Kniha Patrika Nachera:
Ďábel je ukryt v detailu


18. 09. 2019  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Ďábel je ukrytý v detailu a kdo se směje naposled, ten se směje nejvíc. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Ďábel je ukryt v detailu




V našem seriálu vám přinášíme nejzajímavější části knihy o finanční gramotnosti od Patrika Nachera. Jak které přísloví souvisí s aktuálním finančním problémem? Dozvíte se vždy v našem pravidelném středečním seriálu.

Ďábel je ukryt v detailu – aneb „čert vyletěl z elektriky, bez klobouku bos, natloukl si nos“ … Cenu elektřiny jen tak nerozklíčujeme. Kromě změny dodavatele je přínosné se podívat, jakou máme nastavenou distribuční sazbu. To jsou ta prapodivná písmena jako D01d, D02d, D45d a tak podobně, případně jednotlivé tarify. Nevhodnou volbou můžeme zbytečně přeplácet i tisíce korun. Jedna sazba je totiž vhodná při využívání třeba přímotopů, jiná sazba zase pro standardní používání elektřiny a další, pokud elektřinu používáme i pro ohřívání vody a vytápění – jinými slovy, někde je levnější paušál a dražší kilowatthodina, jinde přesně naopak. TIP: pokud máme domluvený tzv. dvoutarif, kdy po část dne proudí do našich zásuvek levnější elektřina (dříve se používal termín „noční proud“), zapínejme náročnější spotřebiče, jako je pračka, myčka, sušička apod., právě v této době.

Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe – aneb aby se nám někdo doslova nevysmíval do obličeje, měli bychom znát základní věci – například kde můžeme nakupovat a za jakých pravidel. Vypadá to sice banálně, ale z hlediska práva je to podstatná podmínka. Známe to pod pojmy obvyklé místo prodeje, prostory obvyklé k podnikání. Jde o jasně označené prostory (prodejna, obchod), kde se dá očekávat prodej daného zboží či služby. Rozhodně to není ulice, náměstí, chodba domu, hospoda. Toto je důležitý moment pro právo spotřebitele do 14 dnů odstoupit od smlouvy i bez udání důvodu. Aby se tomu podvodníci vyhnuli, snaží se z hotelových prostor a restauračních sálů vytvořit dočasně svoji provozovnu, tedy jakoby ono místo obvyklé. Nicméně ani zápisem do živnostenského rejstříku se z hotelu či restaurace nestane prostor obvyklý k podnikání dodavatele, maximálně jen provozovna, což je pro účely zákona nepodstatné. Další fintou je, že nás i se zbožím odvezou z „výletu“ domů, což na první pohled, ale jen zdánlivě, působí jako VIP servis, a teprve tam podepíšeme smlouvu (a k tomu navíc „pozvání za účelem obchodu“) a oficiálně převezmeme kupovanou věc. Tím se ovšem také zbavujeme možnosti odstoupení od smlouvy ve lhůtě 14 dnů a vrácení peněz.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Ďábel je ukryt v detailu

Diskutovat (0)