Koeficient Poštovní spořitelny poradí, jak na dluhy


19. 11. 2009  14:38     Denisa Salátková     komentáře (1)

Poštovní spořitelna přináší lidem jednoduchý způsob, jak kontrolovat rodinné hospodaření. S podporou analytického týmu byla vytvořena kalkulačka sloužící jako preventivní nástroj ochrany před zadlužením. Svůj „Koeficient rozumného zadlužení“ si může každý zájemce jednoduše vypočítat na www.rozumnezadluzeni.cz.





 „Jde o naprosto unikátní metodu, která bere v potaz nejen příjmy a výdaje rodiny, ale také míru využití úvěrů a zejména celkový majetek domácnosti. Výpočet je přitom zcela jednoduchý a samozřejmě zachovává naprostou anonymitu,“ vysvětlila ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská.   Cílem projektuje je vzdělat veřejnost a především umožnit domácnostem průběžně zhodnotit rozsah svých dluhů. Kromě samotného výsledku koeficientu se zájemci na webu také samozřejmě dozví, jak ve své situaci postupovat a vyhnout se tak v budoucnu problémům. Více informací k výpočtu koeficientu i k jednotlivým kategoriím koeficientu je k dispozici na www.rozumnezadluzeni.cz.   Poštovní spořitelna zároveň zjišťovala, jak jsou na tom podle koeficientu české domácnosti s dluhy. „Výsledky odhalily, že téměř 10 % domácností spadá do nejrizikovější skupiny s nevyváženou finanční situací. Nejvíce českých domácností má ovšem koeficient s hodnotou 3 až 6, což znamená dobrou finanční situaci. Druhou největší skupinou jsou pak domácnosti s přijatelnou finanční situací,“ popisuje Vlasta Dolanská.   Průzkum také odhaluje rozložení dluhů českých domácností. Více jak 30 % dotázaných řeší nedostatek financí spotřebitelským úvěrem. Pětina respondentů si vzala hypotéku a stejné procento lidí si půjčilo od přátel či příbuzných. Průzkum probíhal na reprezentativním vzorku české populace, zúčastnilo se ho tisíc respondentů.   Život na dluh se dnes již stal běžnou praxí, umožňuje totiž rychleji realizovat potřeby a přání. Je však potřeba si půjčovat uváženě a zodpovědně, proto je důležité věnovat více pozornosti také prevenci. Poštovní spořitelna již několik let spolupracuje s Asociací občanských poraden a spolufinancuje činnost Poradny při finanční tísni, která radí lidem, jak se lze zadlužit odpovědně.  


Koeficient Poštovní spořitelny poradí, jak na dluhy

JAK NA DLUHY
CO MAM DELAT KDYZ JSEM ZADLUZENA A NEMAM NA SPLATKY MAME TRI DETI A MANZEL BEZ PRACE A NIKDO TO NECH...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16255211152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více