Klientský index ve třetím čtvrtletí - průměrné bankovní poplatky 180 Kč měsíčně


10. 10. 2013  00:43     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (0)

Od Nového roku 2013 došlo ke změně při výpočtu Klientského indexu. Nově se bude vyčíslovat čtvrtletně. K tomuto kroku došlo z důvodu, aby se do hodnocení účtů s nejnižšími náklady dostalo co nejvíce typů účtů z důvodu vypovídací hodnoty dat. Přesto dostatečná vypovídací hodnota stále nemůže být dosažena u všech účtů na trhu.

Klientský index ve třetím čtvrtletí - průměrné bankovní poplatky 180 Kč měsíčně




Kalkulátor bankovních poplatků s Klientským indexem se liší od ostatních kalkulátorů vyskytujících se na trhu. Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů. Kalkulátor tak odráží přesné náklady, které klienti ve skutečnosti platí svým bankám. Jedná se o přesné monitorování položek sazebníku: hlavně kolikrát klienti využívají dané služby a jakou částkou jsou zpoplatněny. Z tohoto důvodu, pokud se jedná o aktivního klienta, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně.

.

JDE O VAŠE PENÍZE – NOVÁ HYPOTÉKA, NEBO JEN REFINANCOVÁNÍ? KLIK A JE TO!

.

Alternativní pohled na poplatky poskytuje Bankovní index, který analyzuje nejvhodnější bankovní účty pro 4 základní skupiny klientů. Pro získání individualizovaného přehledu o trhu je ovšem nejlepší použít Kalkulátor bankovních poplatků.

Hodnota Klientského indexu třetím čtvrtletí 2013 se dostala znovu na své historické maximum: 180 Kč. Oproti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 1 Kč. Rozdíl je v mezích statistické chyby.

Toto zvýšení hodnoty Klientského indexu bylo způsobeno především zvýšeným počtem platebních operací a v době prázdnin výběry a platbami kartami v zahraničí.

Druhým aspektem jsou změny v sazebnících jednotlivých bank. Třetí čtvrtletí 2013 bylo u vybraných bank ve znamení zvyšování a v menším počtu i snižování bankovních poplatků. Například u ČSOB se u většiny nabízených účtů zvýší poplatek za vedení účtu o 5 Kč. Naopak od 1. 8. jsou veškeré příchozí platby zdarma.

.

UŠETŘETE SI NA NOVÉ AUTO LEVNĚJŠÍ ELEKTŘINOU

.

Současně s ČSOB změnila sazebník od 1. 8. 2013 i Poštovní spořitelna. U Osobního účtu a Eurokonta byl zvýšen poplatek za zpracování hotovosti připisované na účet zadané tiskopisem (dokladem) v pobočce České pošty na 20 Kč z původních 12 Kč. Dále Era / Poštovní spořitelna sloučila ceny za jednorázový příkaz se splatností tentýž den s jednorázovým a hromadným příkazem k úhradě zadaný tiskopisem na 25 Kč (týká se jen Osobního účtu). V oblasti elektronicky poskytovaných služeb byl zrušen poplatek za zrušení nebo změnu příkazu k úhradě prostřednictvím klientského poradce. Byl zrušen poplatek za vydání druhé a další vkladové karty. Dále byl zrušen poplatek za změnu PIN ke kartě.

LBBW od srpna zdražila platby, výběry hotovosti a směnu peněz. Také došlo ke zvýšení poplatků za vedení platebních karet MasterCard.

GE Money Bank od září zdražila výběry kreditními kartami a kontokorent.

Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: I. čtvrtletí 2012 - III. čtvrtletí 2013

Graf 2 - Vývoj Klientského indexu: červenec 2012 – III. čtvrtletí 2013

KI3

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR.

Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za III. čtvrtletí 2013

ÚČET

Průměrné náklady v Kč

Air Bank Malý tarif

21

mBank mKONTO

21

Fio Běžný účet

37

Equa bank Běžný (aktivní klient se splněním podmínky obratu)

39

Raiffeisenbank eKonto Premium (min.obrat 25tis. Kč)

101

ČSOB Aktivní konto

136

Air Bank Velký tarif

150

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

Po přechodu na čtvrtletní výpočet průměrných nákladů za vedení účtu se mírně změnilo i v tomto čtvrtletí pořadí bankovních účtů do hranice 150 Kč/měsíc.

Vzhledem k minimálním rozdílům je přesně rozlišení prvních čtyřech nejvýhodnějších účtů obtížné a zároveň s ohledem na spotřebitele i zbytečné. Malý tarif a mKonto jsou kvalitní nízkonákladové produkty, které se liší spíše v možnostech hotovostních služeb a nyní mimořádně i v úrokové politice. V těsném závěsu následuje účet u Fio banky s Běžným účtem klienti zaplatí 37 Kč. Čtvrtou pozici obhájila Equa bank s Běžným účtem, kde klienti zaplatili v tomto kvartále průměrně 39 Kč/měsíc. Z analýzy vyplývá, že klienti musí plnit mírné, ale přesto podmínky, aby snížili své náklady za vedení účtu na minimum.

Mezi 100 – 150 Kč/měsíčně zaplatí klienti, kteří mají eKonto Premium u Raiffeisenbank nebo Velký tarif od Air Bank. Do této hranice se toto čtvrtletí probojovala i ČSOB s Aktivním kontem, kde klienti zaplatili 136 Kč.

Ostatní bankovní účty se nevešly do hranice 150 Kč (KB, ERA/Poštovní spořitelna, GE Money Bank) nebo nebylo dostatek respondentů, aby šlo vyhodnotit validní data (např. UniCredit Bank, ZUNO, Sberbank, LBBW a další).

Při analýze dat se opět prokázal narůstající počet klientů velkých bank (ČSOB, Komerční banka, GE Money bank a dalších). Největší nárůst respondentů byl v tomto čtvrtletí z Komerční banky. Z rostoucího počtu klientů těchto bank lze usuzovat, že klienti se aktivně zajímají o výši bankovních poplatků, které platí bankám. Většině poskytovaných účtů těchto bank se ani tento měsíc nepodařilo dostat pod 150 Kč hranici. Tento aspekt může být způsoben vlivem špatně zvoleného druhu konta u dané banky nebo se jedná o velmi aktivní klienty, kteří provádí více měsíčních operací, než jsou zdarma v rámci balíčku dané banky a chtějí optimalizovat svoje náklady a na Kalkulátoru hledají vhodnější účty.

.

VYBERTE SI NEJLEPŠÍ KREDITNÍ KARTU ZDE!

.

Další trend na bankovním trhu je především u větších bank (např. GE s Genius Gold apod.) vybízejí své klienty mít na účtech minimální zůstatky a měsíční obraty. Při splnění těchto podmínek vychází vedení účtu relativně levně. Například u UniCredit bank při nesplnění podmínek si naúčtují poplatek např. 139 Kč/ měsíc. Otázkou je, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.

V současné době také většina bank (kromě mBank a ZUNO) podepsaly KODEX MOBILITY. Pokud se rozhodnete přestoupit k nové bance, banka tak za Vás vyřídí veškeré formality. Klientům tak nic nebrání k přechodu k nové bance a ušetření nákladů za vedení svého účtu.

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Klientský index ve třetím čtvrtletí - průměrné bankovní poplatky 180 Kč měsíčně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15202981280

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více