Kniha Patrika Nachera:
Lepší než drátem do oka


26. 06. 2019  00:21     Patrik Nacher     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Aneb přemýšlejme nad tím jak a jakým způsobem pomáháme druhým. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Lepší než drátem do oka




Lepší než drátem do oka – aneb mrkněme se na vztah mezi finančními institucemi a handicapovanými a charitou obecně. Velké a bohaté společnosti mají jistě určitou společenskou odpovědnost a také díky nim a jejich štědrosti se daří rozhýbat množství užitečných projektů. Jsem za to velmi rád a také proto v projektu hodnocení bank vyhlašujeme každoročně zvláštní kategorii: Nejvstřícnější banka – Handicap friendly (www.vstricnabanka.cz).

Někdy je ovšem forma pomoci nad samotným obsahem, respektive jde více o marketing a sebezviditelnění, a podpora sama se tak stává dobrým reklamním komunikačním nosičem. Kromě toho, že často pomáhají spíše samotní klienti a zákazníci a instituce jsou spíše organizátorem, vyzyvatelem či zprostředkovatelem finanční pomoci, někdy je taková kampaň na hraně či mírně za hranou přijatelné obchodní etiky. Typově při akcích, kde se spotřebitelé vybízejí k nákupům na dluh – za každých sto korun, které utratíte přes kreditní kartu, pošleme korunu do nadace… Kde je pak hranice smysluplnosti a užitečnosti, když budeme pomáhat na úkor rozumného spotřebitelského chování? Kde jsou meze snahy o pomoc a už určitého citového vydírání – my si můžeme leccos dovolit koupit, ale spousta lidí nemá ani na základní potřeby?

Pojďme se na věc podívat logicky a ještě z jiného úhlu pohledu. Téměř neviditelný rozpor totiž najdeme v podpoře charity za pomoci vypisování různých grantů a soutěží ze strany některých finančních institucí. Je totiž fakt, že na jednu stranu banky posílají velkoryse peníze na dobročinné účely, charitativní akce, dětské tábory a projekty pro handicapované, což je potřeba ocenit, na straně druhé ale od neziskových organizací, které mají u nich účty a využívají další finanční služby, standardně vybírají poplatky. Přitom by stačilo, aby jim ze stejného důvodu, ze kterého podporují charitu, poplatky odpustily. Faktem je, že by to pak už nebyla taková sláva, okázalá reklama a promo. Všechno má zkrátka svoji cenu, i podpora a pomoc potřebným. Pomáhejme, buďme velkorysí a štědří, ale vždy vnímejme širší kontext dané situace a zachovávejme si zdravý selský rozum.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Lepší než drátem do oka

Diskutovat (0)