Klientských index v září 2012 - výše bankovních poplatků stagnuje


09. 10. 2012  00:41     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (0)

Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů (podrobněji o respondentech v závěrečné kapitole). Nejedná se jen o to, u jaké banky jsou, ale hlavně kolikrát danou službu užijí. Díky tomu je celkový poplatek klienta ovlivněn nejen tím, jak drahou banku má, ale především jak se v ní chová. Pokud je někdo velmi aktivní, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně. Ve výpočtu je přesně sledováno, jaký účet daný klient užívá. Vzhledem k tomu je ovšem také nemalé procento účtů, kde nemůže být výpočet proveden.





Hodnota Klientského indexu se v měsíci září 2012 ustálila na 175,50 Kč, tzn. její výše je totožná s hodnotami v červnu a v září 2012. Rozdíl je v mezích statistické chyby.

Změny v sazebních bank v září 2012:

Od 13. 9. 2012 zrušila Equa bank poplatek za výběry ze všech bankomatů v Česku. Dosud za tuto službu Equa bank zákazníkům účtovala poplatek 9 korun. Pro výběry z bankomatů v cizině ho ponechává. Snížila také limity pro vedení běžného účtu zdarma. Nově k tomu stačí mít 10 tisíc korun příchozích plateb měsíčně namísto 15 tisíc korun. Nebo 100 tisíc korun zůstatku na účtech v bance namísto dosavadních 150 tisíc korun. Účet zdarma včetně všech platebních transakcí dostanou automaticky klienti s hypotékou. Kdo tyto podmínky nesplní, platí za účet a běžné služby 99 korun měsíčně. Equa zrušila i některé další poplatky jako je 29korunový měsíční poplatek za vedení účtu v Eurech a USD a roční poplatek 99 korun za vedení karty embosované karty.

Tato opatření i cenová politika dalších nově vzniklých bank na bankovním trhu v ČR brání růstu hodnoty Klientského indexu.

Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: leden 2012 - září 2012

 Průměrný klient zaplatil v září 2012 za užívání bankovních služeb 175,50 Kč. Zdroj: www.bankovnipoplatky.com .

V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR.

 

Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za září 2012

ÚČET Průměrné náklady v Kč
mBank mKONTO 8,00
Fio Běžný účet 27,00
Equa bank běžný aktivní klient 35,00
Air Bank Malý tarif 50,50

Raiffeisenbank eKonto Premium (min.obrat 25tis. Kč)

132,50
PS Osobní účet ERA 133,00
Equa bank běžný 135,00

KB Můj účet s odměnou (min. obrat 15tis. Kč)

138,00
Air Bank Velký tarif 150,00
 

Z důvodu, že hodnota Klientského indexu dosáhla stejné výše jako v měsících červen a srpen 2012, nezměnila se významně ani tabulka č. 1 s průměrnými měsíčními náklady klientů za vedení vybraných typů účtu.

První místo obhájila mBank s mKontem. U tohoto účtu se průměrné měsíční náklady na vedení účtu zvýšily o 1 Kč na 8 Kč. U druhé pozice, Fio banky s Fio Běžným účtem, se náklady snížily o 2 Kč na 27 Kč. Třetí místo obhájila nedávno vzniklá banka Equa bank s Běžným účtem. Pokud byli klienti aktivní a měli měsíční příjem vyšší než 15 000 Kč (od 13. 9. 2012 10 000 Kč), průměrně zaplatili 35 Kč. Ve výsledcích za měsíc září se ještě plně nepromítlo zrušení poplatku za výběr z bankomatu (původně 9 Kč). Pokud 15 000 Kč hranice příjmu nedosáhli, zaplatili průměrně 135 Kč.

Klienti Air Bank s Malým tarifem v tomto měsíci průměrně zaplatili 50,50 Kč. Tento účet má vedení účtu sice zadarmo, ale některé často využívané položky jsou zpoplatněny relativně vyšší částkou – např. výběr hotovosti z bankomatu jiné banky v ČR je zpoplatněn 25 Kč.

.

VYHRAJTE IPAD V ŘÍJNOVÉ SOUTĚŽI

.

Raiffeisenbank s eKontem Premium (min. obrat 25 tis. Kč) zůstala na páté pozici a její klienti průměrně v tomto měsíci zaplatili za vedení účtu 132,50 Kč. U tohoto účtu došlo k mírnému zvýšení průměrných měsíčních nákladů za vedení účtu - o 1,50 Kč. Poštovní spořitelna s Osobním účtem ERA si tento měsíc polepšila o jednu pozici a průměrnými měsíčními náklady 133 Kč za vedení účtu se umístila na šesté pozici. Equa bank s Běžným účtem si tak o 1 místo pohoršila. Osmou pozici obsadila Komerční banka s účtem Můj účet, kde klienti průměrně zaplatili 138 Kč/měsíc. U účtů ERA i Můj účet došlo ke snížení měsíčních nákladů za vedení účtu. Poslední bankou, která se vešla do 150 Kč hranice, je Air Bank s Velkým tarifem, u kterého klienti průměrně zaplatili 150 Kč. Průměrné náklady tak odpovídají sazebníku banky, kdy vedení tohoto typu účtu je zpoplatněno 150 Kč. Z toho vyplývá, že za vedením účtu skutečně nejsou skryté žádné další poplatky.

  • Z provedené analýzy získaných dat klientů vyplývá, že tento měsíc nedošlo k zvýšení průměrných měsíčních nákladů u jednotlivých účtů a hodnota Klientského indexu se ustálila na 175,50 Kč/měsíc.
  • Tyto výpočty kromě výše poplatků a provizí na jednotlivých účtech v sobě zahrnují výraznou složku spojenou s chováním klienta. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů výborného výsledku mBank, kdy je tato banka vyhledávány klienty, kteří nepoptávají celou paletu služeb a mají zájem předvším o základní elektronický banking. Jinými slovy i přes výborný výsledek, nelze její první místo brát automaticky jako plošné doporučení pro přechod všech klientů na mKonto. Velmi dobrého výsledku se opět podařilo dosáhnout Fio a Poštovní spořitelně, kde obě banky již nabízí širší paletu služeb než mKonto, přitom, především Fio, lze stále označit za nízkonákladový účet. Stejně jako Fio i Poštovní spořitelna s účtem Era zadarmo, u kterého již také musíte plnit minimální zůstatek, dokáže cenově konkurovat prémiovým účtům velkých bank. Ovšem poté, co na prémiových účtech klienti splní často nemalé nároky na obrat, případně průměrný měsíční zůstatek (viz např. úspěch prémiového účtu GE Genius Gold). Otázka, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.
  •  .  . Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Klientských index v září 2012 - výše bankovních poplatků stagnuje

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15584610288

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více