Kniha Patrika Nachera:
Sytý hladovému nevěří


05. 06. 2019  00:08     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Aneb nebojme se dotáhnout reklamaci až do konce, pokud jsme přesvědčeni o tom, že jsme v právu. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Sytý hladovému nevěří




Sytý hladovému nevěří – aneb prodávající nevěří kupujícímu, že mu jde o oprávněnou a důvodnou reklamaci. Tak se těmto sytým a vpravdě neochotným obchodníkům podívejme trochu „na zoubek“. Reklamace je zákonné právo a ochrana spotřebitele před nekvalitním výrobkem, umožňující zákazníkovi vrátit zboží, které je vadné nebo nesplňuje požadovanou jakost či kvalitu. Stěžejní dotaz – u koho reklamovat, zejména zboží koupené přes internet? „To je, oč tu běží,“ jak by odpověděl sám Hamlet. Kupující to totiž často přesně neví a není ani divu. Někdy prodávající dělá, že se ho to netýká, případně odkazuje na servis výrobce či náhle ze sebe udělá pouhého zprostředkovatele (více u přísloví „Kozel zahradníkem[ZS1] “) nebo se v mezičase změní provozovatel e-shopu. Poslední dvě situace ale mnohdy nejsou z internetových stránek vůbec poznat a člověk aby se stal Herculem Poirotem nebo Columbem. A teď, když se k zákazníkovi všichni chovají jako k otravnému hmyzu, „babo raď“.

Reklamaci podáváme u prodávajícího, který zboží prodal, a ten ji musí přijmout v kterékoliv své prodejně (případně na adrese sídla) se shodným sortimentem onoho zboží, případně na servisním pracovišti výrobce (je-li tato informace uvedena v dokumentech k záruce). Vždy podnět směřujeme na toho, koho najdeme na faktuře, na smlouvě či jiném dokladu, takže nás nezaskočí, že e-shop již patří někomu jinému. A pokud prodávající nadobro skončil, má povinnost nahlásit živnostenskému úřadu adresu pro reklamace (povinnost po dobu čtyř let po ukončení činnosti). Zákonná lhůta pro vyřízení reklamace je 30 dnů. Nedá-li se vada opravit či odstranit, máme právo (vůči prodávajícímu) na výměnu či slevu (tady pozor, pokud budeme chtít slevu, připouštíme tím, že vada není podstatná, bránící užívání věci, což se ovšem v průběhu času může změnit a my se dostáváme tak trochu do pasti) nebo můžeme od smlouvy odstoupit a žádat vrácení kupní ceny, dokonce můžeme požadovat náklady vynaložené v souvislosti s podáním reklamace (poštovné, cestovné apod.).

Někteří obchodníci jako podmínku pro počátek reklamačního řízení vyžadují předložení účtenky. Ale co když ji už prostě nemáme? I v takovém případě máme právo vadný výrobek reklamovat. Je třeba jakýmkoliv způsobem prokázat, že jsme výrobek koupili právě v oné prodejně či u daného řetězce – výpis z účtu, reklamační list, svědecká výpověď apod. Nedejme se odradit neznalým či naopak vychytralým prodavačem, že bez účtenky nemáme právo zboží reklamovat. TIP: pokud to přesto prodavač udělá, nechme si podepsat, že obchodník odmítl převzetí vadného zboží z důvodu nepředložení účtenky přesto, že koupě v obchodě byla prokazována jiným způsobem. Pro pozdější spor se to může posuzovat tak, že reklamační řízení řádně začalo a máme právo na odstranění vady do 30 dnů.


 [ZS1]pořekadlo

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

 KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Sytý hladovému nevěří

Diskutovat (0)