Kniha Patrika Nachera:
Není všechno zlato, a co si uvaříme, to si i sníme


27. 11. 2019  00:46     Patrik Nacher     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Vše co se třpytí skutečně nemusí být zlato. Nenechme se tedy napálit. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Není všechno zlato, a co si uvaříme, to si i sníme




Není všechno zlato, co se třpytí – aneb to, co vypadá na první pohled jako kvalitní produkt, například i svou uměle a na efekt navýšenou cenou, nemusí mít onu proklamovanou kvalitu. Řadu věcí si dokonce můžeme doma vytvořit, vypěstovat nebo vyrobit sami, za pár korun. Je to i o tom, nekupovat pitomosti, které nám výrobce, dodavatel i prodejce vnucují, abychom byli IN, a bez kterých údajně nelze dnes plnohodnotně žít – od potravinových polotovarů (názorný příklad v části „Co si sami uvaříme, to si také sami sníme“), dochucovačů, sladkostí přes drahé mycí a hygienické prostředky, oblečení až po domácí spotřebiče a jinou techniku a elektroniku. Jsme samostatnější, skromnější, chytřejší a především soběstačnější, než si dnes sami o sobě myslíme nebo než nám někdo namlouvá. A to i takoví jedinci, kteří se živí svou hlavou, nikoliv rukama (jako autor této knihy).

Co si sami uvaříme, to si také sami sníme – aneb zamysleme se také nad složením potravin, polotovarů, nad tím, co jíme, co zbytečně kupujeme, co bychom si mohli nebo měli uvařit a připravit sami, a to lépe, zdravěji a z hlediska zaměření této knihy hlavně levněji. Nebojte se, nečeká vás přednáška o zdravé výživě a zdravém životním stylu, na to tu jsou povolanější (tímto zdravím Kateřinu Cajthamlovou a Petru Řehořkovou). Pro ilustraci dnešní „chemické doby jedové“ bych se ale s vámi rád podělil o složení obyčejného povidlového koláče. Koláč vyrobený doma z tradičních surovin, které koupíme ve stejném obchodě, v jakém i samotný umělý koláč:

Švestky svařené bez cukru, mouka (polohrubá), cukr, vejce, mléko, máslo, droždí a kuchyňská sůl.

Koláč z obchodu (identifikováno minimálně 42 ingrediencí):

Povidla švestková, švestkový lektvar, jablečný protlak, sušené švestky, glukózový sirup, kyselina citrónová, aroma, konzervant E 200 (kyselina sorbová), pšeničná mouka, pitná voda, cukr, nevlhnoucí cukr, dextróza, pšeničný škrob, ztužený rostlinný tuk, E 470a (sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin), E 451 (trifosforečnany), vanilín, rostlinný olej, vaječná melanž, droždí, stolní margarín, rostlinné tuky a oleje, jedlá sůl, máslové aroma, barviva - E 160 b (annatto), E 100 (kurkumin), jedlá sůl jodidovaná, citropasta, jablečná dřeň, cukr, zahušťovadlo E 1422, citrónové aroma, kyselina citrónová, konzervant E 202 (sorban draselný), ječná sladová mouka, kukuřičný škrob, emulgátory - E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472e (mono a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou mono a diacetylvinnou), lecitiny, látky zlepšující mouku - E 300 (kyselina L-askorbová), kyselina octová, etylvanilin.

U prvního rámečku se mi sbíhají sliny, u druhého, který stěží dočtu do konce, už jen přemítám, jak je to vůbec možné. Tak a teď, jak jsme na tom s cenou. Povidlový koláč stojí v obchodě v rozmezí od 10 do 25 korun dle velikosti a jeho nákup je samozřejmě pohodlnější. Pokud si jej uděláme doma, z lásky, je to pracnější a cena vychází na jeden kus kolem 5 korun (berte prosím ta čísla opravdu jako přibližná, jde o princip, může to být více, ale také méně, pokud i ta povidla budeme mít domácí). Samozřejmě v tom domácím podání není započítaný náš čas, ale v tomto případě předpokládám, že čas strávený pečením koláče není nutné přepočítávat na peníze. Měla by to být spíše zábava a milá rodinná povinnost. Přeji dobrou chuť.

Aktuální dovětek – dle několika průzkumů koupíme v sousedním Německu či Rakousku stejné potraviny ve stejném balení za nižší cenu a v lepší kvalitě (píšu o tom také u přísloví „Na hrubý pytel hrubá záplata“). Ovšem údajný důvod tohoto stavu je vpravdě žertovný – máme prý jako Češi a další východoevropské národy jiné chutě, na které prý výrobci reagují. Tak nevím, jestli máme zálusk na potraviny s větším množstvím éček, solí či různorodých náhražek.

 

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Není všechno zlato, a co si uvaříme, to si i sníme

Diskutovat (0)