Kniha Patrika Nachera:
Jedna vlaštovka jaro neudělá


20. 12. 2017  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Aneb jedna vlaštovka jaro neudělá, co si pod tím ve světě financí představit? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Jedna vlaštovka jaro neudělá




Jedna vlaštovka jaro nedělá – aneb jeden úspěch, náhodně zdařilá investice, neznamená, že se nám bude takhle dařit vždy. Není možné ani reálné, aby byť geniální investice byla trvalá a každý rok vynášela více a více. Růst není neomezený a představa, že třeba 10% roční výnos (p. a.) budeme moci opakovat donekonečna a nic nebudeme riskovat, je naivní a nepravděpodobná. Nemluvě už o tom, že vyšší výnosy přímo souvisejí i s vyšším rizikem. Abychom pak na výsledek „nekonečně“ rostoucí investice nekoukali „jako tele na nová vrata“ nebo „jako husa do flašky“. Proto si na tomto místě zopakujme pár mouder, která se týkají investování:

  • Investujme jen do produktů a společností, jejichž význam je srozumitelný i dítěti a lze je jednoduše nejen vysvětlit, ale i pochopit. Jsou takzvaně blbuvzdorné. Potraviny, voda, energie jsou příklady komodit, které nás jistě přežijí.
  • Investujme pouze část svých zdrojů, nikdy všechny volné prostředky.
  • Musíme počítat s tím, že naše znalosti jsou o 90 % menší, než si sami myslíme a připouštíme.
  • Emoční inteligence, intuice a zdravý selský rozum jsou důležitější než nabiflované znalosti.
  • Čím více se naučíme o ekonomii, investování a penězích, tím méně budeme chápat, co se v posledních letech děje v reálné ekonomice, ve světě investic a s penězi.
  • Připusťme si, že v mnohých případech u úspěšné investice sehrálo roli i štěstí a náhoda.
  • Svá stanoviska a postoje měňme tak často, jak se mění fakta, okolnosti a kontext. Nebuďme zabedněnci se zpátečnickým pohledem na svět. Co včera platilo, už dnes fungovat nemusí.
  • Pokud se k nám dostanou „insider“ informace (zprávy zevnitř), vězme, že jde o pouhou vějičku k ohromení a nalákání k nákupu. Skutečné interní informace drtivá většina z nás nikdy nezíská a buďme za to vlastně rádi, protože by se také mohlo jednat i o trestný čin zneužití interních informací v obchodním styku.
  • Chceme-li být úspěšnými investory, potřebujeme k tomu dvě základní věci – pokoru a čas.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Jedna vlaštovka jaro neudělá

Diskutovat (0)