatních kalkulátorů vyskytujících se na trhu (např. www.finparada.cz) apod. Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů. Kalkulátor tak odráží přesné náklady, které klienti ve skutečnosti platí svým bankám. Jedná se o přesné monitorování položek sazebníku: hlavně kolikrát klienti využívají dané služby a jakou částkou jsou zpoplatněny. Z tohoto důvodu, pokud se jedná o aktivního klienta, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně.

Alternativní pohled na poplatky poskytuje Bankovní index, který analyzuje nejvhodnější bankovní účty pro 4 základní skupiny klientů. Pro získání individualizovaného přehledu o trhu je ovšem nejlepší použít Kalkulátor bankovních poplatků.

Hodnota Klientského indexu se ve čtvrtém čtvrtletí 2014 snížila o 2 Kč na 181 Kč. Rozdíl je v mezích statistické chyby 

V druhém a třetím čtvrtletí došlo k růstu Klientského indexu (dále též KI). V posledním čtvrtletí 2014 poklesla hodnota KI o 2 Kč. Toto snížení mohlo být způsobeno následujícími vlivy:

Poslední čtvrtletí roku bylo velmi klidné oproti vývoji před ním, kdy se na trhu objevily jak nové produkty, tak rozsáhlejší změny v sazebnících. Přesto díky minulým změnám v produktech a jejich nastavení se u méně inovovaných produktů projevuje, že trend směrem ke stále nižším poplatkům za základní bankovní služby pokračuje.

GE Money bank snížila poplatky u svých prémiových účtů Gold pro případy, kdy není dosaženo podmínek pro odpuštění poplatků ze 499 Kč na 469 Kč. Při splnění obratové také snižuje ze 199 Kč na 169 Kč a při splnění podmínky zůstatku nechává vedení účtu zdarma. Dobrou zprávou bylo též, že Česká spořitelna umožňuje vést Osobní účet České spořitelny II zdarma. Nový program se jmenuje „Za důvěru“. Vedení účtu je zdarma pokud Vám přijde na účet platba minimálně 7 000 Kč měsíčně, ale je bohužel nutné splnit ještě podmínku:

* řádně splácet úvěr,

* řádné splácet hypotéku,

* používat kreditní kartu,

* pravidelně investovat nebo řádně hradit životní pojištění FLEXI,

* využívat Podnikatelské konto Maxi.

Tato novinka ale platí pouze pro účty aktivní před říjnem 2014, a proto ji nezahrnujeme, na rozdíl od nabídky např. Komerční banky, do výpočtu.

Analýzou dat získaných z Kalkulátoru bankovních poplatků byly zjištěny následující změny, které mohly ovlivnit konečnou výši KI:

-          Narůstá počet klientů „nízkonákladových“ bank, které deklarují vedení účtu zdarma. Reálně klienti zaplatí průměrně 20 – 50 Kč / měsíčně. To může být důvod, proč vyhledávají služeb Kalkulátoru bankovních poplatků a snaží se najít účet skutečně zadarmo. S nárůstem těchto klientů klesá i výsledná hodnota Klientského indexu, kdy ubývá klientů, kteří mají měsíční náklady na vedení účtu mezi 100 – 150 Kč. Současně pokračuje trend nárůstu respondentů Kalkulátoru, kteří zaplatí za vedení bankovního účtu více jak 180 Kč/měsíc.

-          V měsíci listopadu a především první polovině prosince 2014 došlo k poklesu dat v Kalkulátoru bankovních poplatků a naopak po vánočních svátcích došlo k výraznému nárůstu vyplněných dotazníků. Klienti bank se znovu začali aktivně zajímat, kolik reálně bance zaplatí.

-          Celkově se začínají u bankovních účtů otevírat nůžky a přibývá účtů, které se vyznačují velmi nízkými bankovními poplatky nebo naopak vysokými.

Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: III. čtvrtletí 2012 - IV. čtvrtletí 2014

klientský index.jpg

Graf 2 - Vývoj Klientského indexu: říjen 2012 – IV. čtvrtletí 2014

klientský index 2.jpg

V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR.

      Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za IV. čtvrtletí 2014

ÚČET

Průměrné náklady v Kč

Equa bank Běžný (aktivní klient)

12

Air Bank Malý tarif

24

Fio Běžný účet

32

mBank mKONTO

57

Air Bank Velký tarif

100

Expobank Konto 5 za 50

102

GE Genius Free & Flexi - splněny podmínky

103

Raiffeisen bank eKonto KOMPLET (splnění obratu)

129

      Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

Pořadí „nízkonákladových“ účtů do 150 Kč/měsíc se toto čtvrtletí nezměnilo a první čtyři příčky obhájily Equa bank s Běžným účtem, kde se průměrné náklady zvýšily o 5 Kč / měsíc. U dalších třech bank: Air Bank s Malým tarifem, Fio s Běžným účtem a mBank s mKontem naopak došlo k poklesu průměrných měsíčních nákladů za vedení bankovního účtu. Tyto účty uzavírá se 100 Kč ještě znovu Air bank, tentokrát s Velkým tarifem. A jen o 2 Kč více zaplatí klienti Expobank (dříve LBBW), kteří mají Konto 5 za 50. Při splnění podmínek mohou klienti GE u účtu Genius FREE & Flexi zaplatit 103 Kč / měsíc. Klienti Raiffeisenbank s eKontem Komplet zaplatí stejně jako v minulém čtvrtletí 2014 129 Kč/měsíc.

Bankovní účty ostatních bank se nevešly do hranice 150 Kč (např. Komerční banka, kde klienti u Můj účet s odměnou 100 % zaplatí 158 Kč nebo Můj účet s odměnou 50 % zaplatí 180 Kč, klienti ČSOB s Aktivním účtem zaplatí 178 Kč/měsíčně, podobně tak klienti Poštovní spořitelny) nebo nebylo dostatek respondentů, aby šlo vyhodnotit validní data (např. ZUNO, UniCredit Bank, Citibank, Sberbank a další).

Většině poskytovaných účtů těchto bank se ani tento měsíc nepodařilo dostat pod 150 Kč hranici. Tento aspekt může být způsoben vlivem špatně zvoleného druhu konta u dané banky nebo se jedná o velmi aktivní klienty, kteří provádí více měsíčních operací, než jsou zdarma v rámci balíčku dané banky a chtějí optimalizovat svoje náklady a na Kalkulátoru hledají vhodnější účty.

Další trend na bankovním trhu je především u větších bank (např. GE s Genius Gold apod.) vybízejí své klienty mít na účtech minimální zůstatky a měsíční obraty. Při splnění těchto podmínek vychází vedení účtu relativně levně. Například u UniCredit bank při nesplnění podmínek si naúčtují poplatek např. 139 Kč/ měsíc. Otázkou je, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html

Ing. Ivan Soukal, Ph.D.

Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D.

 



Klientský index – IV. čtvrtletí 2014 - Průměrné bankovní poplatky 181 Kč měsíčně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15528762864

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více