Kniha Patrika Nachera:
Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře


30. 10. 2019  00:19     Patrik Nacher     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Nikdy nežehrejme nad svým současným osudem. Vždyť může být vždy ještě hůře. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře




Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře – aneb vydělávat dnes lze dokonce i na těch nejméně majetných, kteří zoufale hledají cestu, jak znovu začít. Říká se tomu „obchod s chudobou“. Tou jinak legální možností, kterou lze zneužít pro byznys, je od roku 2008 tzv. osobní bankrot. Na internetu dnes lze najít desítky společností, které nabízejí jednoduché řešení v podobě oddlužení a nového života formou osobního bankrotu (sepsání insolvenčního návrhu). Slibují zrušení dražby, ukončení exekucí a splacení pouhých 30 % dluhu, jinými slovy odpuštění 70 % – to zní přece lépe. Jaká je ale skutečnost? Pokud není insolvenční návrh sepsán profesionálně a především pravdivě, dlužník zaplatí za tuto „službu“ desítky tisíc korun zbytečně, přerušená exekuce se obnoví a v nejhorším případě je na dlužníka uvalen konkurz. Pohádka končí, začíná realita. Opět bohužel platí nepřímá úměra – čím zoufalejší situace, tím větší tendence uvěřit na zázračnou záchranu prostřednictvím všehoschopných vykuků. Jak tedy funguje osobní bankrot? Pomůžeme si pořekadlem: „Na každém konci je krásné to, že něco nového začíná“, o tom to totiž je, o možnosti nového začátku. No a nyní k samotnému popisu. Předně osobní bankrot není pro každého – lze ho vyhlásit v momentě, kdy má dlužník více věřitelů a svoje závazky není schopen hradit. Pokud nejde o tzv. majetkovou podstatu (prodej nemovitosti a okamžité vypořádání dluhu), dlužník splácí pět let v maximální možné výši, takže mu zbývá pouze tzv. nezabavitelné minimum, vypočtené podle počtu členů v domácnosti, které se mění každý rok (aktuálně činí na jednotlivce částku 6 118 korun), a minimálně musí splatit 30 %. Výši určuje soud po projednání s věřiteli, a to podle příjmů a možností dlužníka. Nelze ji dopředu odhadnout a spoléhat se na to, že půjde právě a jen o pouhých 30 %. S tím souvisí i podmínka, že zároveň musí mít žadatel o osobní bankrot práci se stabilním, pravidelným a předpokládaným příjmem. Schválením osobního bankrotu se zastavují všechny exekuce a dluh se nezvyšuje o jinak permanentně nabíhající úroky. To se ale netýká zajištěných pohledávek, česky řečeno, těch úvěrů, které jsou jištěné například nemovitostí. Všechny mimořádné příjmy – výhra, zvláštní příjem, dědictví, dar – musejí směřovat přednostně na splácení dluhu a nelze je před soudem, ani v průběhu oněch pěti let, zatajovat. Může nastat i situace, kdy dlužník po započtení všech očekávaných příjmů nedosáhne v pětiletém horizontu ani na splacení 30 % dluhu. V takovém případě soud uvalí na dlužníka konkurz (o dlužníkovi jsou oprávněni rozhodovat pouze věřitelé) a celá snaha vyjde, kromě zaplacené zbytečné služby, naprázdno. Seznam dlužníků, proti kterým byl zahájen konkurz, tzv. evidence úpadců, lze najít na stránkách ministerstva spravedlnosti www.justice.cz v sekci Ostatní. Od zavedení insolvenčního zákona do praxe v roce 2008 neustále stoupá počet podaných návrhů na osobní bankrot: v roce 2008 to bylo 5 354 a v roce 2014 už sedmkrát tolik, 35 140.

Bavil jsem se na jedné ze svých přednášek s pánem, který prochází osobním bankrotem. Už má za sebou několik let v tomto režimu a osobní bankrot se pro něj stal velkým poučením pro zbytek života. Úvěry už nechce ani vidět. Zeptal jsem se ho, jak to vlastně všechno vzniklo, a čekal vyprávění o složité rodinné situaci, nečekaných obrovských výdajích, náhlé ztrátě zaměstnání, a tedy lukrativních příjmů. Nikoliv. Bylo to prostinké. Začalo to prachobyčejnou a celkem drobnou půjčkou na autorádio. Na tuto nevinnou patálii se postupně nabalily další a další a z nevýznamné drobnosti se nakonec stal závažný problém, který ovlivnil zbytek života. I takto si s námi může „úvěrový život“ zahrávat.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře

Diskutovat (0)