Klientský index v prosinci 2010 stoupl na 166 Kč


04. 01. 2011  01:15     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (0)

KLientský index, unikátní nástroj sledující náklady bankovních klientů v České republice za vedení běžných účtů, v prosinci 2010 stoupl o dvě koruny na 166 Kč.





Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů (podrobněji o respondentech v závěrečné kapitole). Nejedná se jen o to, u jaké banky jsou, ale hlavně kolikrát danou službu užijí. Díky tomu je celkový poplatek klienta ovlivněn nejen tím, jak drahou banku má, ale především jak se v ní chová. Pokud je někdo velmi aktivní, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně. Ve výpočtu je přesně sledováno, jaký účet daný klient užívá. Vzhledem k tomu je ovšem také nemalé procento účtů, kde nemůže být výpočet proveden. Klientský index za měsíc prosinec dosáhl úrovně 166,- Kč. Pokud porovnáme tento Klientský index za měsíc prosinec s hodnotami indexu s předcházejícími měsíci, lze vyčíst mírný nárůst nákladů. Tento nárůst není nikterak závratný, ovšem může ukazovat na zvýšenou aktivitu v posledním měsíci, která je přirozeně spojena se svátky a vyšší frekvencí operací s hotovostí (zvýšená frekvence užívání služeb byla zaznamenána i v jednorázových bezhotovostních operacích, ale ty se v drtivé většině bank neprojeví na výši zpoplatnění)  Ze zpracovaných dat vyplývá, že za poslední čtyři měsíce nedošlo k výrazným výkyvům ve velikosti Klientského indexu. Rozdíl je v mezích statistické chyby. Z této příčiny se také významně nezměnila tabulka č. 1, kde můžete nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR (viz. tabulka 1).  

Průměrný klient zaplatil za užívání bankovních služeb 166,- Kč.

Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za prosinec 2010

Pořadí Účet Průměrné náklady v Kč
1. mBank mKONTO 9
2. Fio běžný 49
3. GE Money GENIUS GOLD* 72
4. PS Osobní účet Zadarmo 93
5. Raiffeisenbank eKonto Premium* 104
6. Raiffeisenbank eKonto Extra* 145
7. PS Osobní účet Era 143
8. UniCredit Konto Mozaika 159
9. ČSOB KONTO 160
10. ČSOB AKTIVNÍ KONTO 171
11. Česká spořitelny standard 3*** 174
12. UniCreditBank Partners konto 175
13. Raiffeisenbank Běžný 186
14. KB Extra konto 207
15. ČSOB BĚŽNÝ 227
16. GE Money GENIUS ACTIVE 233
17. ČSOB EXKLUZIVNÍ KONTO* 238
18. Volksbank Běžný 275
19. KB IDEAL konto 304
20. GE Money BĚŽNÝ 319
21. KB Perfect konto 329
22. Raiffeisenbank eKonto Základ 332
23. KB Premium konto 445
--- Banco Popolare běžný NA
--- Banco Popolare On-line konto NA
--- Banco Popolare Prima konto NA
--- Banco Popolare Grande konto NA
--- CITI-konto NA
--- CITI-konto* NA
--- ČSOB BĚŽNÝ** NA
--- ČSOB KONTO** NA
--- ČSOB AKTIVNÍ KONTO** NA
--- ČSOB EXKLUZIVNÍ KONTO NA
--- GE Money BĚŽNÝ NA
--- GE Money GENIUS ACTIVE* NA
--- GE Money GENIUS GOLD NA
--- LBBW IQ konto ZDARMA NA
--- LBBW Konto 5 za 50 NA
--- UniCredit Běžný NA
--- UniCredit Konto Pohoda NA
--- UniCredit Konto Komplet NA
--- UniCredit Konto Exkluzive NA
--- Volksbank FIT konto NA
--- Volksbank STYL konto NA
--- Volksbank Program Exklusive NA
--- GE GENIUS Start NA
--- GE GENIUS Optimal NA
* po splnění podmínek obratu, či průměrného měsíčního zůstatku ** bez aktivního e-banking *** získáno odděleným výpočtem (viz metodika výpočtů) NA: počet klientů takto označených účtů byl pro výpočet nedostatečný   Stejně jako v předchozích dvou měsících se na prvním místě s přehledem umístila mBank i po zvýšení, resp. zavedení určitých poplatků (např. výběry z bankomatu při nižším obratu na kartě než 2 000,-). Tyto výpočty kromě výše poplatků a provizí na jednotlivých účtech v sobě zahrnují výraznou složku spojenou s chováním klienta. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů výborného výsledku mBank, kdy je tato banka vyhledávány klienty, kteří nepoptávají celou paletu služeb a jde jim o základní vnitrostátní elektronický low-cost banking (mKonto nenabízí možnosti pobočkových operací ani možnost mezinárodního platebního styku). Jinými slovy i přes výborný výsledek, nelze její první místo brát automaticky jako plošné doporučení pro přechod všech klientů na mKonto. Velmi dobrého výsledku se opět podařilo dosáhnout Fio a Poštovní spořitelně, kde obě banky již nabízí širší paletu služeb než mKonto, přitom, především Fio, lze stále označit za nízkonákladový účet. Stejně jako Fio i Poštovní spořitelna se svým relativně nedávno zavedeným účtem Era zadarmo dokáže cenově konkurovat prémiovým účtům velkých bank. Ovšem poté, co na prémiových účtech klienti splní často nemalé nároky na obrat, případně průměrný měsíční zůstatek (viz např. úspěch prémiového účtu GE genius gold). Otázka, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.   Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde: https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html


Klientský index v prosinci 2010 stoupl na 166 Kč

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12515441008

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více