Kniha Patrika Nachera:
Nedělej nikomu to, co se nelíbí Tobě


13. 11. 2019  00:28     Patrik Nacher     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Chovejme se tak, jak bychom chtěli, aby se ostatní chovali k nám – aneb nechceme-li, aby se k nám věřitelé chovali ošklivě, nebudeme se stejně tak chovat my k nim.. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Nedělej nikomu to, co se nelíbí Tobě




Chovejme se tak, jak bychom chtěli, aby se ostatní chovali k nám – aneb nechceme-li, aby se k nám věřitelé chovali ošklivě, nebudeme se stejně tak chovat my k nim. Exkurze osobním bankrotem tedy pokračuje, nyní přejdeme od dlužníka k poctivému věřiteli. Jinak řečeno, svět není černobílý, takže se na institut osobního bankrotu podíváme očima věřitele. Podvedeným je většinou, jak jsme si uvedli, dlužník, ale bohužel i on může zneužít současných možností – v tomto případě osobního bankrotu. Jak? Například tím, že naseká dluhy, o kterých již dopředu ví, že je nebude schopen splácet, a spoléhá se právě na osobní bankrot a jeho výhody. Jedná tedy programově a plánovaně s cílem zneužít režim, který za normálních okolností pomáhá těm, kterým už jinak pomoci nelze.

Smyslem osobního bankrotu je zbavit se dluhů do pěti let a začít nanovo. Všechny závazky se vypořádávají prostřednictvím účtu insolvenčního správce, který zajistí veškerou práci i rozdělení finančních prostředků získaných od dlužníka. Povolením oddlužení se ale povinnosti významně přesouvají od dlužníka k věřiteli, a pokud ten není aktivní, tak o svou pohledávku může přijít, respektive nebude plně uspokojen. Pro poctivé věřitele se tak osobní bankrot může stát noční můrou. Poškozeni jsou nejčastěji obyčejní lidé, nikoliv institucionální věřitele, jak si za chvíli vysvětlíme, kteří někomu oproti smlouvě půjčili. Po vyhlášení osobního bankrotu je pak hlavní povinností věřitelů přihlásit své pohledávky u příslušného soudu. O vyhlášení osobního bankrotu se ale drobný věřitel může dozvědět také třeba jen z internetu, nebo vůbec. Pokud o něm neví, pak logicky nemůže na tuto skutečnost adekvátně reagovat. Když si tedy dlužník půjčí peníze od lidí (např. od starších, bez připojení k internetu) a následně účelově vyhlásí osobní bankrot, má určitou pravděpodobnost, že se tito lidé o vyhlášení bankrotu nedozvědí a svou pohledávku nepřihlásí. Poté ji již není možné uplatnit a věřitelé o svoje peníze přicházejí.

TIP pro věřitele: pokud nám tedy někdo dluží větší částku a nemá se k tomu peníze vracet, „hlídejme si ho“ alespoň jednou za měsíc přes speciální internetové stránky, zdali na sebe nevyhlásil osobní bankrot, například zde: insolvence.statnisprava.cz/Insolvence.aspx, nebo přes insolvenční rejstřík: https://isir.justice.cz/isir/common/index.do. Ohlídání insolvenčního správce, případně exekutora, aby řádně konali, to je pro zkušeného právníka téma na další knihu.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Nedělej nikomu to, co se nelíbí Tobě

Diskutovat (0)