Kniha Patrika Nachera:
Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem


06. 12. 2017  00:24     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem




Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem – aneb jak efektivně ukončovat některé pojistné smlouvy (IŽP), do kterých jsme se nechali uvrtat, aniž bychom po někom něco házeli. Zaměříme se přednostně na situace, kdy se rozhodneme ukončit smlouvu dříve my sami, po zralé úvaze, nikoliv proto, že nám to navrhl finanční poradce s vidinou, že nám zároveň hodlá znovu prodat stejný nebo podobný produkt (viz přetáčení smluv u přísloví „V jednoduchosti je krása“).

Vzhledem k tomu, že odbytné/odkupné je v případech, kdy dochází k předčasné výpovědi, nízké, v prvních několika letech dokonce nulové, musíme učinit takové kroky, aby tento produkt pro nás dával alespoň nějaký smysl. Nebo se smířit s tím, že pokud smlouvu ukončíme dříve, nedostaneme zpět ani to, co jsme do IŽP vložili. Jak vyplývá z názvu produktu „Investiční životní pojištění“, naše platba se skládá z částky, která plyne na zhodnocování našich prostředků, a z částky, která jde tzv. na krytí rizik, jinými slovy klasické pojištění. Vzájemný poměr ovšem můžeme ovlivnit.

Rozhodněme se tedy, jestli z tohoto produktu chceme vytvořit plnohodnotné životní pojištění, a pak přesuňme prostředky z investiční části na krytí rizik, čímž významně zvýšíme pojistnou částku a tím i případné plnění. Zároveň pak můžeme snížit celkově zaplacenou měsíční sumu, neboť na jednu položku by už byla zbytečně vysoká. Nebo se rozhodneme, že chceme peníze věnovat jen na investice a budeme se spoléhat na to, že trhy půjdou nahoru a my nakonec něco vyděláme.

V takovém případě ale zase ztratíme pojistnou část, tedy krytí rizik (nebudeme pojištěni). A opět i v této variantě můžeme celkovou měsíční částku snížit, aby to tolik nezatěžovalo náš rodinný rozpočet. I když v této druhé variantě je asi lepší investovat jinak nežli skrze IŽP a pak nezbývá, než smlouvu opravdu vypovědět.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem

Diskutovat (0)