Kniha Patrika Nachera:
Pro strom nevidíme les


27. 09. 2017  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Aneb pro strom nevidíme les. Co si pod tím představit? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Pro strom nevidíme les




Pro strom nevidíme les – aneb princip zdražování či znehodnocování našich peněz (inflace) jsme schopni pochopit, rozpoznat, zachytit a na základě získaných informací pak i změnit svoje spotřebitelské chování. Z toho ale bohužel logicky vyplývá, že aktuální strategie, jak dostat od spotřebitelů více peněz, je méně viditelná, je pod povrchem a poněkud sofistikovanější. Tím, že tuto strategii neodhalíme, dostáváme se se svými případnými reakcemi na vedlejší kolej. Pojem inflace bychom mohli a měli nahradit přiléhavějším a přesnějším výrazem smrskflace. O co jde? Nemění se samotná cena, na kterou jsme všichni citliví, a kterou lze dnes snadno porovnávat, jak jsme si několikrát řekli, ale mění se všechno ostatní. Variant je hned několik:

= Stejná cena – menší množství (gramáž).

= Nepatrně, tedy akceptovatelně vyšší cena – sice stejné množství, ale větší obal, a tak vytvoření pocitu většího množství. V takových případech se vlastně prodává vzduch.

To všechno jsme alespoň elementárně schopni „detektivní“ prací nějak rozpoznat a rozluštit. Jak ale odhalit další fázi mystifikace:

= Stejná cena – horší kvalita, méně jakostní ingredience, nekvalitní komponenty, nižší obsah (procento) základní suroviny, použití náhražek.

Na to abychom už měli doma laboratoř. Poučné jsou v tomto ohledu zkoušky, reálné testy a rozbory například dTestu (www.dtest.cz).

Slovník pojmů:

Inflace = smrskflace (nadměrné obaly / menší objemy / snížená kvalita)



Kniha Patrika Nachera: Pro strom nevidíme les

Diskutovat (0)