Klietský index v březnu zaznamenal masivní nárůst - 167 Kč.


05. 04. 2011  02:19     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (1)

Klientský index v březnu letošního roku zaznamenal největší nárůst od doby, co jej na BP.com zveřejňujeme. Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů našeho průzkumu (podrobněji o respondentech v závěrečné kapitole). Nejedná se jen o to, u jaké banky jsou, ale hlavně kolikrát danou službu užijí.





Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů našeho průzkumu (podrobněji o respondentech v závěrečné kapitole). Nejedná se jen o to, u jaké banky jsou, ale hlavně kolikrát danou službu užijí. Díky tomu je celkový poplatek klienta ovlivněn nejen tím, jak drahou banku má, ale především tím, jak se v ní chová. Pokud je někdo velmi aktivní, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně. Ve výpočtu je přesně sledováno, jaký účet daný klient užívá. Vzhledem k tomu je ovšem také nemalé procento účtů, kde nemůže být výpočet proveden. Klientský index za měsíc březen dosáhl úrovně 167,- Kč. Pokud porovnáme tento Klientský index za měsíc březen s hodnotami indexu s předcházejícími měsíci (září 2010 - únor 2011), z grafu č. 1 lze vyčíst výrazné zvýšení nákladů. Tento nárůst je do jisté míry zapříčiněn zvýšenou aktivitou klientů jednotlivých bank a avizovaným zvýšením bankovních poplatků, ke kterému má dojít ale až od dubna 2011. Největší podíl na zvýšení Klientského indexu měli klienti Komerční banky, mBank a Poštovní spořitelny (s Era účtem zadarmo).   POTŘEBUJETE PORADIT, KAM S PENĚZI? VASIPORADCI.CZ    Ze zpracovaných dat vyplývá, že za posledních měsíc došlo k nejvýznamnějšímu zvýšení ve velikosti Klientského indexu (viz. graf 1) za celou dobu jeho sledování. Rozdíl je v mezích statistické chyby. V březnu 2011 se výrazně zvýšil počet respondentů, kteří vyplnili dotazník Kalkulátoru na expertním webu bankovnipoplatky.com. Z této příčiny se také významně nezměnila tabulka č. 1, kde můžete nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR (viz. tabulka 1).   Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: září 2010 - březen 2011       Průměrný klient zaplatil v březnu 2011 za užívání bankovních služeb 167,- Kč.   Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za březen 2011
ÚČET Průměrné náklady v Kč
mBank mKONTO 5,5
FIO BĚŽNÝ 42
PS Osobní účet Zadarmo 44,5
Raiffeisenbank eKonto Premium (min.obrat 25tis. Kč) 113
PS Osobní účet Era 129
    Tabulka č.1 zobrazuje průměrné náklady klientů u vybraných typů účtů za měsíc březen 2011. Na prvních dvou příčkách se opětovně umístila mBank s mKontem, u kterého klienti průměrně platí 5,50 Kč/měsíc. U Běžného účtu u FIO banky klienti zaplatili v březnu 2011 průměrně 42 Kč. U obou účtů došlo ke zvýšení průměrných měsíčních nákladů klientů oproti předcházejícímu měsíci. Výrazně si polepšila Poštovní spořitelna s Osobním účtem Zadarmo, která se s průměrnými náklady 44,50 Kč v tomto měsíci probojovala na třetí příčku v těsném závěsu za FIO bankou. Naopak s Osobním účtem ERA si Poštovní spořitelna pohoršila a s průměrnými náklady 129 Kč/ měsíc se propadla až na pátou příčku. Stabilní výši nákladů si udržela i Raiffeisenbank s eKontem Premium (min.obrat 25tis. Kč), u které klienti v březnu zaplatili 113 Kč. Jako poslední se do 150 Kč hranice ještě probojovala ČSOB s Aktivním kontem, kde klienti zaplatili průměrně 145 Kč.   NIKDO VÁM NECHCE PŮJČIT? ZKUSTE TO ZDE – PŮJČKY MEZI LIDMI.   U všech účtů nabízených ČSOB došlo v měsíci březnu ke snížení průměrných měsíčních nákladů. Naopak ke zvýšení došlo především u Komerční banky, mBank a FIO. Tyto výpočty kromě výše poplatků a provizí na jednotlivých účtech v sobě zahrnují výraznou složku spojenou s chováním klienta. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů výborného výsledku mBank – tato banka je totiž vyhledávána klienty, kteří nepoptávají celou paletu služeb, ale jde jim o základní vnitrostátní elektronický low-cost banking (mKonto nenabízí možnosti pobočkových operací ani možnost mezinárodního platebního styku). Jinými slovy i přes výborný výsledek nelze její první místo brát automaticky jako plošné doporučení pro přechod všech klientů na mKonto. Velmi dobrého výsledku opět dosáhly i Fio a Poštovní spořitelna. Obě banky již nabízí širší paletu služeb než mKonto, přitom především Fio lze stále označit za nízkonákladový účet. Stejně jako Fio i Poštovní spořitelna se svým relativně nedávno zavedeným účtem Era zadarmo dokáže cenově konkurovat prémiovým účtům velkých bank, ovšem až poté, co na prémiových účtech klienti splní často nemalé nároky na obrat, případně průměrný měsíční zůstatek (viz např. úspěch prémiového účtu GE Genius Gold). Otázka, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.   Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Klietský index v březnu zaznamenal masivní nárůst - 167 Kč.

Nechapu takovy skok mezi mBank a Fio
Nezlobte se na mne, ale nechapu takovy rozdil mezi Fio a mBank. Mam ucet u obou bank a nemyslim, ...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12590032784

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více