Kniha Patrika Nachera:
Kdo hledá ten najde. Ale co?


15. 01. 2020  00:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Říká se, že kdo hledá, ten najde. Bohužel už se neříká co najde. Nálezy mohou být značně rozmanité. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Kdo hledá ten najde. Ale co?




Kdo hledá, ten najde – aneb máme dnes skvělého pomocníka, se kterým nás jen tak někdo nenachytá – internet. Internet je takový náš spolehlivý asistent, který funguje 24/7, tedy 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu. A jako je to se vším, i internet nám může zároveň pěkně zavařit. Jednak na něm trávíme spoustu času, který bychom měli věnovat třeba rodině, ale to do této knihy nepatří, jakkoliv je to problém i autora této knihy. Chci se věnovat té druhé stránce našeho života na internetu, která by se dala popsat pozměněnými parafrázemi z titulku „kdo hledá, ten si NÁS najde“ nebo „kdo hledá, bude sám nalezen“. Musíme si uvědomit, že jakoukoliv aktivitou na internetu zanecháváme elektronickou stopu a systém ví, kde a co jsme nakupovali, co jsme hledali, o co se zajímali, co čteme, co stahujeme, na co se díváme. Zkrátka je speciálními roboty monitorován náš elektronický život. Výsledkem je pak bombardování reklamou na věci, které jsme skutečně hledali, kupovali, porovnávali. Reklama na nás vyskakuje ve všech možných podobách, na různých webech, které navštěvujeme, bez vztahu k obsahu samotných stránek. Chodí nám maily s nabídkami, a občas dokonce i někdo zavolá. Případ, kdy nějaká dívka kupovala přes internet pro kamarádku těhotenské šaty a pak jí samotné dorazil domů slevový kupon na nákupy v obchodě pro těhotné, což vyvolalo u rodičů zděšení, jistě nebude ojedinělý. Nedávno jsem kupoval přes internet dětskou sedačku na kolo a reklamu na sedačky všeho druhu pak vídal týdny téměř na všech webech, které jsem navštívil, a začal jsem dostávat obchodní maily na tento druh zboží. Internet zkrátka můžeme vnímat jako našeho staršího, zkušenějšího bráchu, který nám pomáhá, nebo také jako „Velkého bratra“, který nás na každém kroku sleduje. Záleží jen na nás a našem chování na internetu.

Jména hloupých na všech sloupích – aneb šetřeme svým podpisem. Přesněji řečeno svým podpisovým vzorem. Jde o unikátní identifikátor, podobně jako číslo občanského průkazu nebo rodné číslo. Všechny naše veřejné podpisy, neboli podpisy, které jsou snadno dostupné i jiným osobám – návštěvní knihy, dopisy i podpis na občanském průkazu, obchodní smlouvy (obchodní rejstřík), hypotéky (katastr nemovitostí), lékařské dokumenty, faktury, podpisy rodičů dětem do školy apod. – mějme v jiné podobě, než v jaké máme náš podpisový vzor v bance. Opatrnosti není nikdy nazbyt a je zbytečné, aby náš podpisový vzor, kterým, kromě jiných způsobů, ovládáme naše bankovní účty, putoval veřejným prostorem. Snadno lze podpisový vzor zneužít například vyplněním příkazu k úhradě a jeho vhozením do sběrného boxu na pobočce banky. TIP: pouze a jen u podpisového vzoru v bance přidejme k samotnému podpisu nějakou značku navíc. A tak mě napadá, jak to vlastně řeší VIP osobnosti, různí sportovci, umělci, herci nebo zpěváci, kteří se dennodenně někomu někam podepisují. Je to jejich jediný podpis, který používají i v bance, nebo mají nějakou svoji fintu? A co třeba různé šeky, certifikáty, diplomy, osvědčení, kde se objeví tu podpis prezidenta, premiéra, primátora či starosty nebo sponzora, ředitele firmy, nadace či kohokoliv jiného. Myslí na bezpečnost svých peněz v bance tito lidé? Nebo se elektronizací našeho života obyčejný podpis čím dál tím více podceňuje? 

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Kdo hledá ten najde. Ale co?

Diskutovat (0)