Kniha Patrika Nachera:
Pod svícnem je největší tma. Proč?


21. 12. 2016  00:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Pod svícnem bývá největší tma, proto choďte podepisovat smlouvy s lupou! ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Pod svícnem je největší tma. Proč?




Pod svícnem je největší tma – aneb baterku a lupu do ruky, obé budeme nutně potřebovat, protože čím menší písmo, tím méně atraktivní, přesněji řečeno, tím více nepříznivá podmínka pro klienta. Čím lépe a šikovněji ukryté sdělení, tím důležitější informace pro spotřebitele. Tudíž věnujme pozornost textům pod čarou, na poslední straně, v dokumentech, které jsou sice „nedílnou součástí“ smlouvy, ale my je ke smlouvě sešité nemáme. Známou pravdu, že „co oči nevidí, to srdce nebolí“, musíme změnit na výstižnější a pravdivější „co oči nevidí, to naši peněženku zabolí“. Bohužel často platí nepřímá úměra – čím důležitější informace, tím hůře ji najdeme.

A pro čtenáře, kteří se mi ozvou se svým příběhem, zkušeností či námětem přes můj web www.bankovnipoplatky.com, mám připravený druhý dárek – opět mnemotechnickou pomůcku – díky které zachytíme i mikroskopické texty. Takže lupu do ruky, a než něco podepíšeme, pečlivě se na to podívejme. A pokud je to možné, tak si k prostudování smlouvy vždy vezměme nějakou dobrou duši, protože jak je všeobecně známo, „více očí, více vidí“.

Nakupujeme

Líná huba, holé neštěstí – aneb nebát se zeptat, když je něco nesrozumitelné. Není hloupých otázek, ale maximálně nekompetentních odpovědí. A bát se ptát jen proto, že za mnou stojí fronta netrpělivých a spěchajících zákazníků – naší reakcí může být i modifikace přísloví „hned se ani pes nevyse…[ZS1]  – je velkou chybou, která může vyústit v podpis nevýhodné smlouvy a zjištění reálného stavu v lepším případě doma, v horším při zaslání prvního vyúčtování či faktury. Na rozdíl od soukromého či pracovního života zde neplatí přísloví „kdo se moc ptá, moc se dozví“, ale spíše jedno čínské „zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec, nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život“ nebo dánské „je lepší se dvakrát zeptat než jednou zabloudit“ či latinské „lepší než jednou chybit – dvakrát i třikrát se zeptat“. Shrnuto, podtrženo platí parafráze slov V. I. Lenina – ptát se, ptát se, ptát se. A poté, co dostaneme odpověď, tak zase – ověřovat, ověřovat, ověřovat.


 [ZS1]pořekadlo

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů

 



Kniha Patrika Nachera: Pod svícnem je největší tma. Proč?

Diskutovat (0)