Kniha Patrika Nachera:
Jedna kapsa prázdná druhá vysypaná


23. 11. 2016  00:43     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Mít jednu kapsu prázdnout a druhou vysypanou není rozhodně dobré. Zvlášť pokud se bavíme o finanční gramotnosti a finančním světě. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Jedna kapsa prázdná druhá vysypaná




Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná – aneb co dělat s poškozenými bankovkami? Věc totiž není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Existují jasná pravidla pro přijímání opotřebovaných a poškozených peněz. Zatímco bankovky standardně opotřebované používáním – pomačkané, odřené, zašpiněné, případně s narušeným okrajem – nemůže obchodník odmítnout, u bankovek vysloveně poškozených je to trochu komplikovanější. Zákon rozlišuje mezi běžným a nestandardním poškozením. Zákazníci nemusejí akceptovat žádné poškozené bankovky. Podnikatelé (míněno obchodníci, právnické osoby) musejí přijímat bankovky běžně poškozené. Za ty se považují i ty bankovky, které nejsou celé, jsou natržené či roztržené na dvě části a slepené lepicí páskou, je na nich nějaký flek či mastná skvrna, bankovky zahnědlé, zažloutlé, nepatrně poškozené po nechtěném vyprání, drobně popsané či pomalované. Nedejme se odbýt, že je obchodník nechce přijmout a nechť s nimi jdeme jinam nebo do banky. Nemusíme. Po přijetí je ovšem obchodník už sám nesmí znovu vracet do oběhu, tedy předat jinému zákazníkovi. Naopak obchodníci nemají povinnost akceptovat jen nestandardně či výrazně poškozené nebo úmyslně poničené peníze.Za nestandardně poškozené (není způsobené běžným zacházením) se pokládají například ohořelé či zetlelé bankovky, jsou-li roztržené na více než dvě části, mají výrazně poškozené bezpečností prvky či proděravělý obrazec, jejich velikost je menší než 50 % původního rozměru. Co s nimi máme dělat, pokud je máme v peněžence? Můžeme je donést do bank či do České národní banky, nesmíme je vracet zpátky do peněžního oběhu. Někdy se ale může stát, že nám je zabaví bez náhrady.

Co je psáno, to je dáno – aneb nevěřme ústním příslibům a jednostrannému vychvalování, ostatně výstižně to řekl teolog, spisovatel, mystik a biskup Svatý František Sáleský: „Na kapku medu se chytí více much, než na sud octa.“ Podstatné je to, co je obsahem smlouvy, všeobecných obchodních podmínek (VOP) a dalších dokumentů. Když přijde na spor, nikoho, respektive náš soudní systém, nezajímá, jakže to bylo na začátku – „i malý kaz má často velké následky“ – kdo koho přivedl v omyl, kdo co komu slíbil, ale jaký dokument je podpisem obou stran závazný a směrodatný. Smutné na tom všem je, že přes 70 % Čechů přiznává, že nečtou ani smlouvy, které podepisují, natož další dokumenty, případně tyto informace jen tak zběžně projdou. Jaká je ale skutečnost a kolik lidí se chová takto lehkovážně a nepřizná se k tomu, se ani nechce domýšlet.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Jedna kapsa prázdná druhá vysypaná

Diskutovat (0)