Klientský index v I. čtvrtletí 2014:
Průměrné bankovní poplatky 179 Kč měsíčně


24. 04. 2014  02:07     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (0)

Od roku 2013 došlo ke změně při výpočtu Klientského indexu. Nově se bude vyčíslovat čtvrtletně. K tomuto kroku došlo z důvodu, aby se do hodnocení účtů s nejnižšími náklady dostalo co nejvíce typů účtů z důvodu vypovídací hodnoty dat. Přesto dostatečná vypovídací hodnota stále nemůže být dosažena u všech účtů na trhu.

Klientský index v I. čtvrtletí 2014: Průměrné bankovní poplatky 179 Kč měsíčně




Kalkulátor bankovních poplatků s Klientským indexem se liší od ostatních kalkulátorů vyskytujících se na trhu (např. www.finparada.cz) apod. Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů. Kalkulátor tak odráží přesné náklady, které klienti ve skutečnosti platí svým bankám. Jedná se o přesné monitorování položek sazebníku: hlavně kolikrát klienti využívají dané služby a jakou částkou jsou zpoplatněny. Z tohoto důvodu, pokud se jedná o aktivního klienta, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně.

Alternativní pohled na poplatky poskytuje Bankovní index, který analyzuje nejvhodnější bankovní účty pro 4 základní skupiny klientů. Pro získání individualizovaného přehledu o trhu je ovšem nejlepší použít Kalkulátor bankovních poplatků.

Hodnota Klientského indexu se v prvním čtvrtletí 2014 ustálila na hodnotě posledního čtvrtletí 2013 tzn. 179 Kč. Rozdíl je v mezích statistické chyby.

V prvním měsíci 2014 byla zaznamenána zvýšená aktivita klientů, pravděpodobně spojená s povánočními výprodeji (výběry z bankomatu, platby platebními kartami a příkazy k úhradě aj.). Stále více klientů přechází k bankám, které nabízejí vedení účtu zdarma nebo si klienti mohou vybrat položky, které budou v rámci balíčku zdarma. Při správném nastavení, může klient i u drahého konta ušetřit významnou část finančních prostředků. I z tohoto důvodu nedošlo ke zvýšení Klientského indexu.

Druhým aspektem jsou změny v sazebnících jednotlivých bank. Mezi nejdůležitější změny v sazebnících jednotlivých bank, které ovlivnily pořadí jednotlivých bankovních účtů, lze uvést:

  • Zrušení poplatku za vklad u České spořitelny u vkladomatu a zrušení některých poplatků u správy karty (leden 2014).
  • Zlevnila také ČSOB ohledně užívání internet a telebankingu, kdy změny všech příkazů i inkas jsou nyní zdarma.
  • Zlevnila i poslední banka z „velké trojky“, tzn. Komerční banka, zrušením poplatku u vkladomatu a snížila paušální poplatek za výběr hotovosti z bankomatu jiných bank v tuzemsku kreditní kartou VISA Electron na 50 Kč.
  • Později v únoru nastala změna u Fio banky, která zavedla do sazebníku jednorázové poplatky za nově vydávané VISA 110–275 Kč dle druhu.
  • Nový poplatek se nevyhnul klientům Zuno, kdy výběr z bankomatu Raiffeisenbank stojí 28 Kč (původně první zdarma). To vyrovnává zlevnění u produktu Účet plus bude zvýhodněn, kdy výběry nad 1 000 Kč jsou zdarma a do 1 000 Kč za 18 Kč. Tento účet je nově osvobozen od poplatku za vedení při obratu na kartě 3 000 Kč a více.

Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: I. čtvrtletí 2012 - I. čtvrtletí 2014

  11.PNG

 Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

Graf 2 - Vývoj Klientského indexu: červenec 2012 – I. čtvrtletí 2014

  22.PNG

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR.

      Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za I. čtvrtletí 2014

ÚČET

Průměrné náklady v Kč

Fio Běžný účet

20

mBank mKONTO

35

Air Bank Malý tarif

36

LBBW Konto 5 za 50

87

LBBW IQ konto

91

Poštovní spořitelna Online účet

100

KB Můj účet s odměnou 50 %

136

Raiffeisen bank eKonto KOMPLET

144

ČSOB Aktivní konto

147

Poštovní spořitelna Osobní účet ERA

150

      Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

V prvním čtvrtletí 2014 došlo k významným změnám průměrných měsíčních nákladů za vedení účtu u jednotlivých bank. Pořadí jednotlivých účtů do 150 Kč/měsíc nebylo výrazně ovlivněno.

Nejlevněji v tomto čtvrtletí opět vyšel Běžný účet od FIO, kde klienti zaplatili 20 Kč. Druhá pozice patří mBank s mKONTEM, zde došlo ke snížení nákladů o 2 Kč na 35 Kč. Ke stejnému poklesu došlo i u Malého tarifu, kde klienti Air Bank zaplatili průměrně 36 Kč (do výpočtu jsme nezapočítali, že banka jako jediná úročí vklady i na BÚ). Na čtvrté a páté pozici se umístila LBBW banka s Kontem 5 za 50 a IQ kontem. Klienti u těchto účtů průměrně měsíčně zaplatili 87 a 91 Kč. Klienti Poštovní spořitelny v prvním kvartálu 2014 zaplatili průměrně u Online účtu 100 Kč/měsíc a u Osobního účtu ERA 150 Kč/ měsíc. Na další pozici se nově umístila Komerční banka s Můj účet s odměnou 50 %, kde jsou průměrné měsíční náklady 136 Kč. U eKonta KOMPLET od Raiffeisen bank měsíční průměrné náklady poklesly na 144 Kč. Přestože ČSOB některé položky v sazebníku zlevnila, průměrně v tomto čtvrtletí zaplatili její klienti u Aktivního konta o 2 Kč více, tzn. 147 Kč.

Bankovní účty ostatních bank se nevešly do hranice 150 Kč nebo nebylo dostatek respondentů, aby šlo vyhodnotit validní data (např. UniCredit Bank, ZUNO, Sberbank, Equa bank a další).

Při analýze dat se opět prokázal narůstající počet klientů velkých bank (ČSOB, Komerční banka, GE Money bank a dalších). Největší nárůst respondentů byl v tomto čtvrtletí opět z Komerční banky, České spořitelny a nově také z Poštovní spořitelny. Z rostoucího počtu klientů těchto bank lze usuzovat, že klienti se aktivně zajímají o výši bankovních poplatků, které platí bankám. Většině poskytovaných účtů těchto bank se ani tento měsíc nepodařilo dostat pod 150 Kč hranici. Tento aspekt může být způsoben vlivem špatně zvoleného druhu konta u dané banky nebo se jedná o velmi aktivní klienty, kteří provádí více měsíčních operací, než jsou zdarma v rámci balíčku dané banky a chtějí optimalizovat svoje náklady a na Kalkulátoru hledají vhodnější účty.

Další trend na bankovním trhu je především u větších bank (např. GE s Genius Gold apod.) vybízejí své klienty mít na účtech minimální zůstatky a měsíční obraty. Při splnění těchto podmínek vychází vedení účtu relativně levně. Například u UniCredit bank při nesplnění podmínek si naúčtují poplatek např. 139 Kč/ měsíc. Otázkou je, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.

 V současné době také většina bank (kromě mBank a ZUNO) podepsaly KODEX MOBILITY. Pokud se rozhodnete přestoupit k nové bance, banka tak za Vás vyřídí veškeré formality. Klientům tak nic nebrání k přechodu k nové bance a ušetření nákladů za vedení svého účtu.

Nově vzniklé banky, které v minulém roce poskytovaly výhodné úroky, zareagovaly na situaci na bankovním trhu a také již získaly dostatečný počet klientů a přizpůsobily se podmínkám českého trhu. Například Air Bank nechala roční úrokovou sazbu u běžného účtu na 1,3 %, ale pouze pokud 5x měsíčně zaplatíte kartou.

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Klientský index v I. čtvrtletí 2014: Průměrné bankovní poplatky 179 Kč měsíčně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15714273280

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více