Klientský index za 2Q 2013:
průměrné bankovní poplatky rekordně 179 Kč měsíčně


08. 07. 2013  11:05     Ing. Ivan Soukal, Ph.D., Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D.     komentáře (0)

Od Nového roku 2013 došlo ke změně při výpočtu Klientského indexu. Nově se bude vyčíslovat čtvrtletně. K tomuto kroku došlo z důvodu, aby se do hodnocení účtů s nejnižšími náklady dostalo co nejvíce typů účtů z důvodu vypovídací hodnoty dat. Přesto dostatečná vypovídací hodnota stále nemůže být dosažena u všech účtů na trhu.

Klientský index za 2Q 2013: průměrné bankovní poplatky rekordně 179 Kč měsíčně




Kalkulátor bankovních poplatků s Klientským indexem se liší od ostatních kalkulátorů vyskytujících se na trhu. Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů. Kalkulátor tak odráží přesné náklady, které klienti ve skutečnosti platí svým bankám. Jedná se o přesné monitorování položek sazebníku: hlavně kolikrát klienti využívají dané služby a jakou částkou jsou zpoplatněny. Z tohoto důvodu, pokud se jedná o aktivního klienta, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně.
Alternativní pohled na poplatky poskytuje Bankovní index, který analyzuje nejvhodnější bankovní účty pro 4 základní skupiny klientů. Pro získání individualizovaného přehledu o trhu je ovšem nejlepší použít Kalkulátor bankovních poplatků.

Hodnota Klientského indexu v druhém čtvrtletí 2013 se dostala na své historické maximum: 179 Kč. Oproti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 3 Kč. Rozdíl je v mezích statistické chyby.

Toto zvýšení hodnoty Klientského indexu bylo způsobeno především zvýšeným počtem platebních operací, včetně těch do zahraničí. Z výše částek lze usuzovat, že se jedná například o platby dovolených.
Druhý aspekt jsou změny v sazebnících jednotlivých bank. Zatímco například u Air Bank dochází v tomto kvartále ke snižování poplatků, GE Money Bank naopak pokračuje v mírném navyšování poplatků. Raiffeisenbank snížila hranici požadovaného kreditního obratu při aktivním využívání u eKonta KOMPLET o 10 000 Kč. Konkrétní vybrané změny v sazebnících jednotlivých českých bank jsou uvedeny níže.
- Air Bank od 1. dubna zrušila u Malého tarifu pětikorunové poplatky za odchozí platby do jiných bank v České republice. Přestala také účtovat poplatek za výběr hotovosti při platbě v obchodě (CashBack) nebo poplatek za změnu PIN karty u bankomatu. Měsíční poplatek u Velkého tarifu snížila z původních 150 na 100 korun. U obou tarifů pak sníží z 200 korun na 100 korun poplatky za výběry z bankomatů mimo Evropskou unii a za zahraniční platby.
- GE Money Bank změnila u běžných účtů tyto poplatky: náklady za předávání výpisů poštou se zvyšuje z 20 Kč na 25 Kč pro všechny produkty, kde byl dosud účtován, a u Konta Genius Dual. Zúčtování účetní položky příchozích plateb (mimo položek vzniklých z inkas) se zvyšuje z 5 Kč na 6 Kč pro všechny produkty, kde byl dosud účtován. Banka dále zavádí poplatek za zpracování neroztříděných mincí při vkladu hotovosti majitelem účtu nebo disponentem nad 100 kusů jedné nominální hodnoty ve výši 3 %, minimálně 100 Kč, a poplatek za vklad hotovosti na běžné účty vedené u GE Money Bank provedený třetí osobou ve výši 70 Kč. V červnu GE Money Bank zvyšuje poplatek za vedení konta Genius Active pro průměrný měsíční zůstatek do 249 999,99 Kč ze 129 Kč na 139 Kč měsíčně. U Flexikreditu banka neúčtuje při překročení povoleného debetního zůstatku sankční poplatek 25 Kč denně ale 300 Kč měsíčně. Pro kreditní a úvěrové karty MoneyCard Gratis, MoneyCard Plus, MoneyCard Gold a Avon je nově zaveden poplatek 20 Kč za předávání výpisu poštou a je zrušena služba „Vydání náhradní karty v zahraničí (Emergency Card)“. ING kreditní karta a Avon kreditní karta nejsou již vydávány.
- Raiffeisenbank snižuje u eKonta KOMPLET hranici požadovaného kreditního obratu při aktivním využívání z 25 000 Kč na 15 000 Kč.
- ČSOB přestala nabízet neembosovaná kreditní karta MasterCard. Banka nově účtuje příplatek za vydání nebo změnu designu Image karty (jedná se o embosovanou kreditní kartu MasterCard) ve výši 200 Kč. Stejně tak u LBBW již není debetní karta Maestro součástí nově otevřených kont IQkonto ZDARMA.
- Občanům Sberbank nabízí nové FÉR konto ve variantě START, PLUS a EXTRA. Nenabízí již tato konta: Osobní konto, STYL konto, Program EXCLUSIVE, Free konto, Konto RYBIČKA. Banka zavádí poplatek za změnu PIN debetní karty na bankomatu ve výši 35 Kč. Dotaz na zůstatek v bankomatu je zdarma (jedná se o nové položky v sazebníku).
- Od 23. května zrušila UniCredit Bank u Cool konta PRO MLADÉ 40korunový poplatek za zadání tuzemského trvalého příkazu, souhlasu s inkasem a SIPO zadané na papírovém formuláři. Cena za tuto službu je nově zavedena v měsíčním poplatku za vedení konta.

Většina bank u svých úvěrových produktů a hypoték, kterým končí fixace, zavádí nějakou formu poplatkových prázdnin, co se týče vedení úvěrového účtu (např. Česká spořitelna, Equa bank atd.)

Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: I. čtvrtletí 2012 - II. čtvrtletí 2013

graf 1

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

 

Graf 2 - Vývoj Klientského indexu: červen 2012 – II. čtvrtletí 2013

graf 2

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com



V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR.

Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za II. čtvrtletí 2013
ÚČET Průměrné náklady v Kč
Air Bank Malý tarif         19
mBank mKONTO            19
Fio Běžný účet               24
Equa bank Běžný (aktivní klient se splněním podmínky obratu) 36
Raiffeisenbank eKonto Premium (min.obrat 25tis. Kč) 147
Air Bank Velký tarif        150
Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

Po přechodu na čtvrtletní výpočet průměrných nákladů za vedení účtu se mírně změnilo i v tomto čtvrtletí pořadí bankovních účtů do hranice 150 Kč/měsíc.
Vzhledem k minimálním rozdílům je přesně rozlišení prvních čtyřech nejvýhodnějších účtů obtížné a zároveň s ohledem na spotřebitele i zbytečné. Malý tarif a mKonto jsou kvalitní nízkonákladové produkty, které se liší spíše v možnostech hotovostních služeb a nyní mimořádně i v úrokové politice. V těsném závěsu následuje účet u Fio banky s Běžným účtem klienti zaplatí 24 Kč. Naopak na čtvrtou pozici se propadla Equa bank s Běžným účtem, kde klienti zaplatili v tomto kvartále průměrně 36 Kč/měsíc. Z analýzy vyplývá, že klienti musí plnit mírné, ale přesto podmínky, aby snížili své náklady za vedení účtu na minimum.
Mezi 100 – 150 Kč/ měsíčně zaplatí klienti, kteří mají eKonto Premium u Raiffeisenbank nebo Velký tarif od Air Bank.
Ostatní bankovní účty se nevešly do hranice 150 Kč (ČSOB, KB, ERA/Poštovní spořitelna, GE Money Bank) nebo nebylo dostatek respondentů, aby šlo vyhodnotit validní data (např. UniCredit Bank, ZUNO, Sberbank, LBBW a další).

Při analýze dat se opět prokázal narůstající počet klientů velkých bank (ČSOB, Komerční banka, GE Money bank a dalších). Největší nárůst respondentů byl v tomto čtvrtletí z České spořitelny. Z rostoucího počtu klientů těchto bank lze usuzovat, že klienti se aktivně zajímají o výši bankovních poplatků, které platí bankám. Většině poskytovaných účtů těchto bank se ani tento měsíc nepodařilo dostat pod 150 Kč hranici. Tento aspekt může být způsoben vlivem špatně zvoleného druhu konta u dané banky nebo se jedná o velmi aktivní klienty, kteří provádí více měsíčních operací, než jsou zdarma v rámci balíčku dané banky a chtějí optimalizovat svoje náklady a na Kalkulátoru hledají vhodnější účty.
Další trend na bankovním trhu je především u větších bank (např. GE s Genius Gold apod.) vybízejí své klienty mít na účtech minimální zůstatky a měsíční obraty. Při splnění těchto podmínek vychází vedení účtu relativně levně. Například u UniCredit bank při nesplnění podmínek si naúčtují poplatek např. 139 Kč/ měsíc. Otázkou je, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.
V současné době také většina bank (kromě mBank a ZUNO) podepsaly KODEX MOBILITY. Pokud se rozhodnete přestoupit k nové bance, banka tak za Vás vyřídí veškeré formality. Klientům tak nic nebrání k přechodu k nové bance a ušetření nákladů za vedení svého účtu.
Navíc Air Bank začala úročit běžný účet 1,6 % (do výše 100 000 Kč). Tento úrok sice nepokryje inflaci (která je tento rok průměrně 3 %), ale oproti ostatním bankám nabízí nejvyšší zhodnocení.

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:
https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Klientský index za 2Q 2013: průměrné bankovní poplatky rekordně 179 Kč měsíčně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16471837456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více