Kniha Patrika Nachera:
Nechat si otevřená zadní vrátka


04. 04. 2018  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Proč je dobré nechat si otevřená zadní vrátka? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Nechat si otevřená zadní vrátka




Nechat si otevřená zadní vrátka – aneb vědět, že když si bereme spotřebitelský úvěr, můžeme od smlouvy odstoupit do 14 dnů, a to bez udání jakéhokoliv důvodu (stejně jako při nákupu zboží přes internet nebo mimo místo obvyklé, viz přísloví „Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe“). Finanční instituce nás v takovém případě nemohou nijak trestat, ani po nás chtít poplatky, pokuty, sankce, nebo dokonce snad proplacení nákladů (kromě nevratných nákladů zaplacených veřejné správě). Maximálně zaplatíme úrok za období od načerpání do vrácení půjčených peněz zpět do banky. Na samotné vrácení pak máme, dle zákona o spotřebitelském úvěru, nejvýše 30 dnů ode dne, kdy jsme finanční instituci poslali odstoupení od smlouvy.

Podobně po nás nemůže chtít žádné sankce ani obchodník, pokud využijeme práva na odstoupení od smlouvy uzavřené na dálku, typově náklady jako poštovné, poplatek za placení zboží platební kartou, provize pro zprostředkovatele, sankce za opotřebení v mezidobí. A teď podstatná okolnost – odstoupíme-li od kupní smlouvy (právně správně), automaticky nám tím dle zákona zaniká i spotřebitelský úvěr navázaný na tuto smlouvu (úvěrové instituci to ale musíme písemně oznámit). Opačně to ale nefunguje, odstoupíme-li řádně od smlouvy o spotřebitelském úvěru, kupní smlouvy se to netýká. Čeho se to ale týká, jsou smlouvy o doplňkových službách, navázané na samotný úvěr – například pojištění či běžný účet. Ty logicky už nebudeme potřebovat v momentě, kdy nečerpáme ani danou půjčku.

Jeden o koze, druhý o voze – aneb je užitečné vědět, že existuje rozdíl mezi úvěrem a půjčkou (nově zápůjčkou). Zatímco předmětem úvěru jsou vždy peníze, půjčit si můžeme i jiné věci než jen finanční prostředky. Úvěr je sjednáván vždy za něco (úrok, poplatek, odměna), zato půjčka může být i bezúplatná. A v neposlední řadě, smlouva o úvěru je platná ihned po podpisu, aniž by byly poskytnuty samotné peníze, ale u půjčky je smlouva naplněna teprve předáním věci, která je jejím předmětem.



Kniha Patrika Nachera: Nechat si otevřená zadní vrátka

Diskutovat (0)