Kolik si lidé půjčují v Praze? A kolik v Karlovarském kraji?


31. 08. 2016  10:57          komentáře (0)

Banky v prvním pololetí poskytly hypotéky za 102 miliard korun. Kde se poskytuje nejvíce hypoték, kolik činí průměrná výše úvěru v Praze a jak velkou částku si lidé půjčují v Jihomoravském nebo Karlovarském kraji?  

Kolik si lidé půjčují v Praze? A kolik v Karlovarském kraji?




Tuzemské banky reportující své výsledky Ministerstvu pro místní rozvoj poskytly za první pololetí 53 685 hypotečních úvěrů v celkovém objemu přesahujícím 102 mld. Kč. Pokud ke statistice MMR přidáme ještě data za Expobank, Equa Bank, Air Bank a dalších nereportujících bank (Fio bank, mBank, Oberbank a WSPK), pololetní hypoteční produkce bude dosahovat téměř 110 miliard Kč. Nikdy v minulosti suma sjednaných hypoték nevystoupala takto vysoko.

 

Kde se poskytuje nejvíc hypoték?

Z dat Ministerstva pro místní rozvoj lze vypočítat nejen podíly jednotlivých bank, ale také regionální rozdělení podle počtu a objemu sjednávaných hypoték. Z celkového počtu 53 685 úvěrů byla letos necelá čtvrtina jednána v Praze* a zhruba jednou desetinou se podílely Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Podíl zbývajících krajů ČR s výjimkou Karlovarského kraje se pohybuje v pásmu od 4 – 6 procent. V Karlovarském kraji se za první pololetí sjednalo jen 1 310 úvěrů, což představuje zhruba 2,5 % celkového počtu poskytnutých úvěrů. 

Sílu poptávky po hypotečním financování a tím i počet sjednávaných hypoték ovlivňuje kupní síla obyvatel, struktura vlastnického/nájemního bydlení, počet nemovitostí v nabídce a samozřejmě nezanedbatelnou roli hraje také počet obyvatel v jednotlivých krajích. Co do počtu obyvatel Praha výrazně nepřevyšuje počty obyvatel v Jihomoravském nebo Moravskoslezském kraji, ale velkou roli zde hraje ekonomická síla, poptávka po nemovitostech k dalšímu pronájmu a obecně větší frekvence realitních transakcí (výměna menšího bytu za větší apod.). Plus je tu jeden významný faktor a tím je fakt, že jeden z trojice největších poskytovatelů hypoték vykazuje úvěry sjednané ve Středočeském kraji společně s výsledky za Prahu.   

tab

Kolik si lidé v krajích půjčují? 

Trochu jiná je situace a podíly v celkovém objemu sjednávaných hypoték, kde se projevuje rozdílná výše úvěrů sjednávaných v jednotlivých regionech. Zatímco v Praze si lidé v prvním pololetí půjčovali v průměru 2,64 milionu korun, v Karlovarském kraji, který stojí na opačném konci tohoto srovnání, činila průměrná půjčená částka 1,38 milionu korun. V celkových objemech se tato disproporce projevuje tím, že zatímco na počtu sjednaných hypoték se Praha podílela 23 procenty, v objemech její podíl činí více než 32 %. Hodnota sjednaných hypoték zde v prvním pololetí totiž dosáhla 32,8 miliard korun. 

V horních patrech žebříčku krajů s nejvyšší průměrnou výší hypotéky se podle očekávání pohybuje také Jihomoravský kraj, kde se odrážejí vyšší ceny nemovitostí v Brně a blízkém okolí a Středočeský kraj, kde se na vyšších průměrných částkách pravděpodobně podepisuje větší zastoupení výstaveb rodinných domů.   

mapa

 

Ač v posledních letech prochází hypoteční trh velmi dynamickým vývojem, podíly jednotlivých regionů na celkovém počtu i objemu sjednaných hypoték jsou překvapivě konstantní. Jinými slovy v žádném z regionů nedošlo v posledních dvou, ale dokonce ani pěti letech k takové změně (nový developerský projekt, nová pracovní místa a s tím související příliv pracovníků, výrazné zlevnění či zdražení nemovitostí), která by dokázala podíly jednotlivých regionů výrazněji přeskládat.  

*Hypoteční banka reportuje své výsledky ze Středočeského kraje ve statistikách Prahy 

  




Kolik si lidé půjčují v Praze? A kolik v Karlovarském kraji?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15192702704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více